Foto: Canva

TECH-GIGANTER

7 principper: Sådan gør vi op med tech-giganterne

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske landvindinger, hurtig udrulning og kommercielle gevinster, og de prioriterer ikke nødvendigvis ansvarlighed," siger formand for regeringens ekspertgruppe.


Vi kommer ikke udenom, at tech-giganterne spiller en større og større rolle i vores liv – men hvordan sikrer vi, at vi ikke bliver over-afhængige af deres tjenester?

Der er ikke et enkelt svar til det spørgsmål. 

Men et af svarene er muligvis syv nye principper, som regeringens ekspertgruppe om tech-giganter netop har fremlagt. 

Principperne har fokus på, hvordan vi bør indrette vores digitale infrastruktur, så vi sikrer, at det ikke er tech-giganterne, der lægger linjen for udviklingen af samfundet. 

På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet.

”Vi er nødt til at tage et opgør med den stigende afhængighed af tech-giganternes digitale tjenester. På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet eller tage del i fællesskabet," siger digitaliseringsminister Caroline Stage i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"Vi må derfor arbejde målrettet på at sikre de rette rammer for, at danske og europæiske virksomheder kan vokse sig større, så vi kan få nogle reelle alternativer til tech-giganterne og stå mere på egne ben.”

De syv principper er listet her: 

  1. Der skal være overblik over tech-giganternes indflydelse på den digitale infrastruktur
  2. Data skal gøres tilgængelig på måder, der kan gavne og styrke individet og fremtidens samfund
  3. Alternativer til tech-giganternes tjenester skal kunne opstå og vokse sig store
  4. Ingen skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at få information og deltage i sociale, kulturelle og demokratiske fællesskaber
  5. Den offentlige sektor skal ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester
  6. Danske uddannelsesinstitutioner skal være fri fra kommercielle tech-giganter
  7. Tech-giganternes platforme skal være et trygt sted at handle


Ifølge regeringen bør alle – både private og offentlige aktører – have principperne i baghovedet, når de træffer beslutninger på det digitale område. 

”Man skal ikke undervurdere tech-giganternes indflydelse i samfundet – heller ikke når det gælder deres rolle i den digitale infrastruktur, som vi i stigende grad er afhængige af. Det er således et stort problem, at dele af den digitale infrastruktur er kontrolleret af tech-giganter," siger Mikkel Flyverbom, formand for ekspertgruppen, i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"For tech-giganterne har primært fokus på teknologiske landvindinger, hurtig udrulning og kommercielle gevinster, og de prioriterer ikke nødvendigvis ansvarlighed, beskyttelse af børn og andre borgere, og demokratiske værdier og rettigheder." 

Regeringens ekspertgruppe blev nedsat i august 2021. Gruppen har tidligere præsenteret to andre rapporter med anbefalinger – "Demokratisk kontrol med tech-giganternes forretningsmodeller" og "Grænser for tech-giganternes udvikling og anvendelse af kunstig intelligens" – og den nyeste rapport med de syv principper er den sidste opgave for ekspertgruppen. 

Du kan finde hele den nye rapport her.


Læs også...

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…

7 ud af 10 med ADHD eller autisme står uden for arbejdsmarkedet. I den danske virksomhed Specialisterne forsøger bl.a. Mille Frydensberg at bygge bro…

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en…

I takt med tiden: PROSA har fået nyt logo og nyt payoff/slogan. Der er tale om en modernisering, som skal signalere endnu tættere bånd til det, som…

Vi skal fokusere meget mere på det, som italieneren Mario Draghi sagde i september 2024. Det mener Stephen Alstrup, der er professor på Datalogisk…

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed. Det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA – også selvom den nye…