GODE RÅD OM GRÆNSER
Hold fri, når du holder fri. Det er lettere sagt end gjort, men din hjerne har brug for at holde pauser, og der er ikke nogen, der betaler dig for at sidde og tænke på arbejdet, mens du formålsløst skubber frikadellen rundt på din tallerken om aftenen.
Hold øje med din arbejdstid. Notér, hvor meget du arbejder, så du selv får et overblik over omfanget og kan sige fra, hvis det stikker helt af. Du får højst sandsynligt kun løn for 37 timer om ugen, og der er ingen, der klapper dig på skulderen og ønsker dig tillykke, når du brænder ud.
Tag fat i din chef. Hvis du oplever at få henvendelser på skæve tidspunkter af døgnet, fordi dine kolleger/kunder enten sidder i en anden verdensdel eller bare aldrig holder fri, så få afklaret med din chef, hvad der egentlig forventes af dig, så du ikke bliver stresset over at skulle være online konstant, fordi der sidder en emsig kollega i marketing og tripper utålmodigt for at få et svar søndag formiddag.
Mærk efter. Det kan godt være, det lyder lidt grøn linsesuppe–agtigt, men kroppen har det med at sige fra, hvis du bliver for presset, og det er på tide, at du får skruet lidt ned for tempoet.
5 VIGTIGE SPØRGSMÅL
1. HVORDAN KOMMER DU I BALANCE?
Vi skaber balance mellem familie- og arbejdsliv på to måder. Enten skaber vi balance ved at adskille arbejdsliv fra fritidslivet, når vi deler vores liv op i arbejdstid/fritid, arbejdsplads/hjem, og arbejdsrolle/privatrolle. Eller også integrerer vi ved at have et liv, hvor vi oplever balance, når der er plads til de ting, vi gerne vil have i vores liv.
2. HVAD GIVER DIG FRIHED?
Oplever du frihed, når du får handlemuligheder? Eller oplever du frihed, når du kan være fri for andres indflydelse på dig?
3. ER OPGAVEN VIGTIG FOR ALLE?
Nogle opgaver er udviklende og spændende for den enkelte, men ikke vigtige for fællesskabet. Hvis den ekstra tid, du lægger i opgaverne, ikke værdsættes af andre, så overvej at droppe den.
4. ER DINE RELATIONER I ORDEN?
Spørgsmålet om balance mellem familie- og arbejdsliv handler til syvende og sidst om vores sociale relationer. Ubalance opleves altid i forhold til andre mennesker eller os selv. Har jeg tid nok til børnene? Tid nok til venner? Tid nok til mig selv?
5. HJÆLPER DIN CHEF DIG MED AT VÆLGE FRA?
Det er din leders ansvar, at du får de rigtige muligheder for at organisere din produktivitet. Bed din leder om hjælp til at reducere kompleksiteten. Spørg: Hvad skal vælges fra? Hvad skal jeg ikke lave?