- Jeg er også på it-landsholdet, som består af kvindelige studerende og nyuddannede i it- og techbranchen. Gennem et kvindeligt repræsentantskab viser vi elever i folkeskoler og gymnasier, hvordan deres egne mål og drømme måske kan realiseres gennem en uddannelse inden for it og tech, fortæller Sarah Wohlin

TECH

Kvindelig datamatiker: "Jeg er den gode historie – der er plads til flere"

25-årige Sarah oplevede enkelte tilfælde af hyggesexisme, som en af blot en håndfuld kvinder på datamatikeruddannelsen. Det krævede ben i næsen, og det ærgrer hende, set i bakspejlet, at hun ikke italesatte det. For datamatikeruddannelsen er lige så meget for kvinder og burde tiltrække flere, og hun kunne godt tænke sig, at de gode historier om arbejde i it og tech blev fortalt oftere for kvinder. Der venter nemlig fede og spændende jobs samt fantastiske fællesskaber.


Sarah Vangsøe Wohlin er en sjældenhed.

Og det er en skam. Ifølge hende selv.

Den 25-årige datamatiker og PBA i it-sikkerhed er en af de meget få kvinder, som har kastet sig ind på ”drengenes domæne” og lagt arm med såvel hardcore programmering og cybersikkerhed.

- Som pige er det desværre nok noget, man bliver i modvind. Vi var ikke mange på studiet og det skal man vænne sig til. Det er ærgerligt, for det er enormt spændende, fortæller hun.

Den gode nyhed er så, ifølge Sarah, at står man som kvinde fast og overvinder selv-tvivlen, så venter der spændende karrieremuligheder på den anden side. Og også virksomheder, som ud fra hendes erfaringer, ser faglighed og personen fremfor kønnet.

- Min historie er sådan set positiv. Jeg startede hos Trifork security sidste år som cybersikkerheds-konsulent. Og jeg var selvfølgelig bekymret inden, især med tanke på studietiden og de generelle oplevelser af altid at være få kvinder blandt mange mænd. Den bekymring er gjort til skamme. Køn er ikke et issue. Det er fedt. Det handler om, hvad du kan rent fagligt, og om at inkludere.

- Jeg har et vildt fedt arbejde, hvor der hele tiden sker noget. Hvor det, der skete sidste uge, er forældet, og hvor der er et utroligt fællesskab og netværk på tværs af hele landet. Hvorfor skulle kvinder ikke gøre det? Vi kommer til at mangle it-sikkerhedsfolk i stor stil. Og vi burde også lære at appellere til kvinder, siger hun.

Der er virksomheder derude, som har brug for ansatte uanset køn og med megaspændende arbejdsopgaver og fedt indhold.

Der er brug for kvinder

Sarahs opgave er i dag at teste sikkerheden hos en lang række virksomheder og hjælpe dem fremadrettet for at sikre dem mod hackerangreb. Det gør hun ved at hjælpe med at implementere EDR, udføre pentests (penetrationstests) og give rådgivning i forhold til at sikre danske virksomheder endnu mere.

Det er også det, der er med til at motivere hende: “At udruste Danmark endnu bedre digitalt”.

- Der er mange historier fremme om, hvor svært det er for kvinder at komme ind i it-faget bortset fra de mere bløde dele. Jeg synes faktisk, det er vigtigt også at fortælle de gode historier. Nemlig at der er virksomheder derude, som har brug for ansatte uanset køn og med megaspændende arbejdsopgaver og fedt indhold. Jeg tror, det har rykket sig en del i den gode retning sammenlignet med tidligere, fortæller hun.

Jeg var eneste kvinde. Men det var så spændende, at jeg straks blev grebet af det. Og ja, det kan da være ensomt nogle gange.

Kom i tvivl om egne evner

Sarahs historie viser dog samtidig, at vejen ikke er helt ligetil – endnu!

- Jeg startede på datamatikeruddannelsen i 2018 i Aalborg. Vi var under seks piger på årgangen, og vi blev samlet i en klasse. Det var lidt specielt, og der var nogle få gange, hvor jeg oplevede hyggesexisme i forhold til kommentarer. Jeg kom da også til at tvivle på mig selv, skammede mig over, at jeg måske ikke var god nok, til trods for at jeg faktisk var blandt de bedste i klassen, når man ser på karaktererne, husker hun.

