Foto: Canva

TECH-GIGANTER

7 principper: Sådan gør vi op med tech-giganterne

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske landvindinger, hurtig udrulning og kommercielle gevinster, og de prioriterer ikke nødvendigvis ansvarlighed," siger formand for regeringens ekspertgruppe.


Vi kommer ikke udenom, at tech-giganterne spiller en større og større rolle i vores liv – men hvordan sikrer vi, at vi ikke bliver over-afhængige af deres tjenester?

Der er ikke et enkelt svar til det spørgsmål. 

Men et af svarene er muligvis syv nye principper, som regeringens ekspertgruppe om tech-giganter netop har fremlagt. 

Principperne har fokus på, hvordan vi bør indrette vores digitale infrastruktur, så vi sikrer, at det ikke er tech-giganterne, der lægger linjen for udviklingen af samfundet. 

På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet.

”Vi er nødt til at tage et opgør med den stigende afhængighed af tech-giganternes digitale tjenester. På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet eller tage del i fællesskabet," siger digitaliseringsminister Caroline Stage i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"Vi må derfor arbejde målrettet på at sikre de rette rammer for, at danske og europæiske virksomheder kan vokse sig større, så vi kan få nogle reelle alternativer til tech-giganterne og stå mere på egne ben.”

De syv principper er listet her: 

  1. Der skal være overblik over tech-giganternes indflydelse på den digitale infrastruktur
  2. Data skal gøres tilgængelig på måder, der kan gavne og styrke individet og fremtidens samfund
  3. Alternativer til tech-giganternes tjenester skal kunne opstå og vokse sig store
  4. Ingen skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at få information og deltage i sociale, kulturelle og demokratiske fællesskaber
  5. Den offentlige sektor skal ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester
  6. Danske uddannelsesinstitutioner skal være fri fra kommercielle tech-giganter
  7. Tech-giganternes platforme skal være et trygt sted at handle


Ifølge regeringen bør alle – både private og offentlige aktører – have principperne i baghovedet, når de træffer beslutninger på det digitale område. 

”Man skal ikke undervurdere tech-giganternes indflydelse i samfundet – heller ikke når det gælder deres rolle i den digitale infrastruktur, som vi i stigende grad er afhængige af. Det er således et stort problem, at dele af den digitale infrastruktur er kontrolleret af tech-giganter," siger Mikkel Flyverbom, formand for ekspertgruppen, i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"For tech-giganterne har primært fokus på teknologiske landvindinger, hurtig udrulning og kommercielle gevinster, og de prioriterer ikke nødvendigvis ansvarlighed, beskyttelse af børn og andre borgere, og demokratiske værdier og rettigheder." 

Regeringens ekspertgruppe blev nedsat i august 2021. Gruppen har tidligere præsenteret to andre rapporter med anbefalinger – "Demokratisk kontrol med tech-giganternes forretningsmodeller" og "Grænser for tech-giganternes udvikling og anvendelse af kunstig intelligens" – og den nyeste rapport med de syv principper er den sidste opgave for ekspertgruppen. 

Du kan finde hele den nye rapport her.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…