Foto: Baz Ratner/Ritzau Scanpix

Dataeksperter i teknologisk modangreb

Disse værktøjer bruger Forensic Architecture

Researcherne hos Forensic Architecture anvender en stribe forskellige programmeringssprog og frameworks, når de håndterer store mængder data og omsætter dem til 3D-modeller. Typisk benytter de React/Redux-applikationer med Three.js til større frontends, men de har også enkelte frontends i Vue. Almindelig JavaScript bruges til løsninger, der ikke skal skalere.

– Vi foretrækker at skrive vores backend-infrastruktur med microservice-arkitektur. Her bruger vi en kombination af Python, Golang og Node. Vi har også nogle mere traditionelle MVC-applikationer i Django. Python har vist sig at være det mest pålidelige sprog til vores arbejde, fordi det er fleksibelt og derfor passer perfekt til midlertidige servere og scripts, som strækker sig hen over en hel undersøgelse, siger Lachie Kermode.

Forensic Architecture har 17 ansatte – halvdelen arkitekter – og er støttet af fonde som European Research Council og Oak Foundation. Læs mere på www.forensic-architecture.org

Klichéen kalder næsten på at blive hevet op af skuffen: I krig er sandheden det første offer. Hvad enten det er den amerikansk ledede koalitions luftangreb mod Islamisk Stat i Irak, Israels bombardementer af Gaza, droneangreb i Pakistan eller præsident Assads brug af kemiske våben i Syrien, så bliver fakta om eksempelvis civile ofre ofte gemt af vejen bag et massivt slør af misinformation.

Men i takt med at stater opruster teknologisk og anvender avancerede våbensystemer og ubemandede droner til at gennemføre angreb, så har menneskerettighedsgrupper, forskere og computereksperter investeret i et modsvar, som kan stille selv samme stater til regnskab for krigsforbrydelser.

Kampen om sandheden udgår i disse år fra det uafhængige forskningscenter Forensic Architecture, der hører til ved det anerkendte Goldsmith-institut under University of London. Her har den israelske arkitekt Eyal Weizman opbygget en researchgruppe bestående af arkitekter, computereksperter, spiludviklere, forskere, filmfolk og journalister, der i fællesskab graver data og information op fra konflikternes epicenter. Data, som kan bruges til at bygge avancerede 3D-modeller, der kan bekræfte eller aflive bestemte scenarier.

– Stater bruger i stigende grad teknologien til at styrke deres kontrol med befolkningen. Mange steder sker det med dødelig magtanvendelse, som staterne helst ikke vil indrømme. Vores mål er at indsamle alle de elektroniske fodspor fra eksempelvis militære operationer og sætte dem ind i 3D-modeller, animationer og interaktive kort, så det danner et troværdigt billede af, hvad der rent faktisk er foregået. Dermed er vi ofte i stand til at tilbagevise de officielle forklaringer, siger Lachie Kermode, der er softwareudvikler og researcher ved Forensic Architecture.

Med arkitektur og moderne teknologi som de centrale omdrejningspunkter bliver resultaterne af Forensic Architectures arbejde i dag anvendt i retssager, rapporter og kampen for retfærdighed over hele verden.

Data kommer blandt andet fra øjenvidner, der har filmet et angreb fra en række forskellige positioner, samt fra metadata på mobiltelefoner, vind- og vejrforhold, røgskyer fra bomberne og bygningernes udseende før og efter et angreb. Dermed kan Forensic Architecture skabe en rekonstruktion af begivenhederne uden nødvendigvis selv at være til stede på landjorden – hvilket eksempelvis var umuligt efter et israelsk angreb på byen Rafah i Gaza i 2014.

Kriminalteknisk modangreb

Forensic Architecture betegner arbejdsmetoden som et ”kriminalteknisk modsvar”, og de enkelte undersøgelser kan ofte vare et helt år, før resultatet publiceres – typisk akkompagneret af skarpe reaktioner fra de stater, der bliver udstillet i rapporterne.

– Det er vi meget opmærksomme på, og derfor tager vi også alle de forbehold, vi kan, og vi ser altid på sagen fra flere sider. Vores dokumentation skal være uangribelig, siger Lachie Kermode.

I øjeblikket er han tilkoblet et projekt, der skal undersøge den påståede russiske militære tilstedeværelse i det østlige Ukraine. Til det formål indsamler han så mange billeder og videooptagelser som muligt på nettet ud fra nogle stramme etiske guidelines, som Forensic Architecture arbejder med.

