1989: Da floppydiske med ransomware huserede

Forløberen for den aktuelle WannaCry-ransomware, som krypterer og kidnapper brugerdata, debuterede allerede for næsten 30 år siden. DR.dk fortæller om den såkaldte “AIDS Trojan”-virus, der så lyset i 1989 og i princippet fungerede præcis som den aktuelle efterfølger. Den blev spredt internationalt, også til danskere, via 20.000 floppydiske, som deltagere i WHO’s internationale AIDS-konference fik tilsendt. Dengang skulle der dog ikke betales med Bitcoins, men med helt analoge papirdollar. 189 af dem, for at være nøjagtig. De skulle sendes til en postboks i Panama, inden man kunne få adgang til sine filer på computeren igen, beretter DR.dk. Efterfølgende viste det sig, at virussens ophavsmand var den Harvard-uddannede evolutionærbiolog Joseph L. Popp. En efterfølgende kryptoanalyse påviste en afgørende sårbarhed ved den benyttede kryptering af data: den benyttede sig af symmetrisk kryptering. Public key-kryptering er langt mere effektiv til afpresningsangreb, som implementeret i den aktuelle WannaCry.

Før eller siden blev brugere, som satte floppydisken i pc'en, mødt beskeden om, at en trojaner havde inficeret deres pc.

kwn


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…