Med en diameter på omkring 80 centimeter og en udstrakt anvendelse af 3D-printede kompositmaterialer er Cracuns det første bud på en undervandsdygtig drone, som også kan flyve gennem luften.

Dronen fra dybet

Amerikanske forskere har udviklet en quadcopter, som kan overleve flere måneders ophold i saltvand i dybder på mere end 100 meter. Navnet på den nyudviklede drone er Cracuns, en forkortelse, der står for Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System.

Cracuns bevæger sig gennem luften som en stor quadcopter, men kan startes fra havbunden, hvor den som et amfibiefartøj kan bevæge sig op til havoverfladen med sine rotorer, som også gør den i stand til at flyve. Det er en vandtæt krop af kompositmaterialer helt uden anvendelse af metal, som muliggør opholdet i saltvand. Motorernes bevægelige dele er rustbeskyttede med midler, som eksempelvis kendes fra biler. Det betyder, at motorerne kan starte uden problemer efter et to-måneders ophold under vandet.

Cracuns er udviklet af instituttet for anvendt fysik (Applied Physics Laboratory, APL) på Johns Hopkins University i USA. Forskerne bag produktet forestiller sig, at Cracuns udstyret med et kamera vil kunne løse eftersøgningsopgaver i kystnære omgivelser. Hvornår dronen bliver tilgængelig, og hvad prisen bliver, er endnu ikke offentliggjort.

kwn