– Jeg søger efter nogle meget specifikke informationer, som kræver, at jeg gennemtrawler nettet på en etisk forsvarlig måde. Til det formål bygger jeg et system, som ved hjælp af machine learning kan skabe billedgenkendelse, der automatisk kan indsamle mere relevant materiale, forklarer Lachie Kermode.

Brand i tekstilfabrikken

Mange af projekterne, som Forensic Architecture bliver involveret i, handler om krig og ødelæggelse. Typisk bliver de kontaktet af organisationer, medier, advokatfirmaer eller domstole, som ønsker hjælp til at komme i dybden med undersøgelser af konkrete begivenheder. Men Forensic Architecture blev også tilkaldt, da tekstilfabrikken Ali Enterprises i 2012 brændte ned i Pakistan, og 259 arbejdere omkom, fordi de ikke kunne komme ud ad de blokerede nødudgange og vinduer.

I første omgang rejste de pårørende en erstatningssag i Pakistan, men senere blev sagen også rejst i Tyskland, fordi fabrikken producerede tøj til det tyske lavprisselskab KIK. I den forbindelse indgik European Center for Constitutional and Human Rights et samarbejde med Forensic Architecture om at afdække tragedien ved hjælp af computersimulationer.

På baggrund af satellitbilleder, fotografier af fabrikken før og efter branden, simulationer af røg og menneskemængder samt tegninger og vidneudsagn fra de overlevende konstruerede eksperterne i Forensic Architecture en præcis 3D-gengivelse, der analyserer bygningskonstruktionerne, og viser, hvordan ild og røg bredte sig hastigt op igennem etagerne og trappeskakten, som var den eneste flugtvej.

– Vores analyser viser, at virksomheden brød loven og ikke havde styr på brandsikkerheden. På den baggrund holder vi ejerne ansvarlige for bygningens mangelfulde indretning og dårlige vedligeholdelse, som var skyld i de 259 arbejderes død, fastslår Forensic Architecture i sin rapport, der bliver anvendt som bevis i retssagen i Tyskland.

Fagligheder spiller sammen

Lachie Kermode er uddannet i computervidenskab på Princeton University i USA, men da han fik mulighed for at bruge sine evner i praksis hos Forensic Architecture, var han ikke et sekund i tvivl.

– Det er et unikt projekt. Vi er bygget på open source, som er helt afgørende for at lave vores research, og der bliver lavet virkelig meget solidt arbejde her, siger Lachie Kermode.

Han forklarer, at han og kollegaerne ofte arbejder i månedsvis med ekstremt dataintensivt materiale, og at det giver en næsten euforisk følelse, når alle de forskellige fagligheder spiller sammen.

– Vi tager alle de data, vi kan komme i nærheden af, og gennemgår dem minutiøst med hver vores ekspertise. Derefter føder vi det ind i vores computermodeller og skaber en rekonstruktion bid for bid. Det er en enormt kompleks og tidskrævende operation, men det er også enormt tilfredsstillende, når vi tager teknologiens værktøjer og vender dem mod magthaverne selv, siger Lachie Kermode.


Læs også...

Mennesker har drømt om at opfinde en intelligent maskine siden oldtiden, men det var først i 1956, at begrebet ’kunstig intelligens’ blev opfundet.…

Det er ikke helt let at definere, hvad kunstig intelligens egentlig er – men spørgsmålet er, om vi overhovedet ved, hvad den menneskelige intelligens…

Hvorfor er AI ikke intelligent – og hvad er kunstig intelligens så, hvis det ikke er intelligent? Hvor ikke-intelligent intelligent er det reelt i…

Hvis du er uheldig og bliver syg, imens du holder ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg. Men får du løn under sygdommen, og kan du få…

Kvinder er et sjældent syn på datamatikeruddannelsen, men Gülsüm og Nuriye Erdogan er med til at ændre statistikken. De to søstre glæder sig til at…

Virtuel kandidat stiller op til det britiske parlamentsvalg.

Chipsproducenten Nvidia ræser forbi giganterne Microsoft og Apple og er nu det mest værdifulde selskab i verden.

Hvordan er det gået med AI Pin og r1? PROSAs gadgetnørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, gør status.

Gülsüm og Nuriye "the weird kids" i skolegården. De blev mobbet, fordi de elskede at game, men i dag har Gülsüm og Nuriye fundet en kæmpe styrke i at…

Desværre, afkølet rosé og en iskold fadøl er ikke en del af løsningen på at give slip på travlhed og stress i sommerferien – tværtimod. Stressekspert…