Del din løn for ligeløn

”Hvad har dit hus kostet?”, ”Hvordan gik din fødsel?” eller ”Hvilken størrelse bruger du?” er for mange mindre intime spørgsmål end ”Hvad får du i løn?”. Løn er et privat, ømtåleligt og nogle steder endda ildeset samtaleemne. En ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser, at seks ud af ti ikke taler om løn med deres kolleger. Netop det vil PROSA og 33 andre fagforeninger på tværs af hovedorganisationerne LO, FTF og AC gøre op med i et fælles initiativ i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag, 8. marts. I kampagnen #Deldinløn slår organisationerne et fælles slag for, at lånåbenhed er vejen til ligeløn. Hvis du ikke ved, hvad kollegerne tjener, kommer uforklarlige lønforskelle mellem køn, etnicitet eller ansættelsesform heller ikke frem i lyset. Hvis du kender kollegernes løn, kan I i stedet bruge den viden til at forhandle jer op som kollektiv.

Medlemmerne skal med

Derfor opfordrer de 34 organisationer til, at medlemmerne deler lønsedler eller gode idéer til at tale om løn med kollegerne under hashtagget #Deldinløn. Formålet er dels at sætte en debat i gang, dels at inspirere med konkrete metoder til større lønåbenhed lokalt. Men måske siger din chef, at I ikke må tale om løn? Heldigvis fastslår ligelønsloven, at medarbejdere både har ret til at diskutere løn og dele lønoplysninger indbyrdes.

Til et stort medlemsarrangement i Den Sorte Diamant i København kan medlemmer fra de 34 forbund derfor mødes, diskutere og blive klogere på, hvordan lønåbenhed kan komme på dagsordenen på arbejdspladserne. Arrangementet fungerer som et åbent hus med paneldebat mellem arbejdsgivere, tillidsfolk og forskere, underholdning og workshops, hvor deltagerne får redskaber med hjem til arbejdspladsen.

Men det skal politikerne og arbejdsgiverne også

Men ansvaret for at større lønåbenhed er i sidste ende aldrig de ansattes. Derfor inviterer initiativet 8. marts til en stor konference på Christiansborg. Gennem oplæg, debat og en analyse fra VIVE om lovgivning fra andre lande vil der blive lagt pres på politikerne for en stærkere lovgivning. Blandt andet med krav om, at arbejdsgivere af en vis størrelse skal fremlægge ligelønsindeks eller offentliggøre lønoplysninger på generelt plan. Strategien er, at de 34 forbund tilsammen kan lægge et stærkere pres, end de kan hver for sig.

#Deldinløn

Vil du være med? Del din løn eller din historie om lønåbenhed med #Deldinløn, så du kan være med til at bryde tabuet eller lade andre lære af dine og kollegernes gode erfaringer. Jo flere der deler, jo nemmere bliver det at udrydde myter, flovhed og uforklarlige lønforskelle.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…