Videreuddannelse

Verdensmester uden dokumentation

Hvis du aldrig har taget en uddannelse og ikke har papir på dine it-kompetencer, er du dårligere stillet, hvis du søger nyt job. Men fortvivl ikke. PROSA kan hjælpe dig på vej.

Det kan godt være, at du er verdensmester i at programmere, selv om du aldrig har taget en formel uddannelse. Men da din arbejdsgiver gennem 15 år drejer nøglen om, står du tomhændet tilbage og mangler helt basal dokumentation for dine it-evner, når du skal søge nyt job.

Den situation har en del PROSA-medlemmer stået i gennem årene. Og hvordan overbeviser du en ny arbejdsgiver om, at du matcher jobbeskrivelsen i stillingsopslaget, når du ikke kan hive et eneste eksamenspapir op af tasken?

Heldigvis findes der en løsning, og den hedder realkompetencevurdering - eller RKV - et begreb, som dækker over, at du kan få dine hjemmedyrkede kompetencer målt op mod de eksisterende it-uddannelser, som der er over hundrede af på PROSAs område. Og hvis dine evner matcher den pågældende uddannelse, kan du få et bevis på det.

Stå stærkere i din jobsøgning

– Det stiller dig langt stærkere i din jobsøgning, og du slipper for at tage en uddannelse i noget, du allerede kan, forklarer Michael Tøttrup, der er ledelseskonsulent i PROSA.

– Du scorer ikke mange point hos en ny arbejdsgiver, der søger en dygtig programmør, hvis du bare siger, at du er verdensmester, men i øvrigt ikke har et eneste eksamensbevis fra en godkendt uddannelse. Med RKV får du ikke et bevis på alle de ting, du kan, men du får et papir på, at du har de kompetencer, der ligger i en specifik uddannelse, som du er vurderet op imod. Og det er sjældent dårligt at kunne dokumentere sine kompetencer, forklarer Michael Tøttrup.

En stor gevinst

Men selv om ordningen har eksisteret i adskillige år, er den stort set ikke blevet brugt, og det skal der gøres noget ved, mener PROSA. Under trepartsforhandlingerne i 2017 blev RKV trukket frem som et af de elementer, der skal have øget opmærksomhed for at hjælpe ufaglærte og kortuddannede. Ordningen kan også være relevant for flygtninge, der ikke kan fremskaffe deres eksamenspapirer.
– Det vil kunne hjælpe rigtigt mange af vores medlemmer, hvis RKV-ordningen bliver styrket. Og det er en stor gevinst for både den enkelte, for samfundet og for virksomhederne, når kompetencerne bliver dokumenteret og registreret, siger Michael Tøttrup.

Han vurderer, at omkring 15 procent af PROSAs medlemmer er ufaglærte. Det vil sige, at de selv har opbygget deres unikke it-kompetencer gennem arbejdslivet eller i fritiden, men uden at have modtaget et eneste eksamensbevis.
– Skrækscenariet er jo, at mennesker, der af den ene eller anden grund mister deres job, er nødt til at tage en hel uddannelse fra bunden i noget, de kan i forvejen, bare for at komme i betragtning til et relevant job. Det er da et enormt spild af alles ressourcer. Derfor giver det rigtigt god mening, hvis RKV bliver mere udbredt og anerkendt, siger Michael Tøttrup.

 

Hvad er RKV?

Realkompetencevurdering (RKV) er en vurdering af dine reelle kompetencer i forhold til en bestemt uddannelse eller et modul eller et fag i uddannelsen. RKV handler om, at du ikke skal bruge tid på at lære noget, du allerede har tilegnet dig gennem dit arbejde, din fritid eller et udlandsophold.

Vurderingen foretages af en uddannelsesinstitution, der udbyder uddannelsen. Hvis du får anerkendt dine reelle kompetencer, får du et bevis.

En realkompetencevurdering tager altid udgangspunkt i den enkelte uddannelses mål og adgangskrav, som du ønsker at blive realkompetencevurderet til.

Er du ufaglært, eller har du en erhvervsuddannelse som længste uddannelse, er det gratis at få en realkompetencevurdering i forhold til AMU-kurser, erhvervsuddannelser, fag på VUC og akademiuddannelser. Har du en mellemlang eller lang videregående uddannelse, tager skolerne et gebyr for RKV til akademi- og diplomuddannelser.


Læs også...

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en…

I takt med tiden: PROSA har fået nyt logo og nyt payoff/slogan. Der er tale om en modernisering, som skal signalere endnu tættere bånd til det, som…

Vi skal fokusere meget mere på det, som italieneren Mario Draghi sagde i september 2024. Det mener Stephen Alstrup, der er professor på Datalogisk…

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed. Det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA – også selvom den nye…

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…