chikane

Chikane-undersøgelser chokerer

PROSA har sammen med KVINFO udarbejdet to rapporter om krænkelser i it-faget. Både ude på arbejdspladserne og på studierne. Og det står grelt til. Omfanget af chikanen, som undersøgelserne afslører, chokerer blandt andet Dansk Industri.

De sagde, at jeg har DSL – dick sucking lips”. Sådan beskrev den 27-årige Christine Line Larsen sine oplevelser med seksuelle krænkelser på sin it-uddannelse i Berlingske Tidende. Hun har også skullet høre på kommentarer om hendes ”fødedygtige hofter”, at hun ”sgu da var meget lækker”, og om hun ”ville kneppe”.

Christine Larsen, der er bestyrelsesmedlem i PROSA/STUD, er bare et af de mange medlemmer, der har deltaget i PROSAs undersøgelser om chikane og krænkelser af mænd og kvinder i it-faget.

De to rapporter afslører, at 44,5 procent og 36,7 procent af kvinder på henholdsvis arbejdspladser og på it-­uddannelser har været udsat for krænkende handlinger. Til sammenligning er antallet henholdsvis 7,5 procent og 12 procent for mænd.

Af de kvinder, som har oplevet uønskede kommentarer om deres krop, seksualitet eller udseende, angiver 42,2 procent, at de har oplevet krænkelser fra en chef. 78,9 procent angiver, at de har oplevet krænkelser fra en kollega.
– Der skal en stor kulturændring til på landets arbejdspladser og studiesteder. Der er brug for nultolerance mod krænkelser fra chefer og undervisere samt uddannelse af ledelsen og tillidsrepræsentanter i god arbejdspladskultur og en aktiv politik fra landets politikere, siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA.

Derfor glæder hun sig over, at Dansk Industri prompte i kølvandet på offentliggørelsen af rapporterne udsendte et nyhedsbrev, hvor digitaliseringspolitisk chef, Christian Hannibal, slog fast: ”Lad det være sagt tydeligt: Det er sørgeligt og kritisabelt – både for virksomhederne og for talenterne – hvis kvinder oplever krænkelser i it-erhvervet, og derfor måske vælger andre studier og andre ting at arbejde med”. Og han fortsatte: ”Vi opfordrer alle vores virksomheder til at etablere klare rammer for at sikre rummelige og mangfoldige arbejdspladser”.

Også på de sociale medier blev rapporternes afsløringer diskuteret flittigt. Blandt andet skrev Nana Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, på Twitter: ”Hvor er det godt at @PROSADK tager det her problem alvorligt. Tak”


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…