Foto: Shutterstock

KUNSTIG INTELLIGENS

5 klik – og bum, så har du lavet din egen podcast

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver en guide – men vi har lavet en alligevel, så du kan lege podcast-producer på nul komma fem.


Tekst, billeder, musik – og nu også podcasts. 

AI-værktøjer gør det muligt, at vi alle sammen kan skabe en masse nyt indhold, og med en ny feature i en af Googles løsninger kan du nu også lave podcasts. 

De AI-genererede podcasts har to værter, der taler sammen om emnet – og hvis man ikke på forhånd ved, at det er AI-stemmer, vil man formentlig blive snydt. 

Prøv for eksempel at hør den her bid om PROSAbladet.

Selvom de to engelsksprogede værter ikke helt kan finde ud af at udtale "PROSAbladet", så har de ret godt styr på indholdet og ikke mindst på at gøre samtalen spændende og naturlig. 

Og gider du ikke at læse EU's lovtekster om right to repair? Så kan du i stedet bare høre den her lille lyn-podcast.

Et før og et efter NotebookLM

Vi har brugt Googles AI-værktøj, der hedder "NotebookLM" til at lave podcast-bidderne.

Google lancerede første gang NotebookLM i juni 2023. Her var idéen, at løsningen skulle gøre det lettere at strukturere sine notater, stille spørgsmål til indholdet i ens dokumenter og generere idéer ud fra notaterne. 

I september i år tilføjede Google en ny feature til AI-værktøjet – nemlig en lydoversigt. 

Vi tillader os at kalde det for en podcast-feature, for lydoversigtens udtryk er meget lig en almindelig podcast med to værter, der dykker ned i et emne. 

"Der var et før og et efter ChatGPT. Jeg fornemmer, at der også er et før og et efter NotebookLM," siger Ole Tange, der er PROSA's it-politiske rådgiver. 

"Teknisk føler jeg dog, at skridtet er mindre: Hvis man kender til ChatGPT og talesyntese, så er det ikke helt så overraskende, at man kan bede den om at lave en podcast."

Prøv selv! 

Den nye podcast-feature er egentlig så nem at bruge, at den ikke rigtig behøver forklaring. 

Men vi har alligevel lavet en lille lyn-guide, så du nemt kan teste, hvor let det er at blive podcast-producer i dag.

PODCAST-GUIDE

TRIN 1: Gå ind på NotebookLM og log ind med en Google-konto.


TRIN 2: Tryk på "Ny notebook". 


TRIN 3: Upload et dokument, en video eller et link til en hjemmeside.


TRIN 4: Vi har her lagt et link ind til den elektroniske udgave af PROSAbladet.


TRIN 5: Tryk på "Generér" under "Lydoversigt" 


FÆRDIG! Efter nogle minutter er podcasten færdig, og du kan downloade filen.


Hvor halter den? 

Selvom Ole Tange ikke er overrasket over de tekniske elementer, er han imponeret over, hvor godt de AI-genererede podcasts fungerer – også selvom værterne (endnu) kun kan tale engelsk. 

Hvor synes du, at den halter? 

"Jeg har ikke fundet måder, hvorpå jeg kan bede den fokusere på emner. Jeg har for eksempel bedt den om at opsummere bogen om GNU Parallel, og her kommer enkelte dele til at fylde mere, end de burde (lyt med her)," siger Ole Tange og fortsætter: 

"Jeg skal naturligvis også kunne styre indledning og afslutning, samt værternes sprog (herunder dansk), stemmer og personlighed. Måske skal de ikke være 110% begejstrede, men kun 90%?"

Hvor tror du, at vi ser næste store skridt indenfor AI-værktøjer, som vi selv kan lege med, og hvis resultater vi møder i vores hverdag?

"Der er tossemange penge i reklamer. Forestil dig, at Facebook ud fra deres viden om dig kunne lave en reklamefilm, der rammer lige ind i de værdier, som er vigtige for lige netop dig med et produkt, som du faktisk kunne overbevises om at købe," siger Ole Tange. 

"Og så tror jeg også, at AI-spil bliver stort. Altså spil, hvor der ikke sidder en grafiker eller designer og laver verdener, som man bevæger sig i, og personer, som man interagerer med, men at disse bliver lavet af AI, mens man spiller."


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…