Fremtiden for den danske computerspilvirksomhed Reto Moto ser lys ud, da Nordisk Film Games i december 2017 lægger 32 millioner kroner på bordet og køber sig ind i firmaet. Gennem de seneste to år har Nordisk Film Games investeret over en milliard kroner i nordiske spilvirksomheder for at komme ind på markedet, og Reto Moto er en brik i den strategi.
”Med investeringen fra Nordisk Film vil Reto Moto kunne sætte turbo under sin vækst på det internationale gaming-marked”, lyder det i en pressemeddelelse fra de to selskaber.
Reto Moto er stiftet af nogle af branchens helt tunge drenge, der allerede har oplevet massiv succes med IO Interactive og spillet 'Hitman', som de i 2004 sælger til den britiske spilgigant Eidos for 256 millioner kroner. I 2008 går de i gang igen, og efter otte års udvikling er de i 2016 klar med det banebrydende onlineskydespil 'Heroes & Generals', som foregår under Anden Verdenskrig. Spillet er såkaldt free-to-play og har siden lanceringen fået omkring 15 millioner registrerede brugere.
Men i november 2018 står det klart, at Reto Moto trods kapitalindsprøjtningen ikke kan skabe den forventede indtjening. Ledelsen indkalder medarbejderne til møde, hvor direktør Jean-Marc Broyer overbringer den dårlige nyhed: 18 af de 39 medarbejdere skal afskediges.
På det tidspunkt har Jean-Marc Broyer kun stået i spidsen for Reto Moto i godt et år. Men med 20 års erfaring i spilbranchen og en fortid i Amazon Game Studios, Ubisoft, Electronic Arts og Warner Bros., anser bestyrelsen ham for at være den rette mand til at sikre ”fortsat vækst for virksomheden og for spillet”.
Sådan går det ikke i første omgang.
Da Jean-Marc Broyer tager imod Prosabladet i februar, er virksomheden ved at finde sine ben igen.
Det er et unikt spil, og vores udviklere og spildesignere fortjener den dybeste respekt
Indtil november bor Reto Moto på to etager i en ejendom i det centrale København, men i dag er den ene etage opsagt. Det er på alle måder en ny start.
– Det har været enormt hårdt for alle involverede, som har knoklet for at nå vores mål. Men udviklingen i spilbranchen går så stærkt, og konkurrencen er så hård, at du er nødt til at tage nogle chancer. Nogle gange går det godt, andre gange skidt. Vi gjorde alt, hvad vi kunne for at beholde medarbejderne så længe som muligt, men på et tidspunkt var vi nødt til at trække i bremsen, siger den franske topchef.
Han er den første til at beklage, at en masse dygtige medarbejdere pludselig ikke længere har et job, men han er til gengæld overbevist om, at Reto Moto og selve spillet har en stor fremtid.
Jean-Marc Broyer forklarer, at spilmotoren er bygget fra bunden med en teknologi, der nærmest ikke fandtes, da Reto Moto gik i luften. 'Heroes & Generals' kombinerer strategispil med first person shooter, og det omfatter alle typer af håndvåben, kampvogne og fly, der kæmper i langstrakte slag, som kan vare op til 15 dage.
– Det er et unikt spil, og vores udviklere og spildesignere fortjener den dybeste respekt. Det er derfor, jeg ser optimistisk på vores muligheder. Der findes ikke noget tilsvarende, siger Jean-Marc Broyer.
Nogle af de medarbejdere, som blev ramt af massefyringen, antyder overfor Prosabladet, at ledelsen burde have justeret sin strategi tidligere, så det ikke var nødvendigt at fyre så mange på én gang.
Nordisk Film Games (NFG) er ejet af Egmont Fonden og købte i december 2017 35 procent af aktierne i Reto Moto for 32 millioner kroner. De 25 millioner kroner gik ind i selskabet, mens de syv millioner blev udbetalt til ejerne.
Opkøbet er blot et af mange, som NFG har foretaget i Norden i de senere år. Samlet set har NFG investeret mere end en milliard kroner i computerspilbranchen.
”Vi ser vores rolle som en virksomhed, der kan støtte og udfordre de firmaer, vi invester i. Målet er at skabe stærkere og mere succesfulde spilvirksomheder”, skriver NFG på sin hjemmeside.
Blandt indkøbene er Flashbulb Games, Avalanche Studios, Kogama, Reto Moto, Star Stable Entertainment, og Raw Fury.
Men Jean-Marc Broyer mener ikke, at han kunne have handlet anderledes.
– Det var jo ikke sådan, at jeg pludselig fik en åbenbaring. Vi justerede løbende på vores planer og fulgte konstant vores måltal. Jeg ønsker at være åben og transparent, men der er en hårfin grænse mellem at fortælle for meget og for lidt til medarbejderne i den situation. Vejen til succes handler om at finde den balance. Du risikerer at paralysere hele organisationen, hvis du siger for meget, forklarer Jean-Marc Broyer.
