Arbejdstid

Dødsensfarligt arbejde

Risikoen for fatale hjertesygdomme stiger voldsomt, hvis du arbejder for meget, viser nyt studie fra WHO og ILO.

Arbejder du 55 eller flere timer om ugen, har du anslået en 35 procent højere risiko for slagtilfælde og en 17 procent højere risiko for at dø af hjertesygdomme sammenlignet med en, der arbejder 35 til 40 timer om ugen. Det viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og FNs internationale arbejdsorganisation (ILO).

Det er første gang, at der bliver foretaget en global undersøgelse af risikoen ved at arbejde for meget.

Rapporten konkluderer, at de meget lange arbejdsdage udgør en tredjedel af den samlede anslåede arbejdsrelaterede sygdomsbyrde. I 2016 førte timerige arbejdsdage til anslået 745.194 dødsfald som følge af slagtilfælde og hjertesygdom. Der er tale om en stigning på 29 procent siden 2000, lyder beregningen. Hele 72 procent af dødsfaldene var blandt mænd.

Intet job er værd at risikere et slagtilfælde eller hjertesygdom for
- Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generalsekretær

De skadelige virkninger af stress er relativt velkendte, og et EU-direktiv forbyder da også en ugentlig arbejdsuge på mere end 48 timer gennemsnitligt over en periode på 4 måneder.

Men det er vist ingen hemmelighed, at direktivet ikke altid overholdes – heller ikke i Danmark.

WHO’s undersøgelse dækker tal fra 2020, og Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generalsekretær i WHO, advarer i en pressemeddelelse om, at coronakrisen kan have ført til flere længere arbejdsdage:

”Covid-19-pandemien har væsentligt ændret på måden, folk arbejder. Hjemmearbejde er blevet normen i mange erhverv, hvilket ofte udvisker grænserne mellem hjemmetid og arbejde”, siger han og fortsætter: ”Men intet job er værd at risikere et slagtilfælde eller hjertesygdom for. Regeringer, arbejdsgivere og ansatte bliver nødt til at samarbejde og blive enige om retningslinjer, der skal beskytte arbejdstagernes helbred”.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…