Datahøst er uden for kontrol
For Niels Bertelsen at se er det Chromebook-sagen i en nøddeskal.
- Det handler om, at en række kommuner, 53 i alt, bruger Google-systemer i deres skoler, som kan høste børnenes data frit. Det vil sige viden, der er så detaljeret, at den kan bruges strategisk til massevis af formål, som er uden for børnenes og vores kontrol, forklarer han.
- Vi ved, at hele Googles forretningsmodel hviler på at høste viden om brugere og bruge den massivt selv til egen markedsføring og i øvrigt også sælge det til andre, fortsætter Niels Bertelsen.
- Om de så gør det eller ej i Chromebook-sagen, er sådan set underordnet. Vi kan heller ikke bruge deres ord om, at de ikke bruger dataen, til noget. De har nemlig muligheden, og de data kan bruges strategisk på en måde, som er uden for vores kontrol. Den kan bruges til at påvirke os og vores børn, uden at vi ikke opdager det, men måske ubevidst køber, følger, mener og gør ting, vi måske ikke ville have gjort. Eller bliver konfronteret med viden senere i vores liv, som er hentet herfra, siger formanden.
- Det er nemlig samme data, som – i øvrigt stadig mere synligt - skaber en generel mistrivsel, særligt blandt børn og unge, fordi de bruges til strategisk at bombardere os med indhold, som er rettet mod de centre inde i os, der handler om angst, frygt, nydelse og trang, og som vi ikke bare kan lade være med at scrolle forbi, forklarer Niels Bertelsen.
Simpel beskyttelse af vores børn
Det gør ifølge Niels Bertelsen, Chromebook-sagen så speciel. Fordi det er skolerne, som benytter et værktøj, hvor selv Datatilsynet har sagt, at det er ulovligt.
- Mulig datahøst er nemlig essensen af Chromebook-sagen. Det er i virkeligheden en skandale. Det er Google, som får de her muligheder, fordi vi har valgt noget ud fra convenience, og uden at tænke over konsekvenserne eller prisen. Kommunerne har valgt det lette, det simple, uden at gøre deres arbejde med at beskytte borgerne og endnu værre beskytte børnene. Og det er det, som Datatilsynet har også sagt. Det er ikke lovligt. Hvis kommunerne fortsætter, så bryder de loven på den måde, fastslår Niels Bertelsen.
- Der er tale om simpel beskyttelse af dig, mig og vores børn. Derfor er vi i PROSA også stærkt fortørnede over, at Kommunernes Landsforening har meldt ud, at de gerne ser en lovændring, fordi det er for dyrt og besværligt at lade være. Det er en dårlig undskyldning, for . det er ikke specielt dyrt at bruge andre systemer, som slet ikke har den datahøst. Og udgiften står på ingen måde mål med den regning, kommunerne i det skjulte sender videre til børn og forældre ved at fortsætte brugen af Google., siger Niels Bertelsen.
Det ulovlige er ulovligt
Han kalder derfor Chromebook-sagen en skillevej.
- Gør Kommunernes Landsforening det rette, eller nedtoner de og udvander de beskyttelsen af deres borgere under dække af økonomi? Jeg håber virkelig ikke, at de fortsætter linjen og gør det sidste. Så er det yderligere et knæfald for tech-giganterne i deres kontrol af selv åbne og demokratiske retssamfund. Datatilsynet har fastslået, at det er ulovligt. Så kan man da ikke bare gøre det ulovlige lovligt for at spare lidt penge på den meget korte bane!
Har forslag på løsninger med til KL
PROSA-formanden mødtes med KL fredag den 26. april omkring netop Chromebook-sagen.
- De har rakt ud, og det er konstruktivt og positivt. Jeg tror derfor, at de også er interesserede i en holdbar og lovlig løsning på sagen.
- I den forbindelse vil jeg gerne komme med viden om udbydere af løsninger, som kan det samme som Chromebook, og som ikke er specielt meget dyrere, og som ikke høster data fra vores børn. Det kan lade sig gøre, endda ret enkelt, hvis forudsætningerne og viljen er der. Så kan det til gengæld være, at kommunerne skal have mere elastik i forhold til tidsrammen til at implementere og ordne det her. Men det er i hvert fald udfordringer, som kan løses ansvarligt, fastslår Niels Bertelsen.