Ifølge Mikkel Weider, der er direktør i Nordisk Film Games og bestyrelsesformand i Reto Moto, var udgifterne blevet for høje, og derfor var ledelsen – med bestyrelsens opbakning – nødt til at få styr på økonomien.
– Det er aldrig sjovt at skulle sige farvel til dygtige og dedikerede medarbejdere. Men vi havde gennem et stykke tid kunnet se, at det ikke gik, som vi havde håbet. Hvis selskabet ikke gjorde noget, ville det på et tidspunkt løbe tør for penge, siger Mikkel Weider.
En anden forklaring er, at Reto Moto i 2018 brugte mange ressourcer på at optimere og opdatere spilplatformen snarere end at udvikle nye features til spillet.
– Det tog både længere tid og kostede flere ressourcer end forventet at gennemføre opdateringerne af spillet, og det ramte Reto Moto på indtjeningen. De har været nødt til at skære nogle ting væk for at sætte fuld fokus på nogle af spillets kerneområder, og så skal det nok komme op igen, siger Mikkel Weider.
Efter personalemødet vælger de ansatte to repræsentanter til at føre ordet i dialogen med ledelsen.
En af dem kontakter Jesper Borre, der er jurist i PROSA, og beder ham om at bistå dem i forhandlingerne med ledelsen dagen efter.
Forinden undersøger Jesper Borre ejerforhold og regnskaber i Reto Moto for at se, om virksomheden er ved at gå ned, eller om der er et overskud, som kan komme i spil til fratrædelsesordninger.
Da han møder op næste morgen, kan han med det samme mærke, at stemningen er presset.
– Medarbejderne var enige om, at de stod på gravens rand, og at afskedigelser var uundgåelige. På den måde var der ikke tale om usaglige afskedigelser. Min rolle er at klæde medarbejderne på til forhandlingerne med ledelsen og fungere som en stabiliserende faktor. Normalt har folk jo ikke oplevet en masseafskedigelse før, men jeg har siddet med ved flere, og den erfaring trækker jeg på, siger Jesper Borre.
Selve forhandlingerne med ledelsen foregår i et fortroligt rum, hvor de også aftaler, hvem der må orientere de øvrige medarbejdere i pauserne og om hvad.
– Jeg har en drejebog, jeg kører igennem, og til sidst ender vi med en samlet forhandlingsløsning sammen med ledelsen. Det er klart, at vi altid går efter at få så meget som muligt, men hér var der ikke meget at hente, fortæller Jesper Borre.
Løsningen bliver, at de 18 fyrede medarbejderne fritstilles i deres opsigelsesperiode, når de har afsluttet deres projekter eller overdraget dem til deres leder.
Jesper Borre understreger, at PROSA som udgangspunkt ikke bryder sig om den fremgangsmåde, men at der blandt medarbejderne var en udpræget forståelse for Reto Motos situation.
– Det bedste er, at du pakker dine ting og går, når du har fået fyresedlen, så du kan komme videre mentalt. Hvis du først skal overdrage, kan det trække ud i lang tid, og det kan skabe stor frustration. Men det var nødvendigt her, og ånden i aftalen er blevet overholdt, siger Jesper Borre.
I sidste ende taler Jesper Borre også med ledelsen om, hvordan afskedigelserne kan gennemføres på den mest menneskelige måde.
Hos Reto Moto kommer alle medarbejdere – både dem, der skal fyres, og dem, der bliver – til en individuel samtale med ledelsen.
– Der er ikke nogen nem løsning, men man skal huske på, at det heller ikke er sjovt for dem, der beholder deres job, for det påvirker også deres dagligdag enormt meget. Typisk bliver de jo pludselig pålagt nye opgaver, og der kan blive rørt så meget rundt i suppen, at du ikke kan genkende dig selv, siger han.
Han tilføjer, at den gode og åbne dialog med direktør Jean-Marc Broyer også er med til at afdramatisere situationen.
Der kan blive rørt så meget rundt i suppen, at du ikke kan genkende dig selv
På dagen, hvor medarbejderne fik besked om, hvorvidt de var fyret eller ej, fik PROSAs jurist tildelt et lokale, hvor han kunne tale med medarbejderne enkeltvis, hvis de havde behov for det.
– Alle havde en forståelse for, at det var en lortesituation, vi skulle løse sammen, siger Jesper Borre.
Reto Motos direktør Jean-Marc Broyer ønsker ikke at gå i detaljer om afskedigelserne, men han lægger vægt på, at medarbejderne fik mulighed for at søge hjælp fra PROSA.
– Vi ønskede at finde den bedste løsning sammen med medarbejderne, og PROSA var gode at samarbejde med. Selvfølgelig har det også påvirket mig personligt, men det handler mindst af alt om mig. Det vigtigste for mig er, at Reto Moto får succes, og at medarbejderne bliver behandlet fair. Jeg håber, de finder et nyt job, og jeg ønsker dem mest mulig held og lykke i fremtiden, siger Jean-Marc Broyer.
Siden den sorte dag i november har Reto Moto været i forbindelse med 15 nordiske spilvirksomheder for at finde arbejde til de fritstillede medarbejdere.