FOKUS

”Et exceptionelt land” – også selvom Özgür selv skal bage sin fødselsdagskage

35-årige Özgür Işıklı kommer fra Tyrkiet og har arbejdet med softwareudvikling i 15 år. Han arbejder i dag som frontend-udvikler hos Evryone Group, som ligger i København. Inden Özgür Işıklı kom til Danmark, var han faldet over en A State Of Denmark-annonce på Instagram. Kampagnen fortæller om mulighederne for job i Danmark, så flere udenlandske talenter har lyst til at rykke hertil.

 

Hvornår flyttede du til Danmark?

- Min kone og jeg besluttede at flytte til Danmark for lidt over et år siden. Vi drømte om at udforske en anden måde at leve på, at udvikle os fagligt og personligt og yde et positivt bidrag til et samfund, der er kendt for sin rummelighed og innovation.

Hvordan har du oplevet at arbejde på en dansk arbejdsplads?

- Inden jeg begyndte at arbejde i Danmark, havde jeg udelukkende arbejdet hos tyrkiske virksomheder. Danske arbejdspladser er helt sikkert overlegne – især med hensyn til arbejdstid, en god balance mellem arbejde og privatliv og at give plads til fordomsfrie diskussioner.

- Jeg har dog også af og til oplevet, at jeg har følt mig lidt isoleret og været en form for tilskuer. Jeg tror, det bunder i kulturelle forskelle, og jeg er fortrøstningsfuld omkring, at udfordringerne med tiden bliver mindre, når jeg lærer nuancerne bedre at kende.

Hvad har været den største ændring i forhold til at arbejde i Tyrkiet?

- Den mest markante forskel har helt sikkert været det ikke-fordømmende arbejdsmiljø. Da jeg begyndte at arbejde i en dansk virksomhed, forventede jeg i første omgang, at der på grund af en fremherskende høflighed ville være få uenigheder og diskussioner – og det har vist sig at holde stik. Jeg opfatter min arbejdsplads som et sted, hvor alle synspunkter er værdifulde, og det giver en rar atmosfære, hvor alle kolleger lytter og stræber efter at forstå hinanden.

Den mest markante forskel har helt sikkert været det ikke-fordømmende arbejdsmiljø.

Hvad har været den største overraskelse?

- Den sjoveste overraskelse har nok været, at jeg selv har skullet bage min egen fødselsdagskage, ha ha. I Tyrkiet er det almindeligt, at dine kolleger arrangerer en fødselsdagsfejring for dig, men sådan fungerer det ikke her i Danmark.

Har du oplevet nogen vanskeligheder?

- En af de største udfordringer, jeg er stødt på, har været at forstå det danske skattesystem – primært på grund af sprogbarrieren. Da jeg ankom til Danmark, var 'hygge' det eneste danske ord, jeg kunne. Selvom jeg løbende får danskundervisning, kæmper jeg stadig med at navigere i skattedokumenter, der er skrevet på dansk.

- Jeg forventer, at det gradvist bliver bedre, og at jeg vil forstå mere og mere, men det kræver virkelig tid at mestre kompleksiteten. Det har overrasket mig, at Danmarks skattesystem – i modsætning til mit hjemlands mere enkle system – er så stejl en læringskurve for mig.

Hvad er fordelene ved at arbejde i Danmark?

- Fordelene ved at arbejde i Danmark er bemærkelsesværdige – især de gunstige arbejdstider og balancen mellem arbejde og privatliv.

- De mange medarbejderforeninger bidrager også væsentligt til det samlede arbejdsmiljø. Det er værd at bemærke, at antallet af medlemmer falder i fagforeningerne i øjeblikket – jeg tror, at mange undervurderer styrken af kollektive bevægelser. Personligt sætter jeg meget pris på følelsen af tryghed, som jeg får igennem min fagforening. Jeg har flere gange søgt hjælp hos PROSA til at forstå mine rettigheder og kontrakter. Det er vigtigt at have øje for, at medarbejdere – også i Danmark – kan stå over for nogle store udfordringer, hvis de ikke længere kan få solid støtte fra fagforeningerne.

Den sjoveste overraskelse har nok været, at jeg selv har skullet bage min egen fødselsdagskage.

Tror du, at du vil blive i Danmark i fremtiden?

- Jeg synes, at Danmark er et exceptionelt land, og jeg tror på en win-win-dynamik, hvor jeg kan højne min livskvalitet og samtidig bidrage aktivt til det danske samfund. Min hensigt er at blive ved med at bo her – men det kræver også, at min tilstedeværelse ikke blot anerkendes som billig arbejdskraft, men som en værdifuld bidragsyder til fællesskabet.

- Jeg har en ambition om at udvikle mig personligt, men jeg har desværre ikke adgang til gratis uddannelse – såsom at tage en kandidatgrad – fordi jeg ikke har et europæisk pas. Det kan blive en udfordring for mig fremover, og det er noget, som fylder i mine overvejelser om fremtiden.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…