Foto: Canva

ARBEJDSLIV

Argh, jeg er blevet syg på ferien – hvad gør jeg?

Hvis du er uheldig og bliver syg, imens du holder ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg. Men får du løn under sygdommen, og kan du få en ny ferie? Bliv klogere på reglerne her.


FÅR JEG LØN?

Normalt har du ret til løn under sygdom, men spørgsmålet er, om det altid gælder? Svaret er, at det kommer an på, hvorfor du er sygemeldt.

Hvis det er almindelig sygdom, som ikke skyldes din egen grove uagtsomhed – du er for eksempel blevet forkølet eller blevet ramt af en grum omgang maveonde på et madmarked i Asien – så skal din arbejdsgiver betale dig løn under sygdom.

Hvis du derimod ikke kan arbejde, fordi du har brækket begge arme efter at have påsejlet en mole med jetski på Rhodos, så risikerer du, at sygefraværet er uden løn, når ferien er forbi. Din arbejdsgiver har nemlig ikke har pligt til at betale dig løn under sygdom, hvis du selv er skyld i sygefraværet.


FÅR JEG EN NY FERIE?

Hvis du bliver syg under din ferie, kan du også have ret til erstatningsferie. Det er uanset, om din sygdom er selvforskyldt eller ej.

Hvis du bliver syg op til din ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg til din arbejdsgiver, inden du begynder ferien – og så kan du altså ikke tage afsted til Mallorca alligevel. Sygdom er en feriehindring, så du kan ikke både holde ferien og senere få erstatningsferie for sygedagene. Hvis du melder dig syg op til din ferie, så kan du enten skubbe ferien og holde den, umiddelbart efter du er rask igen, eller du kan aftale med din chef, at du venter med at holde din ferie til et senere tidspunkt.

Hvis du bliver syg under din ferie, vil de første fem sygedage være for egen regning. Hvis du f.eks. er på tre ugers sommerferie og bliver syg i otte dage, så vil du kun få erstattet de sidste tre feriedage. Skulle du være så uheldig at blive syg under ferien, så skal du melde dig syg første sygedag, da karensperioden først løber, fra du melder dig syg.


SKAL JEG DOKUMENTERE, AT JEG ER SYG?

Hvis du bliver syg i din ferie, skal du selv sørge for at kunne dokumentere sygdommen. I modsætning til en almindelig sygemelding, hvor din arbejdsgiver beder om en lægeerklæring og derfor skal betale for den, så skal du selv betale for dokumentationen for sygdom under ferien.

Selvom du måske kun har en uges ferie og er syg i tre dage, kan det være en idé at melde dig syg alligevel. Sygedage under ferien kan nemlig samles sammen inden for det samme ferieår (1. september – 31. august). Hvis du for eksempel bliver syg tre dage i vinterferien og igen fire dage i sommerferien, så kan du få erstatningsferie for de to dage, der er ud over de fem dages karens.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…