Foto: IT-Branchen

Teknologiens stemmer

Vi står på en brændende platform – it er svaret

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for IT-Branchen, men betragter sin indsats som lige så afgørende for samfundet som for it-sektoren. Teknologi er nemlig svaret på, hvordan vi løser store udfordringer fra klima til velfærd. Vi skal bare være modige nok til at turde tage debatten – særligt på Christiansborg.


Når vi snakker teknologi i den offentlige debat, så snakker vi ofte om alt på samme tid: Kunstig intelligens, MitID, apps, dystopi, overvågning, big tech, sociale medier, skærmtid, deep fakes, muligheder, landvindinger og bureaukrati.

I den offentlige og politiske debat kan det blive et så stort og kæbebrækkende hold kæft-bolsje, at det er bedst at lukke munden.

Eller som formanden for Folketingets digitaliseringsudvalg, Lisbeth Bech-Nielsen, har fortalt, så har it-ordførerskaber politisk rangeret på højde med kirkeordfører.

Der er hverken stemmer i dem, politisk karriere eller nævneværdig medieinteresse.

Til trods for at det måske er et af de vigtigste værktøjer og fundamenter i vores samfund.

En del har dog ændret sig, siden ChatGPT smed et allemands-værktøj ud på nettet og dermed ramte folkedybet med en forsmag på, hvad AI kan, om det så gælder cv, opgaveskrivning, hjælp til programmering, referater eller noget helt femte.

AI blev nærværende og noget, vi alle pludselig føler, vi er nødt til at forholde os til.

Om det så er læreren, der skal rette eksamensopgaver, journalisten, som kan se en sprogmodel spytte velskrevne artikler ud på sekunder, eller juniorprogrammøren, som frygter, at AI vil tage arbejdet.
 

Vi mangler bare politikerne. Der går det trægt.

 

It er svaret
En af de markante stemmer, som faktisk formår at trænge igennem i debatten og sætte dagsordener, er 48-årige Natasha Friis Saxberg. Hun er direktør for IT-Branchen, har arbejdet med it siden 1997 og er også iværksætter og forfatter og meget mere.

- Jeg tiltrådte stillingen i IT-Branchen for fire år siden, fordi jeg gerne vil være brobygger for teknologien. Vi skal tale om det, teknologien kan, fortæller hun og fortsætter:

- Vi står på en brændende platform. Vi har en ustabil verden og fremtid. Klimaforandringer, behovet for grøn omstilling, mangel på ressourcer og faldende fødselstal. Hvordan fremtidssikrer vi vores velfærd? Teknologien kan levere svarene, og derfor skal vi tale om, hvad it kan, og hvordan vi bruger den, og hvordan vi bliver førende land inden for it, siger Natasha Friis Saxberg.

Hun henviser til, at det blandt andet gælder i forhold til brug af kvanteteknologi, lettere mulighed for investeringer i teknologi og implementering af kunstig intelligens.

Der er stadig ikke stemmer i it, og det mærker vi.


Fejl er ikke farlige
Da direktøren tiltrådte for fire år siden, var det med budskabet om, at hendes arbejde ikke bare handlede ambitioner for it-sektoren, men for Danmark.

Helt enkelt har det dog ikke været. Jævnfør Lisbeth Bech-Nielsens snak om værdien af digitale ordførerskaber.

- Det er blevet lettere, men der er stadig ikke stemmer i it, og det mærker vi. Vi oplever også sammenblandinger, som kan mudre debatten. Der er måske også berøringsangst i forhold til at lave fejl. Men vi er nødt til at lave fejl. Tolerancen for fejl i forhold til teknologi er bare meget lavere end andre steder, siger hun.

- To færdselsuheld for selvkørende biler vækker ramaskrig, ikke de tusinder af ulykker, vi har uden. Der bliver fejldiagnosticeret hele tiden af mennesker, men hvis kunstig intelligens gør det, så er vi på barrikaderne, fortsætter direktøren.


Mange gevister
- Der er så mange gevinster, hvis vi omfavner det og griber det rigtigt an. Diagnosticering i sundhedsvæsenet blandt flere. Vi kommer også alle til at arbejde med det, så forståelsen er vigtig, hvad enten du er sygeplejerske eller politi, fastslår Natasha Friis Saxberg.

- Derfor kan det også undre mig, at vi har så svært ved at indføre teknologiforståelse i folkeskolen, fortsætter direktøren.

Alle ønsker et selvstændigt og obligatorisk teknologiforståelse-fag allerede fra indskolingen, hvilket er en forudsætning for, at vi får pigerne med.


Teknologiforståelse er vigtig
Hun efterlyser især, at politikere og beslutningstagere kommer med – og at debatten bredes ud.

- Vi ser det i forhold til teknologiforståelse i folkeskolen. Den kommer i 2027 som valgfag fra 7. klasse. Det til trods for, at alle ønsker et selvstændigt og obligatorisk fag allerede fra indskolingen, hvilket er en forudsætning for, at vi får pigerne med. Danske Skoleelever, Danmarks lærerforening, universiteterne, skolelederne og vi er med. Vi mangler bare politikerne. Der går det trægt, siger direktøren.

It er nemlig stadig på mange områder en nichedebat, som også er drevet af frygt for fejl og konsekvenser og ikke så meget teknologiens potentiale, muligheder og gavn.

- Vi siger, at AI er en menneskeret. Den skal gøres borgernær. Vi skal kunne være ansvarlige borgere, som benytter teknologien, for den buldrer afsted og er et af svarene på mange af vores udfordringer. Det kræver også, at vi er modne til at tage debatten og kan skelne mellem devices, forbud og konstruktiv brug og behovet for forståelse, siger hun.

PROSAbladet vil senere på året bringe et længere portrætinterview med Natasha Friis Saxberg.

 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…