Med en diameter på omkring 80 centimeter og en udstrakt anvendelse af 3D-printede kompositmaterialer er Cracuns det første bud på en undervandsdygtig drone, som også kan flyve gennem luften.

Dronen fra dybet

Amerikanske forskere har udviklet en quadcopter, som kan overleve flere måneders ophold i saltvand i dybder på mere end 100 meter. Navnet på den nyudviklede drone er Cracuns, en forkortelse, der står for Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System.

Cracuns bevæger sig gennem luften som en stor quadcopter, men kan startes fra havbunden, hvor den som et amfibiefartøj kan bevæge sig op til havoverfladen med sine rotorer, som også gør den i stand til at flyve. Det er en vandtæt krop af kompositmaterialer helt uden anvendelse af metal, som muliggør opholdet i saltvand. Motorernes bevægelige dele er rustbeskyttede med midler, som eksempelvis kendes fra biler. Det betyder, at motorerne kan starte uden problemer efter et to-måneders ophold under vandet.

Cracuns er udviklet af instituttet for anvendt fysik (Applied Physics Laboratory, APL) på Johns Hopkins University i USA. Forskerne bag produktet forestiller sig, at Cracuns udstyret med et kamera vil kunne løse eftersøgningsopgaver i kystnære omgivelser. Hvornår dronen bliver tilgængelig, og hvad prisen bliver, er endnu ikke offentliggjort.

kwn


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…