1989: Da floppydiske med ransomware huserede

Forløberen for den aktuelle WannaCry-ransomware, som krypterer og kidnapper brugerdata, debuterede allerede for næsten 30 år siden. DR.dk fortæller om den såkaldte “AIDS Trojan”-virus, der så lyset i 1989 og i princippet fungerede præcis som den aktuelle efterfølger. Den blev spredt internationalt, også til danskere, via 20.000 floppydiske, som deltagere i WHO’s internationale AIDS-konference fik tilsendt. Dengang skulle der dog ikke betales med Bitcoins, men med helt analoge papirdollar. 189 af dem, for at være nøjagtig. De skulle sendes til en postboks i Panama, inden man kunne få adgang til sine filer på computeren igen, beretter DR.dk. Efterfølgende viste det sig, at virussens ophavsmand var den Harvard-uddannede evolutionærbiolog Joseph L. Popp. En efterfølgende kryptoanalyse påviste en afgørende sårbarhed ved den benyttede kryptering af data: den benyttede sig af symmetrisk kryptering. Public key-kryptering er langt mere effektiv til afpresningsangreb, som implementeret i den aktuelle WannaCry.

Før eller siden blev brugere, som satte floppydisken i pc'en, mødt beskeden om, at en trojaner havde inficeret deres pc.

kwn


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…