Grafen viser, hvor mange procent af urls fra de enkelte år der er forsvundet.

DIGITAL HISTORIE

Den digitale historie forsvinder

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.


En fjerdedel af alle websider, der eksisterede på et tidspunkt mellem 2013 og 2023, er forsvundet. Det skriver BBC.

Tallene stammer fra en nylig undersøgelse fra Pew Research Center, en tænketank med base i Washington, DC, som slår alarm om vores forsvindende digitale historie.

Forskere fandt ifølge BBC ud af, "at problemet er mere akut, jo ældre en webside er: 38 procent af de websider, som Pew forsøgte at få adgang til, der eksisterede i 2013, fungerer ikke længere”. 

Det er der en række organisationer, som forsøger at rette op på, så historien ikke forsvinder.

En af dem er Internet Archive, der er en amerikansk non-profit med base i San Francisco. Organisationen har indledt det, der måske er det mest ambitiøse digitale arkiveringsprojekt nogensinde, og den har samlet 866 milliarder websider, 44 millioner bøger, 10,6 millioner videoer af film og tv-programmer og meget mere.

Der er endda kun tale om offentlige tilgængelige sider. Sider på Facebook tæller ikke med, da de er bag login. Mange virksomheder har alene website via netop sociale medier, og den del af "tabt" kulturarv er det svært at samle op på, når siderne forsvinder.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…