Mens DDHF er gået på boligjagt, kan du se nogle af Datamuseets genstande på udstillingen Datakraft i Vejle frem til 21. februar 2021.

datahistorie

Datamuseum på boligjagt

Dansk Datahistorisk Forening (DDHF), der driver datamuseum.dk, kan ikke længere bruge det store lagerlokale i Ballerup på den københavnske vestegn som hidtil.

Mørke skyer er trukket ind over Dansk Datahistorisk Forening (DDHF), der driver datamuseum.dk fra et stort lagerlokale i Ballerup på den københavnske vestegn.

Gennem de seneste årtier har DDHF indsamlet og registreret både udstyr og dokumenter fra den danske dataudvikling og udlånt effekter fra den imponerende samling til både udstillinger, film og anden kultur. En stor del af historien er bygget på pionerfirmaerne Regnecentralen, Chr. Rovsing og Dansk Data Elektronik.

Men tidligere på året fik foreningen et vink med en vognstang fra Ballerup Kommune, som ønsker at bruge de kommunale lokaler til andre formål efter mange års næsten gratis udlån af lokalerne.

Derfor har DDHF udsendt en appel om økonomisk støtte – og gerne af en kaliber, som betyder, at Danmark får et officielt datamuseum fremover. Museet tænkes opkaldt efter Niels Ivar Bech, som var Regnecentralens første direktør.

I et indlæg på mediet Version 2 skriver Poul-Henning Kamp, at DDHF i dag har cirka 400 medlemmer og indtægter på omkring 140.000 kroner, hvilket ikke er helt nok til at dække de løbende udgifter.

”I en ideel verden ville kultur-ministeren indkalde til et møde om situationen, finde et bredt flertal i folketinget og en milliard eller to til at starte et nyt dansk Teknologimuseum med egne bygninger”, skriver Poul-Henning Kamp, som realistisk set håber på 15-25 millioner kroner til en fond, der kan sikre en langsigtet drift af museet og den danske datahistoriske arv.

DDHF har nu startet en indsamling, som ved Prosabladets september deadline havde passeret 20.000 kroner.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…