PRIVACY

Chromebook-sag er en skillevej – det gælder alles beskyttelse

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle udvandet. Det mener Niels Bertelsen, formand for PROSA, som 26. april mødtes med KL omkring den såkaldte Chromebook-sag.

- Jeg er glad for den fremstrakte hånd fra KL, og jeg har fremlagt konstruktive forslag til at løse udfordringen helt lovligt, fastslår formanden.


- Hvis man er vild med it og tech, så er det en fantastisk tid at leve i. Der er meget at blive begejstret for og glæde sig til. Der sker nyt hele tiden, og grænserne for det mulige rykkes næsten dagligt.

Sådan lyder det fra Niels Bertelsen, formand for de it-professionelle i PROSA, der er begejstret for alt det, der sker lige nu inden for udvikling af it og kunstig intelligens.

Men formanden er også bekymret. For mange af de ting, der nu bliver mulige, bliver betalt ved at høste folks data, påpeger han.

- Tusindvis, ja millionvis af data, som indeholder viden om almindelige mennesker og deres adfærd, som kan – og som bliver – benyttet målrettet til at påvirke dem, deres adfærd og verden omkring dem. Det sker desværre ofte, uden at de har reel forståelse for eller indflydelse på, at deres data kan og vil brugt og misbrugt. Eller viden om, at det slet ikke er nødvendigt, men blot resultatet af nogle ekstremt magtfulde tech-giganter, som har gjort det at støvsuge, påvirke og bruge folks liv til en astronomisk forretning, siger Niels Bertelsen.

Det handler om, at en række kommuner, 53 i alt, bruger Google-systemer i deres skoler, som kan høste børnenes data frit.

For mange år med junglelov

Formanden forklarer, at alle sagtens kan begejstres og bruge fantastisk teknologi uden at være en vare, men at samfundet i årevis bare ladet jungleloven gælde og ladet andre høste data og viden om os frit og på en måde, ingen af os nogensinde ville acceptere i den fysiske verden. Lidt som med slikhuset i Hans og Grete.

- Man kan måske undre sig over, at en it-fagforening er så kritisk over for netop datahøst og big tech, men det er vi, fordi vi faktisk kender teknologien. Vi ved, hvad data er og kan bruges til. Vi ved, hvordan den høstes og lokkes ud af brugere. Vi ved også, at der er måder, hvor det ikke behøver være sådan, siger han.

- Vi er enormt begejstrede for teknologi, der ikke udnytter og manipulerer med brugere. At give data er måske en usynlig pris at betale, men tro mig, den er meget, meget større og indgribende, end vi ved og tror, og konsekvenserne holdes godt skjult for os. Det er på ingen måde uskyldigt eller ufarligt, fortsætter Niels Bertelsen.
 

 

Datahøst er uden for kontrol

For Niels Bertelsen at se er det Chromebook-sagen i en nøddeskal.

- Det handler om, at en række kommuner, 53 i alt, bruger Google-systemer i deres skoler, som kan høste børnenes data frit. Det vil sige viden, der er så detaljeret, at den kan bruges strategisk til massevis af formål, som er uden for børnenes og vores kontrol, forklarer han.

- Vi ved, at hele Googles forretningsmodel hviler på at høste viden om brugere og bruge den massivt selv til egen markedsføring og i øvrigt også sælge det til andre, fortsætter Niels Bertelsen.

- Om de så gør det eller ej i Chromebook-sagen, er sådan set underordnet. Vi kan heller ikke bruge deres ord om, at de ikke bruger dataen, til noget. De har nemlig muligheden, og de data kan bruges strategisk på en måde, som er uden for vores kontrol. Den kan bruges  til at påvirke os og vores børn, uden at vi ikke opdager det, men måske ubevidst køber, følger, mener og gør ting, vi måske ikke ville have gjort. Eller bliver konfronteret med viden senere i vores liv, som er hentet herfra, siger formanden.

- Det er nemlig samme data, som – i øvrigt stadig mere synligt - skaber en generel mistrivsel, særligt blandt børn og unge, fordi de bruges til strategisk at bombardere os med indhold, som er rettet mod de centre inde i os, der handler om angst, frygt, nydelse og trang, og som vi ikke bare kan lade være med at scrolle forbi, forklarer Niels Bertelsen.

Simpel beskyttelse af vores børn

Det gør ifølge Niels Bertelsen, Chromebook-sagen så speciel. Fordi det er skolerne, som benytter et værktøj, hvor selv Datatilsynet har sagt, at det er ulovligt.

- Mulig datahøst er nemlig essensen af Chromebook-sagen. Det er i virkeligheden en skandale. Det er Google, som får de her muligheder, fordi vi har valgt noget ud fra convenience, og uden at tænke over konsekvenserne eller prisen. Kommunerne har valgt det lette, det simple, uden at gøre deres arbejde med at beskytte borgerne og endnu værre beskytte børnene. Og det er det, som Datatilsynet har også sagt. Det er ikke lovligt. Hvis kommunerne fortsætter, så bryder de loven på den måde, fastslår Niels Bertelsen.

- Der er tale om simpel beskyttelse af dig, mig og vores børn. Derfor er vi i PROSA også stærkt fortørnede over, at Kommunernes Landsforening har meldt ud, at de gerne ser en lovændring, fordi det er for dyrt og besværligt at lade være. Det er en dårlig undskyldning, for . det er ikke specielt dyrt at bruge andre systemer, som slet ikke har den datahøst. Og udgiften står på ingen måde mål med den regning, kommunerne i det skjulte sender videre til børn og forældre ved at fortsætte brugen af Google., siger Niels Bertelsen.

Det ulovlige er ulovligt

Han kalder derfor Chromebook-sagen en skillevej.

- Gør Kommunernes Landsforening det rette, eller nedtoner de og udvander de beskyttelsen af deres borgere under dække af økonomi? Jeg håber virkelig ikke, at de fortsætter linjen og gør det sidste. Så er det yderligere et knæfald for tech-giganterne i deres kontrol af selv åbne og demokratiske retssamfund. Datatilsynet har fastslået, at det er ulovligt. Så kan man da ikke bare gøre det ulovlige lovligt for at spare lidt penge på den meget korte bane!

Har forslag på løsninger med til KL

PROSA-formanden mødtes med KL fredag den 26. april omkring netop Chromebook-sagen.

- De har rakt ud, og det er konstruktivt og positivt. Jeg tror derfor, at de også er interesserede i en holdbar og lovlig løsning på sagen.

- I den forbindelse vil jeg gerne komme med viden om udbydere af løsninger, som kan det samme som Chromebook, og som ikke er specielt meget dyrere, og som ikke høster data fra vores børn. Det kan lade sig gøre, endda ret enkelt, hvis forudsætningerne og viljen er der. Så kan det til gengæld være, at kommunerne skal have mere elastik i forhold til tidsrammen til at implementere og ordne det her. Men det er i hvert fald udfordringer, som kan løses ansvarligt, fastslår Niels Bertelsen.


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…