Camille og Presha er 11 år og vilde med at kode. "Mine venner synes, det er sejt nok. Jeg lærer nye ting, og jeg lærer at bygge selv," fortæller Presha.

BØRN OG IT

Piraterne har skabt it-fællesskab for 28.500 børn

Coding Pirates fylder 10 år den 28. februar. Græsrodsorganisationen har afdelinger i hele landet, hvor børn og unge leger og lærer sig til it-kundskaber. Behov og efterspørgsel er enorm, og mere end 2.400 børn står således på venteliste. "Det startede lidt som en protestaktion, for hvorfor i himlens navn har vi ikke den slags i skolen," siger generalsekretæren. Hendes drøm er, at "piraterne" kommer på finansloven.

 

Siden 2014 har Coding Pirates skabt et græsrodsnetværk for børn, der ønskede at have et fællesskab omkring it og tech.

Godt 28.500 børn og unge har således på små ti år leget sig til teknologiforståelse. Drenge som piger.

De har lært at kode, de har bygget robotter, programmeret spil, 3D-printet og meget andet.

Alt sammen med hjælp fra en hær af frivillige it-eksperter, som har brugt weekender eller aftener at hjælpe de unge.

Og behovet og lysten er stor.

Der er 56 aktive afdelinger spredt ud over hele landet. 2.400 børn står pt. på venteliste.

- Interessen er enorm. Det er faktisk manglen på frivillige, som lige nu sætter grænser. Vi er heldigvis næsten oppe på niveauet fra før Corona, som ramte os ret hårdt, fortæller Louise Overgaard, der er generalsekretær i Coding Pirates.

Fylder 10 år i februar

Den 28. februar fylder Coding Pirates 10 år som registreret græsrodsorganisation med eget CVR-nummer. Det bliver markedet med en fødselsdagsfest i Dansk IT.

Og der er mange ønsker på listen, som Coding Pirates også selv opremser:

”Vi vil gerne give endnu flere børn og unge mulighed for at være pirater i deres lokale område.
Vi vil gerne have endnu flere unge og voksne involveret hos os .
Vi vil gerne byde velkommen til flere piger og kvinder i tech.
Og vi vil gerne have en stabil drift gennem en bevilling på finansloven.”

Udfylder stor mangel på skoleskemaet

- Formålet har hele tiden været at udfylde et hul, som skolerne utroligt nok ikke tager sig af. Nemlig at skabe et fællesskab, leg og forståelse omkring teknologi. Både for drenge og piger, siger Louise Overgaard.

- ​​​​Det er som flere af vores frivillige har fortalt mig, at ”bare den slags dog havde fandtes da jeg var barn”. Fordi fællesskabet omkring it fylder stadig mere. Det er ikke længere på samme måde noget, man bare sidder med selv, men tværtimod noget, man er sammen om og fælles om, fortsætter hun.

- Vi har skabt noget, der opfylder et behov. Et stort behov. Det startede lidt om en protestaktion, hvorfori himlens navn har vi ikke den slags i skolen, når it og tech fylder så meget i børns hverdag, og når de gerne vil lære at arbejde med det, fastslår generalsekretæren.

Coding Pirates er med Louise Overgaards ord ren græsrod. Økonomien hentes fra fonde og tipsmidler og så en medlemspris på 500 kroner for en sæson. Heraf går de 400 kroner til lokalafdelingens indkøb af teknologi og egne arrangementer, og de sidste 100 til driften af Coding Pirates som helhed.

 



Pigerne vil have et formål

Ifølge Kasper Troelsen, som er en af de frivillige i afdelingen i Vallensbæk, viser Coding Pirates, at piger er lige så interesserede i at lege og lære, som drenge, når det handler om it.

Den 48-årige software udvikler har i 5 år været en af de små 10 frivillige som lørdag efter lørdag har brugt tiden på at hjælpe 20-25 børn og unge med at kode, lave egne design eller programmere robotter. Alle kaster sig over deres skærm, og de frivillige støtter med hjælp, opgaver, eller ved at forslå nye måder, at gøre ting på.

- Jeg gør det, fordi det er sjovt og for at give noget tilbage, fortæller han.

En anden frivillig, Henrik Rabell, der arbejder som softwareudvikler, nyder også, at se hvordan de børnene kaster sig over programmering med begejstring, og uanset køn.

- Det er en fornøjelse at se, hvor opslugte de er, når de kommer her. Og det er alle typer børn. Heldigvis også piger. Det, vi har fundet ud af, er, at pigerne gerne vil have et formål med det, de koder. Hvor drenge måske bare vil lave et skydespil, så vil pigerne også gerne have, der er rum med gems eller wellness eller muligheden for at være kreative. Og det samme når vi 3D printer ting, så går pigerne mere i detaljen og tænker i farver, siger han.

Coding Pirates i Vallensbæk har eksisteret i 7 år og mødes hver lørdag formiddag på den lokale skole i to timer.

 



Piger kan også

Blandt de ca. 20 børn som er til stede i Vallensbæk, er Camille på 11 år, Presha på 11 år og Bella også 11 år.

De kommer fra forskellige skoler og mødes ikke udenfor Coding Pirates, men nyder at der hver lørdag er nogen at have et fællesskab med omkring deres interesse.

- Jeg har heldigvis ikke oplevet, at nogen synes det er mærkeligt, at jeg er pige og programmerer. Heller ikke blandt mine venner. De synes, det er sejt nok. Jeg lærer nye ting, og jeg lærer at bygge selv, fortæller Pesha.

Camille er enig.

- Det er spændende. Det er nok ikke noget, så mange af mine veninder gør, men de synes det er sjovt, når jeg fortæller om det, siger hun.

Hendes indgang til at interesse for it er kommet gennem gaming. For Pesha var det Roblox.

For Bella er det første gang, hun deltager. Hun har hørt om Coding Pirates fra andre og har været spændt inden.

- Jeg vil gerne lære at bruge det bedre selv og forstå det mere, fortæller hun.

PROSA opfordrer medlemmer til at hjælpe som frivillige

Coding Pirates kan slet ikke følge med efterspørgslen på frivillige eller midler. Således står mere end 2.400 børn på venteliste.

- Det vil vi i PROSA hjælpe med at rette op på, så vi etablerer en egen lokalafdeling efter sommerferien og søger derfor medlemmer til at melde sig som frivillige, lyder det fra forbundssekretær, Mirza Cirkinagic.

Coding Pirates er ifølge Mirza Cirkinagic, forbundssekretær i PROSA, et fantastisk eksempel på, hvordan frivillige og græsrodsorganisationer kan samle op, der hvor blandt andre folkeskolen svigter.

- Der mangler frivillige og midler. Det skal vi hjælpe med i PROSA. Vi opfordrer derfor vores medlemmer til at melde sig som frivillige, og herunder frivillige,  så vi kan oprette en ekstra afdeling i PROSAs lokaler efter sommerferien, siger han.

Læs mere om PROSAS planer her.


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…