1989: Da floppydiske med ransomware huserede

Forløberen for den aktuelle WannaCry-ransomware, som krypterer og kidnapper brugerdata, debuterede allerede for næsten 30 år siden. DR.dk fortæller om den såkaldte “AIDS Trojan”-virus, der så lyset i 1989 og i princippet fungerede præcis som den aktuelle efterfølger. Den blev spredt internationalt, også til danskere, via 20.000 floppydiske, som deltagere i WHO’s internationale AIDS-konference fik tilsendt. Dengang skulle der dog ikke betales med Bitcoins, men med helt analoge papirdollar. 189 af dem, for at være nøjagtig. De skulle sendes til en postboks i Panama, inden man kunne få adgang til sine filer på computeren igen, beretter DR.dk. Efterfølgende viste det sig, at virussens ophavsmand var den Harvard-uddannede evolutionærbiolog Joseph L. Popp. En efterfølgende kryptoanalyse påviste en afgørende sårbarhed ved den benyttede kryptering af data: den benyttede sig af symmetrisk kryptering. Public key-kryptering er langt mere effektiv til afpresningsangreb, som implementeret i den aktuelle WannaCry.

Før eller siden blev brugere, som satte floppydisken i pc'en, mødt beskeden om, at en trojaner havde inficeret deres pc.

kwn


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…