Amerikansk opsang til dansk fagbevægelse

Selvom klokken kun er 17.00, er det kolde januarmørke faldet solidt over København. Folk iført huer og handsker stimler ind af indgangen til Arbejdermuseet i Rømersgade. Interessen for at opleve den amerikanske senator Bernie Sanders seniorrådgiver under primærvalget, Zack Exley, og høre ham fortælle om sine nedture og succeser fra den amerikanske fagbevægelse og det politiske miljø er massiv. De 200 pladser i Arbejdermuseets stemningsfulde festsal er blevet afsat på rekordtid. Inden han var med til at mobilisere store folkemasser omkring den ellers relativt ukendte Bernie Sanders, har han tidligere ført valgkamp for John Kerry og det britiske Labour-parti. Han har på baggrund af sine erfaringer skrevet bogen ”Rules for Revolutionaries”, og under overskriften ”Revolutionér fagbevægelsen” vil han indtage scenen i museets varme festsal, hvor de ikoniske røde flag byder velkommen.

Gråt guld og hipster-tække

Salen summer af aktivister, unge fra elev- og studenterbevægelsen, sociale bevægelser og valgte og ansatte fra fagbevægelsen. Repræsentanter fra det grå guld i fornuftige sweatre og unge med hipsterskæg sidder side om side og anskueliggør Zack Exleys brede appel. Alle er klar til at høre budskabet om, hvordan fagbevægelsen lykkes med at gøre sig selv relevant. På anden række i salen sidder to mænd og glæder sig til, at Zack Exley går på scenen.
- Vi står overfor en mulig konflikt i Djøf og har derfor en opgave i at aktivere vores medlemmer. Hvordan gør vi det? Det vil jeg gerne have inspiration til, lyder det fra chefkonsulent Eske Daniel.

Hans sidemand projektleder Nils Houmann kommer fra Akademikerne og ser også frem til aftenens foredrag.
- Danske fagforeninger har længe været kæmper i dvale, og det har handlet om små kampe. Det er sværere at få medlemmer og engagere dem – og vi har svært ved at dokumentere vores sejre. Så det er interessant at se på, om vi ikke kan sætte mål om en større kamp, siger han, inden PROSAs næstformand byder velkommen.
- Zack Exley har både prøvet at fejle og at opnå store resultater. Vi glæder os til at høre om hans gode eksempler på at samle folk og motivere dem til at kæmpe for en sag, lyder det fra Hanne Lykke Jespersen, mens den venligt smilende amerikaner klappes op på talerstolen.

Find lederne

- Jeg kommer fra en hensygnende fagbevægelse og en Bernie Sanders-kampagne, der tabte til Hillary Clinton – så hvorfor skulle I lytte til mig? indleder Zack Exley til salens morskab.

Iført briller, grå skjorte og sorte Levis-cowboybukser fører den tidligere kampagnestrateg forsamlingen igennem et rids af den amerikanske fagbevægelses historie frem til det lavpunkt, han ser, den har nået i dag. Og han fortæller om det møjsommelige arbejde med at få Bernie Sanders kampagne til at lette, om de mange fejl og tilbageskridt før det endelig lykkes at få knækket koden til, hvordan hans og de andre kampagnefolk fik de mange fremmødte til vælgermøder til at engagere sig ud over blot at møde op og lytte.
- Vi måtte gøre op med den sandhed, vi fik fortalt, at one-on-one kontakten er det vigtigste. Da vi begyndte at identificere de ledere, der altid er i en gruppe af mennesker, og aktivere dem, så skete der noget, siger Zack Exley.

Og han er ikke nærig med mange konkrete eksempler på de små og praktiske ting, der ender med at være afgørende for, om folk involverer sig i frivilligt politisk arbejde. Udover at der skal være styr på organiseringen, så skal man sørge for, at alle involverede ser projektets store smukke idé for sig. Og det er bare med at komme i gang med at kæmpe for en grandios vision, lyder opfordringen fra Zack Exley:
- Hvis folk ser, at du kæmper, så vinder du. Måske ikke kampen, men medlemmer. Loosing is good!.

Hvor er jeres vision?

- Giver den danske fagbevægelse arbejderne en vision? Det skal I! Det er for sent for os i USA, fagbevægelsen gik ned, da den ikke længere repræsenterede en stor smuk revolutionerende vision. I må ikke lade jeres magt forsvinde. I må starte revolutionen igen – og I har 20.000 ansatte i fagbevægelsen, så det burde I kunne gøre, lyder det fra den energiske taler.

- Og det skal ikke være en lille fedtet vision. Jeg taler ikke om, at I skal kæmpe for en 30 timers arbejdsuge. Jeg er ligeglad med, om du kører glad afsted på din danske cykel hver morgen og møder ind ved dit økologiske arbejdsbord. Det burde du ikke gøre 40 timer om ugen! De fleste har ikke et job, de elsker – det gælder nok ikke for os i salen her, men for mange andre. I fremtiden automatiseres og forsvinder mange jobs. Som fagbevægelse er det jer, der skal sætte en ny stor vision op for vores økonomi og arbejdsmarked. Hvorfor hører jeg jer ikke kæmpe for en 0 timers arbejdsuge?, lyder det provokerende fra Zack Exley.

Hamrende svært

Den spidse albue i siden afføder klapsalver. Salen har ikke noget imod at få et venligt puf. Der er ingen tvivl om, at der er fyret op under flere diskussioner, der vil fortsætte efter Zack Exley igen forlader dansk grund.

En af dem, der vil forsætte snakken om at engagere folk og genopfinde sig selv som fagbevægelse, er Christian Arentsen. Den 24-årige softwareingeniørstuderende har taget turen fra Odense, hvor han er aktiv i PROSAung og nyligt medlem i organiseringsudvalget.
- Jeg kom for at få inspiration til at gå fra crowd til community, som er Zack Exleys tankegang og som vi prøver i PROSAung. Det var spændende at høre om og brugbart med nogle eksempler fra virkeligheden. Hans koncept med at identificere de ledere, der altid er i en gruppe, og få dem engageret er rigtig interessant og noget, vi ikke gør nok. Men jeg blev også bekræftet i, at det er hamrende svært,” siger Christian Arentsen.

Foredraget med Zack Exley blev live streamet, og arrangementet blev fulgt live fra PROSAs kontor i Odense og Aarhus, hvor tilhørerne kunne sende spørgsmål til Zack Exley på sms.


Læs også...

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt…

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…