Endelig! Det nervepirrende kampvalg er overstået, og du har fået den yderst eftertragtede post som arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads. Nu skal der rigtigt måles op til skærmbriller, påtales, når nogen spilder kaffe, andre kan glide i, og ellers sikres, at dine kolleger kan lide at komme på arbejde, fordi I har et forrygende arbejdsmiljø. Men hvordan er du egentlig beskyttet, hvis din arbejdsgiver ser sig sur på dig?
Som arbejdsmiljørepræsentant er det din opgave at samarbejde med ledelsen om at tage hånd om, hvordan I forebygger og håndterer problemer med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads. Det er både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø, som jeres arbejdsmiljøorganisation skal tage sig af. Det er derfor en af dine opgaver at bringe dine kollegers problemer med arbejdsmiljøet videre til din arbejdsgiver. Derfor går det nogle gange knap så smurt mellem ledelsen og arbejdsmiljørepræsentanterne, når problemerne skal italesættes.
Netop fordi der kan stå gnidninger mellem ledelsen og arbejdsmiljørepræsentanten, er denne særligt beskyttet mod opsigelse, på grund af at denne udfører sit tillidshverv, på samme måde som tillidsrepræsentanten er det.
Problemet med den manglende beskyttelse er derfor særligt udbredt blandt privatansatte, hvor virksomheden ikke har tiltrådt en overenskomst.
Kan godt fyres
Det er dog ikke ensbetydende med, at du som arbejdsmiljørepræsentant ikke kan opsiges. Det kan du stadig. Det må bare ikke være, fordi du udførte dit hverv som arbejdsmiljørepræsentant. Din arbejdsgiver må heller ikke stille dig ringere lønmæssigt, fordi du er arbejdsmiljørepræsentant, og du må derfor ikke miste løn eller tillæg på grund af din funktion.
Der findes ikke nogen lovbestemte retningslinjer for, hvor meget tid du må bruge på at være arbejdsmiljørepræsentant, men du skal have den nødvendige tid. Et dejligt elastisk begreb, hvor lovgivningen desværre ikke kommer nærmere ind på, hvad det dækker over, men i det mindste må det forudsætte, at din arbejdsgiver ikke kan kræve, at du skal bruge din fritid i stedet for arbejdstid på din rolle som arbejdsmiljørepræsentant.
PROSA hjælper dig
Beskyttelsen mod opsigelse er desværre også en gang imellem ret illusorisk. Der står godt nok i arbejdsmiljøloven, at en arbejdsmiljørepræsentant skal beskyttes på samme måde som en tillidsrepræsentant inden for det samme eller et tilsvarende fagligt område. Men hvad gælder så, hvis du er ansat i det private, og der ikke er en overenskomst på din arbejdsplads, der dækker dit arbejde? Ja, der kom Højesteret desværre frem til i 2017, at når der ikke er en overenskomst, så afhænger din beskyttelse mod afskedigelse på grund af dit hverv af, om der er en tilsvarende overenskomst, der giver beskyttelse til tillidsrepræsentanterne.
Hvis der ikke er sådan en, så har du som arbejdsmiljørepræsentant desværre ikke nogen særskilt beskyttelse mod opsigelse. Problemet med den manglende beskyttelse er derfor særligt udbredt blandt privatansatte, hvor virksomheden ikke har tiltrådt en overenskomst.
I samme dom nåede Højesteret også frem til, at det er den tillidsvalgte, der har bevisbyrden for, at der gælder en særlig beskyttelse mod opsigelsen af den tillidsvalgte. Så uanset om der er en overenskomst på din arbejdsplads eller ej, så anbefaler PROSA altid, at du melder det ind til os, hvis du er blevet valgt til arbejdsmiljørepræsentant.
Uanset om der er en overenskomst på din arbejdsplads eller ej, er det dog stadig muligt at blive sagt op som arbejdsmiljørepræsentant. De almindelige opsigelsesregler gælder også for arbejdsmiljørepræsentanter. Beskyttelsen er kun en beskyttelse mod, at du bliver sagt op på grund af dit tillidshverv, men det er ikke en generel beskyttelse mod opsigelse.
Mens vi venter på Folketinget
Din arbejdsgiver kan derfor stadig sige dig op, hvis de lukker hele din afdeling, eller hvis du selv har givet anledning til det, for eksempel på grund af udeblivelse fra arbejde eller tyveri fra arbejdspladsen, der normalt vil give din arbejdsgiver anledning til at opsige dig.
I det seneste folketingsår var der i lovkataloget en ny lov om beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter uden overenskomst på tapetet. Folketingsvalget kom dog i vejen for en vedtagelse af loven, og loven blev derfor ikke til noget, men PROSA nærer dog stadig et håb om, at snart arbejdsmiljørepræsentanter snart er dækket mod usaglig afskedigelse på grund af deres tillidshverv.
Giv PROSA besked om, at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant.
Kontakt PROSA, hvis du oplever negative konsekvenser på grund af dit tillidshverv.
Hvis du er arbejdsmiljørepræsentant og bliver sagt op, så kontakt PROSA, uanset om der er en overenskomst eller ej.
Hvis du er tvivl om dine rettigheder som tillidsvalgt, så er du altid velkommen til at kontakte PROSAs juridiske afdeling med dine spørgsmål.