Volla Phone 22 - en smartphone der ikke misbruger dig
KLUMME

Endelig: En smartphone, der ikke bruger dig

Også for ikke-nørder. Volla Phone er det mest lovende bud på en tredje vej for smartphones, hvor brugeren selv kan bestemme, uden at Google og Apple høster løs. Det skriver Anders Kjærulff, tech-journalist, forfatter, podcaster med meget mere.


Jeg har fået en ny smartphone. Det er ikke nogen nyhed. De fleste af os skifter telefon indimellem. 

I Danmark er der, siden Microsoft droppede sine styresystemer på Nokia, groft sagt to slags at vælge imellem: en iPhone fra Apple, drevet af iOS, eller en Android-telefon fra diverse andre firmaer, der har Googles udgave af Android i maven. 

Blandt læserne af dette blad er der garanteret nogle, der har rodet med alternative styresystemer som for eksempel det ultrasikre Lineage eller noget andet, men for mere almindelige brugere, folk, der som jeg selv skal have noget, der virker ud af boksen, er der groft sagt kun Apple eller Google at vælge imellem. Altså to firmaer, der begge holder af at overvåge sine kunder, og som er hjemmehørende i det USA, som Edward Snowden i sin tid viste hvor langt ville gå for at få alle data, alle steder, fra os alle sammen, hele tiden. 


Made in Germany
Danmark er et iPhoneland – ifølge mermobil.dk var fire ud af de fem mest solgte telefoner i marts 2023 iPhones, og sådan en har jeg også. Det er en ældre model, men den har fungeret for mig og gjort det, jeg har bedt den om, mens jeg har været logget ind på iCloud og Google og Facebook og Twitter og alle de andre servicer, der så gerne vil lære os lidt bedre at kende.

Jeg har også ofret en formue på at få skiftet batteri på den, for det kan man ikke selv, alt er som bekendt pakket ind i glas og helt bevidst limet sammen, så det er så svært som muligt at reparere noget. 

Men tilbage til den nye telefon. Set udefra er det den samme sorte monolit som alle andre smartphones, jeg har haft. Skærmen er ret god, kameraet er på 48 megapixel, og de mennesker, jeg har ringet til på den, siger, den lyder godt. Piller man bagsiden af, og det kan man faktisk gøre, så viser det sig, at batteriet, der i øvrigt holder op til to dage, kan tages ud og skiftes. Og at hardwaren er fra tyske GIGASET, og den er Made In Germany!


Volla – den virker
Telefonen hedder Volla Phone 22, den er 4G, har plads til to simkort og et ekstra hukommelseskort på op til 512 GB. Men det er styresystemet, jeg vil tale om her. Egentlig er der tale om en Android 11-mobil, men det er der så i virkeligheden ikke, for udviklerne har ikke taget Googles udgave, men i stedet revet det store overvågningskapitalistiske hjerte ud og har skabt et login-frit miljø uden techgiganter. Et miljø, der er baseret på privatliv, sikkerhed og ikke mindst valgfrihed. 

Du behøver ikke engang at nøjes med at køre Volla OS, som det hedder på den telefon: Via en særlig menu kan du faktisk skifte mellem flere operativsystemer – for eksempel gå fuld Linux med Ubuntu Touch eller Manjaro eller Sailfish. 

Det er ikke første gang, nogen putter Linux eller de-googled Android (som også og i den grad er Linux-kerne-baseret!) i en smartphone. Jeg har selv leget med en af de første Linux-telefoner, PinePhone, der desværre viste sig at være skrøbelig og – efter min mening – så umoden i softwaren, at den ikke kunne bruges i min ret telefonafhængige dagligdag som journalist. 

Og så er der Fairphone (til salg i Elgiganten!) hvor man kan vælge Android fra og i stedet vælge E-OS, der nok er den nærmeste konkurrent til min Volla Phone 22. 


Også med 'normie-apps'
Men Volla Phone 22 vil mere end bare at være Linux på en telefon, den hjælper dig også med at få styr på dit privatliv og måske endda bruge mindre tid på hjernedød doomscrolling. Volla har lavet et såkaldt ’springboard’, en rød knap i nederste højre hjørne, der åbner for en menu, man selv kan sætte op, og som kan indeholde de apps, man bruger mest, og i virkeligheden er alt, man behøver. Og så har den to appstores, begge kendetegnede ved det nærmest kætterske, at du downloader apps anonymt. Du er ikke logget ind, og ingen ved derfor, hvad du har hentet ned. Den ene appstore er F-droid, hvor der primært er privatlivssikre apps baseret på åben kode. Navigation er standard-OSM+ – og jo, det virker fint, og det fortæller ikke Google, hvor du har kørt. Og så Aurora-store, hvor man kan hente sine ’normie-apps’ som Instagram eller Snapchat eller MobilePay, eller hvad man nu bilder sig ind, man ikke kan undvære. 

Det virker fint, undtagen MitID, der simpelthen ikke er skrevet til andet end netop Google eller Apples telefoner – der arbejdes på sagen fra udviklernes side. 


Bare vi er mange nok!
Når man henter en af den slags apps, får man behørige advarsler om, hvilke data der bliver delt i appen, og hvilke trackere der er, men Volla Phone har samtidig et unikt miljø til afvikling af dem, hvor hver app ’sandboxes’ i sit eget lille hjørne uden at kunne se resten af telefonen, og så er det jo mindre slemt, og hvis jeg fortsætter ad denne vej, så bliver det her en meget teknisk klumme, og det er ikke meningen, for min pointe er langt mere simpel end det tekniske, nemlig at der nu faktisk er kommet en tredje vej til smartphones, der måske kan ændre vores liv til det bedre, primært fordi softwaren helt automatisk tvinger os til at tænke over, hvad vi installerer – uden at kræve, at vi er programmører. 

Volla Phone er ikke perfekt endnu. Men hvis vi er mange nok, der tør gå den vej, så skal det nok komme. Volla Phone er et værktøj, jeg bruger – ikke en overvågnings-platform, der bruger mig. 


Læs mere
https://linuxnordic.com/


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…