UDDANNELSE

Vi skal have bredt it-uddannelserne mere ud

5.597 nye studerende startede her efter sommerferien på en it-uddannelse. Det er en stigning i forhold till sidste år, hvor antallet var 5.438. I 2018 var antallet til sammenligning 4.977 nye studerende. It er dog stadig et mandefag. 74 procent af de nye studerende er således mænd, nøjagtig ligesom sidste år. I 2018 tallet 78 procent.

 

Man kan lave testen. Hvis du hører betegnelsen it-programmør, hvilken persontype toner så umiddelbart frem på din indre fremviser?

Det er næppe tilfældigt, hvis langt de fleste ser en mand.
Det afspejler sig også i tallene for optaget på it-uddannelserne. Her startede 5.597 efter sommerferien på en it-uddannelse, hvilket er en pæn stigning i forhold til sidste år, hvor antallet var 5.438.

It og tech er i stigende grad populært, og det nørdede brand er blevet tiltrækkende, hvor det måske tidligere skræmte en del. Alligevel er det stadig, hvis det handler om datamatik og it-teknologi, et massivt mandsdomineret fag.
Tallene svinger fra 82 til 92 procent mænd blandt de nystartede studerende.

Nøjagtig som det har set ud gennem en årrække.           

It er cool

Til gengæld sker der noget, hvis vi kobler ord som multimediedesign, arkitektur, økonomi og information sammen med it og tech. Så kan persontypen være mand, kvinde, tyk, tynd, ja, hvem som helst.

På de uddannelser er kvinder nemlig i stigende grad repræsenteret, og i enkelte tilfælde endda bedre end mændene. Disse uddannelser appellerer i det hele taget mere bredt.

For Michael Tøttrup, afdelingsleder inden for udvikling hos PROSA, er det ikke så mærkeligt.

- Vi er i gang med at se et skifte, et meget positivt skifte, hvor en stor del af de unge har fået øjnene op for it og synes, det er spændende. It er cool. It er alles liv på en eller anden måde. De er ikke længere skræmte, hvis der er noget genkendeligt eller noget, som giver umiddelbar mening for dem. Og det gør arbejde med it og tech, der hvor det allerede har betydning i deres hverdag, arbejde og skolegang, fortæller han.

Langsomt, men sikkert

- Hvis vi ser på hardcore programmering, så er der nok stadig et billede på den indre nethinde af, at det kræver typer, som siden barnsben har været helt opslugt af netop at kode og udvikle. Der er nok lidt en stereotyp af teenagedrengen, som sidder derhjemme i hulen nat efter nat helt opslugt af nørderier, fortsætter han.

Michael Tøttrup mener, at vi oplever et langsomt, men løbende skifte, hvor it netop smøres ud mere bredt inden for uddannelsesområder, også i forhold til bachelordele og akademikerdele. 

- Men vi er også prægede af de forestillinger, vi har, så det vil tage tid. Nu ser vi, at it i stigende grad giver mening. Det er fremtiden, og de unge ser og forstår, at det er fremtiden, også til en god karriere og løn. Nu skal vi måske arbejde på at få en forståelse af, at de mere hardcore dele ikke er forbeholdt de få, og en særlig type. Eller at man skal være introvert, eller at det ikke kan være socialt, fastslår han.

- Hvis jeg siger LAN-fest, så ser de fleste nok også straks fem teenagedrenge, omgivet at coladåser, pizzabakker og tomme chipsposer, som har siddet hele natten og gamet. I dag er der masser af piger, der også gamer, fordi det er sjovt, socialt og fedt. Vi har bare ikke helt fået plantet den realitet på vores indre fremviser, hvor vi sætter folk i typebokse, siger han.

PROSA vil udvikle bredt

Afdelingslederen nævner selv, at det er et spørgsmål om at appellere bredere.

- Det sker heldigvis i stigende grad allerede. Men vi skal også blive bedre til at sætte uddannelserne sammen, så de måske indeholder elementer af hardcore programmering og matematik, men samtidig også elementer af noget mere almindeligt som design eller kommunikation. Det har vi faktisk allerede i PROSA været med til at udvikle i form af uddannelsen professionsbachelor i it-arkitektur, der startede som et forsøg på Århus Erhvervsakademi for to år siden og i år udbydes tre steder. Vi får bredt datamatikerdelen mere ud på flere unge, uanset køn og andet, og gjort op med klichéen om, hvilke typer der kan søge uddannelse netop inden for det område. Derfor oplever vi også, at hvis vi tager softwareudvikling i alt, så er cirka hver tredje kvinde, hvor det for bare fem år siden var under hver fjerde. Det er netop sket ved at brede uddannelserne ud.

 


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…