Vi har en influencer-økonomi, hvor det ekstreme og provokerende giver opmærksomhed og indtjening.
”Problemet er, at vi har nogle sociale medier og platforme, som er meget kønnet. Hvor ekstreme og provokerende holdninger ofte er lig med succes. Og her har mandeguruer og all white influencers haft stor succes. Der er penge i at være manfluencer", siger hun.
"Vi har en influencer-økonomi, hvor det ekstreme og provokerende giver opmærksomhed og indtjening. De har pengene, de har midlerne til at få deres budskaber ud, og vi, der forsøger at kæmpe imod, har slet ikke ressourcerne,” forklarer Maia Kahlke Lorentzen
”Et andet problem er, at vi har en forældregeneration, som ikke forstår, hvad de unge laver på nettet. De sidder ikke med ved siden af – det er ikke som mor og far, der er med til fodbold og håndbold. Så de taler ikke samme sprog eller om det samme", siger hun.
"Og så har vi unge generationer, som tror, de har styr på nettet og platforme, for de er digitalt indfødte, men de forstår ikke de bagvedliggende mekanismer, økonomi eller hvem de møder derude. Og det er i det rum, at de sociale medier, som ellers har mange gode og vigtige funktioner for netværk og fællesskaber, også bliver til spredning af had og mistrivsel,” fortæller Maia Kahlke Lorentzen.
Det er her, vi måske skal kaste penge efter at støtte de gode sociale platforme, støtte oplysning og journalistik, til at modgå samme forretningsmodeller og udnyttelse af data.
Derfor skal der også steppes op – og det skal tages alvorligt. Især den indflydelse som pengestærke og ideologisk rundede folk har på platforme i dag.
”Vi skal lave modsvar. Vi skal tage kampen mere op på deres banehalvdel med relaterede virkemidler og formater. Det nytter ikke bare at oplyse. Men det kræver ressourcer og en anden indstilling,” siger hun.
Maia Kahlke Lorentzen håber, at det nye fokus på tech og indflydelsen fra folk som Elon Musk og Mark Zuckerberg også kan være et wake-up-call for regulering og støtte til modsvar.
”Det er den debat, vi skal have. Ikke debatten om skærme. Skærme er ikke dårlige. Det er den forkerte debat. Det er den måde, de sociale medier virker på, og forretningsmodellerne bag, der er dårlige. Det er her, vi måske skal kaste penge efter at støtte de gode sociale platforme, støtte oplysning og journalistik, til at modgå samme forretningsmodeller og udnyttelse af data. Måske ved at beskatte tech-giganterne og bruge midlerne på støtte til det samme,” siger hun.
Ifølge Maia Kahlke Lorentzen kan det ske ved at skabe egne løsninger og komme fri af giganternes greb.
Men det kræver også evnen til at udvikle brugervenlige løsninger.
”Her skal IT-folk, sagt på pænt dansk, tage sig f….. sammen. Det skal også kunne bruges og forstås af almindelige ikke techkyndige mennesker,” siger hun.