Backspace

Er der plads til akademikere?

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 1992 >

PROSA skal også være for akademikere. Sådan lyder det fra Datalogi-sektionen i PROSA/Stud i Prosabladet nummer 5 i 1992.
”PROSA lægger stor vægt på at være for alle edb-folk. Men hvad er definitionen på edb-folk?”, spørger skribenterne.

Faggrænser kan være flydende, bemærker de og påpeger, at system­udviklere eksempelvis også arbejder med områder som organisation, ledelse, økonomi og formidling.
”Men hvis man her er på grænsen med en anden baggrund, må man så være med? Hvad med ingeniøren, der skriver program på program? Hvad med humanisten, der laver brugervejledninger? Eller HD’eren, der sælger edb-udstyr? Er de måske ikke ”rigtige” edb-folk?”

Og Datalogi-sektionen i PROSA/Stud kommer med en klar advarsel:
”Hvis ikke alle akademiske edb-folk er velkomne i det nye PROSA, er PROSA måske ikke stedet for os. Det klarer vi nok. For dataloger er akademiske fagforeninger nemlig også et naturligt valg. PROSA skal derfor styrke sin profil på dette område – herunder pleje sine akademikere”.

< 2021 >

PROSAs medlemssammensætning flytter sig gradvist fra en tyngde som ufaglært/faglært imod en tyngde som akademikere.

Det viser et notat udfærdiget på baggrund af data fra årets lønstatistik.

Således har gruppen af medlemmer med en lang eller mellemlang videregående uddannelse igennem årene udgjort en stigende andel. I de seneste par år ser det ud til, at andelen er stabiliseret omkring 40 procent.

I 2012 udgjorde denne gruppe 22 procent af medlemsskaren. De ufaglærte og faglærte udgør en faldende andel. I dag ligger denne gruppe på 32 procent. I 2012 udgjorde de 43 procent. Der er samtidig også blevet færre med en kort videregående uddannelse – altså datamatikere i PROSA. I dag udgør de 27 procent af medlemsskaren, hvor de i 2012 udgjorde 35 procent.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…