chikane

Chikane-undersøgelser chokerer

PROSA har sammen med KVINFO udarbejdet to rapporter om krænkelser i it-faget. Både ude på arbejdspladserne og på studierne. Og det står grelt til. Omfanget af chikanen, som undersøgelserne afslører, chokerer blandt andet Dansk Industri.

De sagde, at jeg har DSL – dick sucking lips”. Sådan beskrev den 27-årige Christine Line Larsen sine oplevelser med seksuelle krænkelser på sin it-uddannelse i Berlingske Tidende. Hun har også skullet høre på kommentarer om hendes ”fødedygtige hofter”, at hun ”sgu da var meget lækker”, og om hun ”ville kneppe”.

Christine Larsen, der er bestyrelsesmedlem i PROSA/STUD, er bare et af de mange medlemmer, der har deltaget i PROSAs undersøgelser om chikane og krænkelser af mænd og kvinder i it-faget.

De to rapporter afslører, at 44,5 procent og 36,7 procent af kvinder på henholdsvis arbejdspladser og på it-­uddannelser har været udsat for krænkende handlinger. Til sammenligning er antallet henholdsvis 7,5 procent og 12 procent for mænd.

Af de kvinder, som har oplevet uønskede kommentarer om deres krop, seksualitet eller udseende, angiver 42,2 procent, at de har oplevet krænkelser fra en chef. 78,9 procent angiver, at de har oplevet krænkelser fra en kollega.
– Der skal en stor kulturændring til på landets arbejdspladser og studiesteder. Der er brug for nultolerance mod krænkelser fra chefer og undervisere samt uddannelse af ledelsen og tillidsrepræsentanter i god arbejdspladskultur og en aktiv politik fra landets politikere, siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA.

Derfor glæder hun sig over, at Dansk Industri prompte i kølvandet på offentliggørelsen af rapporterne udsendte et nyhedsbrev, hvor digitaliseringspolitisk chef, Christian Hannibal, slog fast: ”Lad det være sagt tydeligt: Det er sørgeligt og kritisabelt – både for virksomhederne og for talenterne – hvis kvinder oplever krænkelser i it-erhvervet, og derfor måske vælger andre studier og andre ting at arbejde med”. Og han fortsatte: ”Vi opfordrer alle vores virksomheder til at etablere klare rammer for at sikre rummelige og mangfoldige arbejdspladser”.

Også på de sociale medier blev rapporternes afsløringer diskuteret flittigt. Blandt andet skrev Nana Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, på Twitter: ”Hvor er det godt at @PROSADK tager det her problem alvorligt. Tak”


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…