Morten Rønne, forbundssekretær i PROSA er tilfreds med resultatet af OK24

Overenskomst

OK24 - Det endelige resultat er på plads

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst betyder det en stigning på 9,08 procent fordelt 2024-2025. 7,4 procent heraf går til generelle lønstigninger.


Det er snart 4 uger siden, der blev indgået centralt forlig på statens område.
Siden da har de enkelte organisationer forhandlet om, hvordan resultatet skal udmøntes for deres medlemsgruppe.

For PROSA betyder det, at den økonomiske ramme faktisk er større end de 8,8 procent, som blev meldt ud, da centralforliget lå klar.
Medlemmer på PROSA overenskomst kan se frem til en samlet økonomisk ramme på 9,08 procent, fordi der er til forhandlet ekstra 1,68 procent på pensionen fra april næste år dels af CO10, dels af PROSA selv.

- Det er et rigtig godt resultat, synes jeg. Vi har fået dét hjem, som var muligt, både i det centrale forlig og i organisations-forhandlingerne til vores medlemmer, forklarer forbundssekretær og ansvarlig på området, Morten Rønne.

- Holder forventningerne til reguleringen, så kan man regne med generelle lønstigninger på 7,4 procent i perioden, heraf er en stigning på 5,89 procent garanteret pr. 1. april 2024, fortæller Morten Rønne.

Med reguleringen henviser forbundssekretæren til reguleringsordningen, som er en ordning, der skal sikre nogenlunde ens lønudvikling mellem private og offentlige overenskomster.
Det vil sige, at stiger en af de to ekstra meget i forhold til den anden, så bliver der efterreguleret med 80 procent af stigningen. En efterregulering kan også være negativ.

Da man har en nogenlunde ide om forskelle, kan reguleringen dog med en vis sikkerhed forudsiges.

I dette tilfælde betyder det, at den statslige overenskomst efterreguleres positivt, fordi lønnen er steget mere i de private overenskomster.

 

Rammen fortæller om alle løndele

En overenskomst bliver indgået som en økonomisk ramme. Det vil sige en ramme for, hvor mange penge arbejdsgiveren, i det her tilfælde staten, skal afsætte til løn i perioden.
Altså arbejdsgiverens udgifter fordel på løn, pension og andre dele. Det meste vil fordele sig på generelle lønstigninger. Herudover vil der være afsat midler, som kan bruges til forskelligt til lønprojekter, pension eller andre formål, afhængige af de enkelte organisationer.

Det er de midler, som der forhandles om i ugerne efter overenskomsten, er indgået.
Forhandlinger som netop er overstået, og som gør, at de enkelte organisationer kan sende det endelige resultat ud til afstemning hos deres medlemmer eller deres bestyrelser.
Således vil man opleve at nogle organisationer, som i PROSAs tilfælde her faktisk får en større ramme end den generelle.

PROSAs medlemmer som er på PROSAs overenskomst i staten vil således også få resultatet ud til afstemning i de kommende uger.

- Som sagt er det en god overenskomst, men om vi anbefaler den samlet i vores forhandlingsfællesskab i CO10, afgøres først den 20. marts, hvor vi sammen med andre fagforeninger melder samlet ud, siger Morten Rønne.

Han henviser til at organisationerne i CO10 forhandler og står sammen.

Hvis flertallet af it-folk melder sig ind i PROSA, så kan vi flytte overenskomsten


Hvem har overenskomsten?
En række PROSA-medlemmer vil dog være omfattet af HKs overenskomst og dermed være omfattet af deres resultat.

Det sker til trods for at begge er på statens overenskomst, men som nævnt for oven kan de enkelte organisationer forhandle sig til forskellige former for udmøntning af løndelene.

Når it-folk er på HK-overenskomst, skyldes det en gammel aftale om, at valget af overenskomst afhænger af, hvem der organiserer flest på en arbejdsplads.

- Det er en aftale, som ikke kendes fra andre organisationer, og som er meget speciel og set udefra nok kan virke besynderlig. Men det har været en måde at sikre, at interne forhold ikke påvirke sikkerheden i at have en aftale på alle arbejdspladser. Det betyder dog også, at hvis flertallet af it-folk melder sig ind i PROSA, så kan vi flytte overenskomsten, fortæller Morten Rønne.

Resultatet

✔       Samlet ramme på 8,8% (ca. 9,1 % for PROSAs overenskomst)

✔       Garanteret lønstigning på 5,89% pr. 1. april 2024

✔       Forventet stigning på 1,31% pr. 1. april 2025

✔       16,68% (+1,68%) i pension pr. 1. april 2025

✔       Pension over 15% kan konverteres til løn

✔       Ophør af karens for pension pr. 1. april 2025

✔       Ekstraordinær central lønforhandling pr. 1 nov. 2025

✔       Kompetencefond videreføres

✔       Reguleringsordning videreføres – nu på et nyt talgrundlag

✔       Der kan spares op til 3 uger sammen til fleksibelt fravær

✔       Bedre vilkår for tillidsrepræsentanter

✔       3 ugers yderligere ret til løn under forældreorlov for far og medmor

✔       Den særlige feriegodtgørelse stiger for alle i stedet for store bededagstillæg.

✔       Bedre regler for studerende under 15 timer pr. 1 april 2025

✔       Bedre regler for it-supportere og datateknikere pr. 1. april 2025


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…