EU-lande skal hjælpe hinanden med at bryde kryptering

Det er ifølge nyhedstjenesten et forsøg på at håndtere borgernes øgede anvendelse af kryptering og de forringede muligheder, det skaber for at bekæmpe kriminalitet, der nu får EU-Kommissionen til at opfordre til mere international videndeling som et alternativ til de nærmest traditionelle krav om indbyggede bagdøre i stærkt krypteret kommunikation.

– Kommissionens position er meget klar. Vi er ikke tilhængere af de såkaldte bagdøre, anvendelsen af systemiske sårbarheder, fordi det svækker den generelle sikkerhed i cyberspace, som vi er afhængige af, konstaterede sikkerhedskommissær Julian King ifølge The Register under en pressebriefing.

Julian King understregede også, at der i øjeblikket er store forskelle på de muligheder, som de forskellige medlemslandes efterforskningsmyndigheder råder over, når det drejer sig om at tiltvinge sig adgang til krypterede enheder.

Tabt kamp om krypto-bagdøre

Idéen om nemmere adgang til krypteret indhold gennem øget samarbejde mellem nationale myndigheder møder dog ikke entydig begejstring hos it-sikkerhedseksperter. På den ene side anerkender sikkerhedsforskere, som The Register har kontaktet, at udmeldingen er et udtryk for, at kommissionen har indset, at det er en tabt kamp at insistere på bagdøre og svag kryptering.  

På den anden side fremfører de, at det meget vel kan vise sig, at de mest ressourcestærke lande kan være ekstremt tilbageholdende med at dele eventuelle  teknikker til at bryde kryptering, fordi det kan være meget skrøbelige teknikker. Endelig fremhæves det, at dekrypteringsmuligheder ikke som sådan bliver nemmere blot gennem samarbejde.

– Public Key-kryptering redder prakisk talt internettet fra sig selv, og det er skuffende, at stater behandler denne helt afgørende teknologi til at sikre data som et problem, siger Thomas Rid, forsker i strategiske studier på John Hopkins-universitetet til The Register.


Læs også...

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…