Arbejdstid

Dødsensfarligt arbejde

Risikoen for fatale hjertesygdomme stiger voldsomt, hvis du arbejder for meget, viser nyt studie fra WHO og ILO.

Arbejder du 55 eller flere timer om ugen, har du anslået en 35 procent højere risiko for slagtilfælde og en 17 procent højere risiko for at dø af hjertesygdomme sammenlignet med en, der arbejder 35 til 40 timer om ugen. Det viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og FNs internationale arbejdsorganisation (ILO).

Det er første gang, at der bliver foretaget en global undersøgelse af risikoen ved at arbejde for meget.

Rapporten konkluderer, at de meget lange arbejdsdage udgør en tredjedel af den samlede anslåede arbejdsrelaterede sygdomsbyrde. I 2016 førte timerige arbejdsdage til anslået 745.194 dødsfald som følge af slagtilfælde og hjertesygdom. Der er tale om en stigning på 29 procent siden 2000, lyder beregningen. Hele 72 procent af dødsfaldene var blandt mænd.

Intet job er værd at risikere et slagtilfælde eller hjertesygdom for
- Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generalsekretær

De skadelige virkninger af stress er relativt velkendte, og et EU-direktiv forbyder da også en ugentlig arbejdsuge på mere end 48 timer gennemsnitligt over en periode på 4 måneder.

Men det er vist ingen hemmelighed, at direktivet ikke altid overholdes – heller ikke i Danmark.

WHO’s undersøgelse dækker tal fra 2020, og Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generalsekretær i WHO, advarer i en pressemeddelelse om, at coronakrisen kan have ført til flere længere arbejdsdage:

”Covid-19-pandemien har væsentligt ændret på måden, folk arbejder. Hjemmearbejde er blevet normen i mange erhverv, hvilket ofte udvisker grænserne mellem hjemmetid og arbejde”, siger han og fortsætter: ”Men intet job er værd at risikere et slagtilfælde eller hjertesygdom for. Regeringer, arbejdsgivere og ansatte bliver nødt til at samarbejde og blive enige om retningslinjer, der skal beskytte arbejdstagernes helbred”.


Læs også...

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt…

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…