Erhvervslivet vil aflive resterne af efterlønnen

I en artikel i Børsen torsdag den 12. maj fremgik det, at et samlet erhvervsliv nu opfordrer til, at efterlønnen helt udfases. Det er såmænd stort set allerede sket, men der lægges nu op til, at det skal gå endnu hurtigere. Mantraet er, at det kan skade væksten, hvis ikke gruppen forbliver i arbejdsstyrken. Der gives nogle eksempler på folk, som er langt over pensionsalderen, og som trives fint i deres job.

Socialdemokratiet tager stærkt afstand fra forslaget og siger ligeud, at det ville være at tage røven på folk. Det kan jeg da kun være enig i.

Men der er jo ikke noget som helst til hinder for, at ældre kan fortsætte på arbejdsmarkedet, så længe de kan og vil – og så længe arbejdsgiverne vil ansætte dem. For det sidste er jo ofte her, at hunden ligger begravet.
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at hvor arbejdsgiveren giver udtryk for, at man gerne vil beholde medarbejderen, er det kun 20 procent, der vælger efterløn. Omvendt er der 80 procent, der vælger efterlønnen, fordi de faktisk ikke føler sig værdsat i deres job.

Og så er der jo en gruppe, som i den grad trænger til at forlade arbejdsmarkedet. Vi kan se, at der næsten ikke gives pension til den gruppe, som er slidt op, før de når efterlønsalderen, selv om der faktisk var løfter fra den daværende regering om, at løse netop det problem.

Hvis der mangles arbejdskraft, er der jo flere steder at kigge hen. PROSA foreslår igen og igen, at arbejdsgiveren bliver bedre til at fortælle, hvilken arbejdskraft de skal bruge.

Og så er der jo en meget stor gruppe af mennesker, som har mistet dagpengeretten, og som fortsat ikke har fået arbejde. Det er desværre rigtigt mange. Her må der trædes til med reelle tilbud tilpasset den enkelte med henblik på at blive kvalificeret til de jobåbninger, der er på arbejdsmarkedet. Det kan for eksempel være en ordning, der ligner den særlige indsats, PROSA gør for dimittender, kaldet trainee-ordningen.

Også andre ledige kan komme i job, hvis der afsættes de fornødne flaskehalsmidler.

Og så vil jeg gerne gøre opmærksom på, at arbejdsgiverne også selv har et stort ansvar. Dels for at fortælle om, hvilken type arbejdskraft de mangler eller kommer til at mangle, så der kan sættes gang i de nødvendige tiltag for at uddanne arbejdskraften. Dels for at oprette de nødvendige praktikpladser til lærlinge, så de kan gennemføre deres uddannelse. I dag er det sådan, at mange lærlinge ikke kan få en rigtig praktikplads. Her må arbejdsgiverne jo forstå, at der ikke kan høstes, hvis man springer såningen over.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…