"It's live, it's buggy, it's beta. Check it out."
Sådan annoncerede Joshua McKenty en ny cloud computing-platform ved navn Nova den 28. maj 2010 på sin blog. Joshua McKenty var ansat hos NASA på det tidspunkt og var involveret i NASA's bestræbelser på at udvikle en cloud-platform.
I dag, små seks år senere, er Nova blevet udvidet med en lang række andre komponenter, som tilsammen udgør OpenStack - et open source-alternativ til cloud IaaS-platforme (Infrastructure as a Service) som Amazon Web Services (AWS), Microsofts Azure og Google Cloud Platform.
Fra starten var Nova tænkt som et alternativ til AWS, specielt Elastic Compute Cloud (EC2) og storage-service Simple Storage Service (S3). Som det hed på Joshua McKenty's blog:
"Nova er en cloud computing controller (den vigtigste del i et IaaS-system) bygget til at matche de populære AWS EC2 og S3 API'er."
Hosting-leverandørens interesse
Skæbnen ville, at hosting-selskabet Rackspace på samme tid gik og rumsterede med sine egne planer om at etablere en cloud-platform. Rackspace havde udviklet en cloud storage-platform med navnet Swift (ingen forbindelse til Apples senere programmeringssprog Swift), og da Rackspace hørte om NASA's arbejde med at etablere sin egen cloud, tog hosting-selskabet kontakt med rumfartsorganisationen.
Trods forskelligheder i organisationskultur og baggrund passede rumfartsorganisationens udviklingsteam godt sammen med udviklerholdet fra hosting-selskabet. Blandt andet havde NASA og Rackspace uafhængigt af hinanden valgt at udvikle deres respektive cloud-platforme i det samme programmeringssprog, Python, de havde valgt de samme frameworks, samme designarkitektur og anvendte endda samme netværkshardware.
"Det var den mærkeligste oplevelse. Det var som at opdage sin tvilling i software", har Joshua McKenty beskrevet mødet mellem NASA's og Rackspaces udviklingsteams.
Samtidig havde begge organisationer et ønske om at råde over deres egen cloud-platform frem for at anvende det markedsdominerende AWS eller Microsofts på det tidspunkt nyligt frigivne Azure, så et egentligt udviklingssamarbejde kom hurtigt i gang. Det førte til, at OpenStack officielt blev annonceret på open source-konferencen OSCON i Oregon i juli 2010.
Partikelknusning, supermarkeder og teleselskaber
Allerede ved annonceringen havde OpenStack fået opbakning fra 25 andre små og store virksomheder, og siden er flere kommet til. Det gælder blandt andet store organisationer, der har behov for løbende at kunne skalere op og ned på storage, server og netværksressourcer. Eksempelvis anvender CERN i Schweiz OpenStack til at analysere og modellere de mange data fra partikelacceleratoren Large Hadron Collider, ligesom megabrugere som den amerikanske supermarkedskæde Walmart samt kabelselskabet Comcast og teleselskabet ATT har valgt OpenStack som deres private sky.
Der er også opbakning fra traditionelle it-leverandører som IBM og HP. De ser OpenStack som en mulighed for at ride med på cloud computing-bølgen, der ellers surfes suverænt af Amazon.
En anden traditionel it-leverandør, Cisco, opkøbte i sommeren 2015 OpenStack-baserede Piston Cloud Computing for at være med på cloud-bølgen. Piston Cloud Computing var grundlagt af Joshua McKenty. Blot fem år efter han sparkede OpenStack-udviklingen i gang ved at frigive betaversionen af Nova, kunne han se, hvordan it-branchen kaster sig over OpenStack.
28. maj 2010 annoncerede Joshua McKenty med sit lakoniske blogindlæg, at Nova compute-platformen var klar. Den var fundamentet for OpenStack, der blev præsenteret et par måneder senere.