Midjourney/Vahle

POLICING

Forbud mod predictive policing måske på vej

EU skal den 6. december tage stilling til en ny AI-forordning. Her vil man blandt andet forbyde såkaldte ”predictive policing”-systemer, hvor algoritmer forudser kriminalitet baseret på profilering og lokation. "Et meget vigtigt skridt væk fra muligt skræmmende misbrug af overvågning, hvis det bliver vedtaget", siger PROSAs it-politiske rådgiver, Ole Tange.


En AI-forordning er på vej, og skal efter planen vedtages i morgen, onsdag den 6. december, i EU. Rygterne går dog på, at forhandlingerne er så svære, at det risikerer at blive udskudt.

Der er tale om resultatet af såkaldte triologi-forhandlinger mellem Ministerråd, Kommission og parlament.

Her ønsker parlamentet blandt andet at forbyde såkaldte “predictive policing”-systemer, hvor algoritmer forudser kriminalitet baseret på profilering, lokation eller tidligere kriminel adfærd.

Noget, som har været forsøgt brugt, og som har mødt stor kritik i blandt andet forskellige amerikanske byer. Blandt andet fordi systemerne viste sig at være biased og desuden stemplede ud fra race eller uden egentligt motiv.

I PROSA håber it-politisk rådgiver Ole Tange, at parlamentets ønske bliver vedtaget.

Ole Tange deltager allerede i arbejdsgruppen bag det første større projekt, hvor forskere fra flere europæiske lande forsøger at kortlægge brugen af algoritmer og datahøst i politiets arbejde. Projektet hedder Critical Understanding of Predictive Policing, CUPP.

- Der er heldigvis intet, der tyder på, at politiet i Europa bruger data til at profilere på individniveau, men der er mange små røde flag alligevel i forhold til politiets høst af data, brug af data, samarbejde med store globale private firmaer som Palantir omkring databaserede platforme og i det hele taget indførslen af overvågning, som er uden egentlig transparens, så såvel offentlighed som politikere har reelt kendskab til, hvad og hvordan politiet gør brug af i systemerne, siger Ole Tange.

 

Kan misbruges
Ifølge den it-politiske rådgiver er det vigtigt, at der bliver sat grænser, fordi adgangen til data er næsten grænseløs og dermed også muligheder for misbrug og overvågning.

- Risikoen udgør det, som Snowden refererer til som 'turnkey tyranny'". Turnkey tyranny er en form for tyranni, der ligger klar til brug og blot venter på, at en tyran overtager magten. Forestil dig, hvilke magtmisbrug DDR's ledelse kunne have begået, hvis de havde haft adgang til de omfattende mængder af data, der i dag bliver registreret om os alle. Stasis metoder ville være lige så ineffektive, som en solsort i et stormvejr sammenlignet med den moderne overvågningskapacitet. Det er dét, som vi skal sørge for, at vi ikke bygger op, siger han.
 

Konference om predictive policing
Ole Tange henviser i øvrigt til, at CUPP-projektet fremlægger deres resultater og i det hele taget sætter fokus på politiets brug af data og algoritmer i Europa og andre lande på en større konference på ITU i januar.

- Vi har i den grad brug for fokus, forståelse og forsigtighed. Myndighedernes anvendelse af data hentet fra overvågning og en frygtelig masse systemer og enheder – herunder opbevaringen og sikkerheden af data – er slet ikke debatteret eller har været nok i det offentlige søgelys, siger Ole Tange.

Andre områder, som EU skal tage stilling til onsdag, er parlamentets ønsker om forbud mod alle biometriske kategoriseringssystemer, som anvender følsomme (person)karakteristika, følelsesgenkendelsessystemer inden for retshåndhævelse, grænsekontrol, arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner samt AI-systemer, der bruger vilkårlig scraping af biometriske data fra sociale medier eller CCTV-optagelser til at skabe ansigtsgenkendelsesdatabaser.
 

Læs også: Konference sætter fokus på politiets brug af data


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…