protest

Ansatte i Microsoft protesterer mod militært samarbejde

En gruppe medarbejdere i Microsoft opfordrer i et åbent brev ledelsen til at skrotte en kontrakt med USA’s militær til 480 millioner dollar.

Flere end 250 ansatte i Microsoft protesterer nu til selskabets øverste ledelse for at få annulleret en milliardkontrakt med det amerikanske militær om at levere op til 100.000 såkaldte HoloLens-briller med Augmented Reality (AR).

I et åbent brev, som blev offentliggjort på Twitter den 22. februar, skriver medarbejderne, at de aldrig har skrevet under på, at de vil udvikle våben, og at de kræver indflydelse på, hvordan deres arbejde bliver anvendt.

HoloLens er et AR-headset med en teknologi, der oprindeligt blev udviklet til Microsofts Xbox, og som kombinerer det virkelige og det virtuelle i et interaktivt 3D-format. Ifølge medarbejderne, der i sin tid udviklede HoloLens, har de aldrig troet, at teknologien skulle anvendes militært, skriver avisen The Guardian.

”De troede, det ville blive brugt til at hjælpe arkitekter og ingeniører med at bygge biler og bygninger, til at oplære folk i kirurgi eller til at spille klaver, og til at flytte grænserne for computerspil, skriver medarbejderne i brevet.

Skyd først

Men ifølge kontrakten med det amerikanske militær skal teknologien og HoloLens-brillerne give soldaterne mulighed for at afsløre fjenden hurtigere og træffe beslutninger om at gå i kamp, før modstanderen gør det, skriver The Guardian.

”For os er det stærkt urovækkende, at Microsoft tilbyder det amerikanske forsvar en våbenteknologi, som bidrager til at øge dødeligheden, ved hjælp af et værktøj, vi har konstrueret”, står der i brevet, som er stilet til Microsofts præsident Brad Smith og administrerende direktør Satya Nadella.

Krig bliver et computerspil

Microsoft har en lang tradition for at samarbejde med amerikansk militær, men det har aldrig handlet om at udvikle våben, fastslår medarbejderne.

”Men det gør det nu med denne kontrakt. HoloLens bliver nu en del af et IVAS-system, som er designet til at slå ihjel. Det vil blive anvendt på slagmarken, og det virker ved at gøre krig til et simuleret ’computerspil’, som vil distancere soldaterne yderligere fra krigens barske realiteter og blodsudgydelser”, skriver Microsoft-medarbejderne.

Udover kravet om at skrotte kontrakten med militæret ønsker medarbejderne også nye etiske retningslinjer og en klar politik for, hvilke områder Microsoft vil arbejde indenfor i fremtiden.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…