Glohedt arbejdsmarked
ARBEJDSLIV

Et glohedt jobmarked er ved at køle af

Der er en svag stigning i ledigheden blandt PROSAs medlemmer sammenlignet med sidste år. "Vi har stadig meget lav ledighed, og virksomheder som hungrer efter it-specialister. Men vi ser også en tendens, hvor en del virksomheder er ude i fyringsrunder," fortæller Michael Tøttrup, afdelingsleder i PROSA.

 

Bruttoledigheden blandt PROSAs medlemmer steg en anelse fra 2,68 procent sidste år og til 2,94 procent op til sommerferien i år.

Tallene viser, at der stadig er tæt på fuld beskæftigelse og stor efterspørgsel på it-professionelle, men ifølge Michael Tøttrup, afdelingsleder i PROSA viser de en tendens.

- Vi er på vej fra et arbejdsmarked, der har været rødglødende længe til nu at opleve mere tempererede tilstande. Vi ser virksomheder, der skærer til, og vi har også set flere eksempler på massefyringer, som hos spil­udviklervirksomheden Kiloo. Og det ligner en trend, desværre, fastslår Michael Tøttrup.

Krig, Ai og digitalisering

Han har 30 års erfaring med at følge udviklingen på jobmarkedet for it-professionelle tæt, og mener ikke, der er en sammenlignelig periode med nu.

- Vi mærker og kommer nok til at mærke en afmatning efter flere år med massive investeringer og vækst. Der er en naturlig konsekvens af forskellige kriser som krig i Ukraine og høj inflation. Dertil kommer hele usikkerhedsfaktoren om Ai, og hvad det betyder for jobmarkedet fremover, siger Michael Tøttrup.

Han fortsætter:

- Men modsat tidligere kriser har it-professionelle i dag en helt central og uundværlig rolle for det digitaliserede samfund og for virksomheders drift og udvikling. Vi er simpelthen en del af fundamentet. Det betyder, at vi ikke længere er så konjunkturfølsomme, som tidligere.
 

Ai-bølgen trækker mest

Alligevel påpeger Michael Tøttrup, at forandringerne nok vil kunne mærkes.

- Det bliver et mere kræsent og selektivt arbejdsmarked. Der er fortsat stor efterspørgsel, særligt på uddannede inden for machinelearning, Python og softwareudvikling, som netop kobler sig på Ai-bølgen. Men virksomhederne vil alligevel være mere forsigtige, siger han.
 

Husk vejledning

Derfor er karrierevejledning og kompetenceudvikling også centralt, især for de nye dimittender, fastslår Michael Tøttrup.

- Det er vigtigt, for deres egen karrieres skyld og for kontraktforhandling, at de netop gør brug af PROSAs eksperter, så de får foretaget de rette og vigtige valg, og samtidig får hjælp til ansættelseskontrakter med videre. Kontakt os, så vi kan hjælpe. Det er et arbejdsmarked under forandring, siger han.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…