protest

Ansatte i Microsoft protesterer mod militært samarbejde

En gruppe medarbejdere i Microsoft opfordrer i et åbent brev ledelsen til at skrotte en kontrakt med USA’s militær til 480 millioner dollar.

Flere end 250 ansatte i Microsoft protesterer nu til selskabets øverste ledelse for at få annulleret en milliardkontrakt med det amerikanske militær om at levere op til 100.000 såkaldte HoloLens-briller med Augmented Reality (AR).

I et åbent brev, som blev offentliggjort på Twitter den 22. februar, skriver medarbejderne, at de aldrig har skrevet under på, at de vil udvikle våben, og at de kræver indflydelse på, hvordan deres arbejde bliver anvendt.

HoloLens er et AR-headset med en teknologi, der oprindeligt blev udviklet til Microsofts Xbox, og som kombinerer det virkelige og det virtuelle i et interaktivt 3D-format. Ifølge medarbejderne, der i sin tid udviklede HoloLens, har de aldrig troet, at teknologien skulle anvendes militært, skriver avisen The Guardian.

”De troede, det ville blive brugt til at hjælpe arkitekter og ingeniører med at bygge biler og bygninger, til at oplære folk i kirurgi eller til at spille klaver, og til at flytte grænserne for computerspil, skriver medarbejderne i brevet.

Skyd først

Men ifølge kontrakten med det amerikanske militær skal teknologien og HoloLens-brillerne give soldaterne mulighed for at afsløre fjenden hurtigere og træffe beslutninger om at gå i kamp, før modstanderen gør det, skriver The Guardian.

”For os er det stærkt urovækkende, at Microsoft tilbyder det amerikanske forsvar en våbenteknologi, som bidrager til at øge dødeligheden, ved hjælp af et værktøj, vi har konstrueret”, står der i brevet, som er stilet til Microsofts præsident Brad Smith og administrerende direktør Satya Nadella.

Krig bliver et computerspil

Microsoft har en lang tradition for at samarbejde med amerikansk militær, men det har aldrig handlet om at udvikle våben, fastslår medarbejderne.

”Men det gør det nu med denne kontrakt. HoloLens bliver nu en del af et IVAS-system, som er designet til at slå ihjel. Det vil blive anvendt på slagmarken, og det virker ved at gøre krig til et simuleret ’computerspil’, som vil distancere soldaterne yderligere fra krigens barske realiteter og blodsudgydelser”, skriver Microsoft-medarbejderne.

Udover kravet om at skrotte kontrakten med militæret ønsker medarbejderne også nye etiske retningslinjer og en klar politik for, hvilke områder Microsoft vil arbejde indenfor i fremtiden.


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.