Tvivlen og det – næsten – altid at være eneste kvinde under uddannelsen vænnede hun sig til. Som da hun gik til Digital Forensic workshop – digital efterforsker for en dag, som var udviklet i samarbejde med politiets nationale cybercrime-enhed.

- Jeg var eneste kvinde. Men det var så spændende, at jeg straks blev grebet af det. Og ja, det kan da være ensomt nogle gange, siger hun.

Mødet resulterede i professionsbachelor overbygning i it-sikkerhed.

Når det handler om it-faget, så kigger piger nok mere på opgaver med mennesker end bare maskinen.

Pølsefester og kvindeklubber

Når Sarah ser tilbage på tiden, så handler det mere om, at modvind også kan gøre stærk, og “at man skal huske at italesætte sine oplevelser over for studiestedet, ellers har de ikke en chance for at hjælpe og støtte en”. Studietiden husker hun dog generelt som god.

- Der var måske ikke helt det sociale liv, som mine venner oplevede på deres studier. Det var mere LAN-partys og pølsefester, husker hun.

- Men det er først bagefter, jeg har tænkt over det. Det gode var også, at der var dygtige kvindelige undervisere, og vi havde en klub på UCN, der hedder 'ITea Club', Den bestod af nogle kvindelige undervisere og kvinder på tværs af de it-faglige studieretninger. Det var her vi italesatte nogle af de issues der er omkring at gøre karriere som kvinde, fortæller Sarah.

Som inspiration til at blive endnu bedre

De få oplevelser på studiet skal dog ikke overskygge Sarahs egentlige pointe – nemlig at der er masser af plads til kvinder på studiet, i de mere nørdede grene af it-faget og i virksomhederne, fordi det er mulighedernes land, og fordi det er fagligt udfordrende på en fed måde.

- Jeg synes ikke, at fokus på min uddannelse og arbejde i it skal være historien om en negativ studietid. For det var det ikke. Tværtimod er det fortællingen om, hvor fedt og inspirerende det er. Men min studietid kan bruges som læring til at blive endnu bedre og tiltrække endnu flere kvinder. Piger og kvinder kan også gøre karriere inden for it. Faget og de forskellige jobs er spændende, og der er plads til dem derude på arbejdsmarkedet, fortæller hun.

Jeg er også på it-landsholdet, som består af kvindelige studerende og nyuddannede i it- og techbranchen.

Starter i børneværelset og under juletræet

Ifølge Sarah skal en del af interessen for it hos piger også skærpes ved at italesætte og måske gøre gaming og programmering mere virkelighedsnært frem for bare teknisk.

- Det er måske sværere for piger at få teknologi-interesse, fordi det typisk er drenge, som får playstations, gamer og spiller videospil. Det starter med julegaverne og fortsætter i folkeskolen. Til trods for at det er lige så fedt, når man er pige, siger hun.

Gaming, it og interessen for tech burde ifølge hende ikke være noget, som piger kaster sig over næsten i trods – men helt naturligt.

- Jeg har altid haft interessen og gamet. Så det har været naturligt for mig. Jeg er også på it-landsholdet, som består af kvindelige studerende og nyuddannede i it- og techbranchen. Gennem et kvindeligt repræsentantskab viser vi elever i folkeskoler og gymnasier, hvordan det – også – er at være en del af en branche i rygende udvikling, hvordan man kan arbejde med ny teknologi, og hvordan elevernes egne mål og drømme måske kan realiseres gennem en uddannelse inden for it og tech, siger Sarah.

- Når det handler om it-faget, så kigger piger nok mere på opgaver med mennesker end bare maskinen. Altså det virkelighedsnære frem for bare det tekniske. Det er nok en naturlig forklaring, men ikke noget der burde afholde mange flere piger til at søge ind på blandt andet datamatikeruddannelsen eller interessere sig for programmering og gaming, fastslår hun.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…