Techtanker

AI-hype har taget overhånd – det gør ondt på klimaet

"Man kan frygte, at AI-hypen er en undskyldning for at udskyde og aflyse grøn omstilling." Forbundssekretær i PROSA og it-nørd, Henrik Jacobsen, gør sig techtanker om AI-hypen og indflydelsen på klimaet.


Vi ser en stadig en stigning i AI-væksten, så kraftig endda at tech-giganterne smider deres grønne målsætninger ud ad vinduet for at bygge datacentre til AI-værktøjer.

Senest er det kommet frem at Googles CO2 aftryk er steget med 30 procent, hvilket eksperter tilskriver AI-arbejde/maskiner.

AI har således elimineret Googles planer om mere CO2-neutralitet.

Det er faktisk som om, at AI er en undskyldning for at udskyde og aflyse grøn omstilling, fordi kampen handler om at få flest håprdtarbejdende chips, servere og algoritmer til at pruste højest, stærkest og hurtigst – uden altid at vide, om der reelt er behov for det.

Alle vil med på eksprestoget – men ingen ved om der reelt er passagerer eller brugere.

Faktisk tyder noget på – jævnfør international undersøgelse i starten af juni – at kun et fåtal reelt bruger AI-værktøjer som ChatGPT i mange lande.

Måske var det derfor, at de syv giganter (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla) så deres samlede aktiekurs falde med næsten 600 milliarder dollars en torsdag i juli. De har ellers oplevet kolossal optur på bølgen af AI-investeringer/fantasier.

Det er gået fra, at vi alle talte om, at Bitcoins var et forfærdeligt spild af energi, og at menig mand skulle stoppe – fast forward til nu, hvor alle store tech-virksomheder på en eller anden måde er involveret i at lave AI-modeller i datacentre med kæmpe strømforbrug.

I branchen snakkes der endda om, at man nu forsøger at presse AI ind alle steder, bare for at ”prøve det af”.

Nogle indser heldigvis, at businesscases måske skal laves før man bare kaster sig ud i indkøring af AI – f.eks. kan det nævnes at McDonalds i USA havde sat AI ind i deres bestillingsapp, hvilket de nu har rullet tilbage, efter flere kunder har klaget over, at AI’en var lidt for kreativ med deres bestillinger, hvilket gav mad-kombinationer, som kunder ikke ønskede.

Men også Microsoft har måttet sande, at satsning på AI kan blive for krænkende over for privatlivet, da de ovre i Redmond syntes deres AI skulle tage screenshots hver 5. sekund af alle brugers skærme – uanset hvad man lavede.

Recall blev præsenteret som et værktøj, der var aktiveret fra starten af, som man ikke rigtig uden videre bare kunne slukke for, og ens data blev sendt ud i skyen, til behandling.

Det fik privacy-eksperter frem og de var hurtige til at sige sådan en løsning ikke var smart bare at aktivere for alle brugere – hvilket fik Microsoft til at rulle forslaget tilbage, man kan dog prøve det i beta-udgave – men de vil lige modne ideen lidt.

Generelt bliver man konstant mødt med ”AI”-værktøjer, der kan hjælpe os som brugere og it-folk, men teknologien er stadig meget umoden, det kan bruges til nogle ting – og måske endda også til ide-generering og sproglig sparring – men kan på slet ikke erstatte udviklere eller end-users på systemer. Endnu.

Vi danskere kan måske være heldige med, at vores sprog er så komplekst, men det er stadig bekymrende, at man ser det helt naturligt, at tech skal ind i alt, og man derved kan løse alle problemer.

Det hele løber lidt for stærkt til, hvad AI reelt kan, og man tænker slet ikke på, hvilken energi og økonomi der skal bruges på at lave de her gigantløsninger.

Jeg er blandt andet blevet inspireret af følgende:

New Windows AI feature takes screenshots of your desktop 'every few seconds' and I can't imagine wanting that | PC Gamer

https://www.linkedin.com/posts/genai-works_mit-researchers-have-developed-an-ai-model-activity-7223873568080551938-sWdD?utm_source=share&utm_medium=member_ios

https://www.facebook.com/share/r/vj3fK4nAaFZNhrYo/?mibextid=UalRPS


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…