Foto: Canva

TECH-GIGANTER

7 principper: Sådan gør vi op med tech-giganterne

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske landvindinger, hurtig udrulning og kommercielle gevinster, og de prioriterer ikke nødvendigvis ansvarlighed," siger formand for regeringens ekspertgruppe.


Vi kommer ikke udenom, at tech-giganterne spiller en større og større rolle i vores liv – men hvordan sikrer vi, at vi ikke bliver over-afhængige af deres tjenester?

Der er ikke et enkelt svar til det spørgsmål. 

Men et af svarene er muligvis syv nye principper, som regeringens ekspertgruppe om tech-giganter netop har fremlagt. 

Principperne har fokus på, hvordan vi bør indrette vores digitale infrastruktur, så vi sikrer, at det ikke er tech-giganterne, der lægger linjen for udviklingen af samfundet. 

På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet.

”Vi er nødt til at tage et opgør med den stigende afhængighed af tech-giganternes digitale tjenester. På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet eller tage del i fællesskabet," siger digitaliseringsminister Caroline Stage i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"Vi må derfor arbejde målrettet på at sikre de rette rammer for, at danske og europæiske virksomheder kan vokse sig større, så vi kan få nogle reelle alternativer til tech-giganterne og stå mere på egne ben.”

De syv principper er listet her: 

  1. Der skal være overblik over tech-giganternes indflydelse på den digitale infrastruktur
  2. Data skal gøres tilgængelig på måder, der kan gavne og styrke individet og fremtidens samfund
  3. Alternativer til tech-giganternes tjenester skal kunne opstå og vokse sig store
  4. Ingen skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at få information og deltage i sociale, kulturelle og demokratiske fællesskaber
  5. Den offentlige sektor skal ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester
  6. Danske uddannelsesinstitutioner skal være fri fra kommercielle tech-giganter
  7. Tech-giganternes platforme skal være et trygt sted at handle


Ifølge regeringen bør alle – både private og offentlige aktører – have principperne i baghovedet, når de træffer beslutninger på det digitale område. 

”Man skal ikke undervurdere tech-giganternes indflydelse i samfundet – heller ikke når det gælder deres rolle i den digitale infrastruktur, som vi i stigende grad er afhængige af. Det er således et stort problem, at dele af den digitale infrastruktur er kontrolleret af tech-giganter," siger Mikkel Flyverbom, formand for ekspertgruppen, i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"For tech-giganterne har primært fokus på teknologiske landvindinger, hurtig udrulning og kommercielle gevinster, og de prioriterer ikke nødvendigvis ansvarlighed, beskyttelse af børn og andre borgere, og demokratiske værdier og rettigheder." 

Regeringens ekspertgruppe blev nedsat i august 2021. Gruppen har tidligere præsenteret to andre rapporter med anbefalinger – "Demokratisk kontrol med tech-giganternes forretningsmodeller" og "Grænser for tech-giganternes udvikling og anvendelse af kunstig intelligens" – og den nyeste rapport med de syv principper er den sidste opgave for ekspertgruppen. 

Du kan finde hele den nye rapport her.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…