Freelancearbejdets karakter bestemmer retten til dagpenge

Du kan være freelance både som selvstændig og som lønmodtager. Hvert enkelt beskæftigelsesforhold skal vurderes. Det skal vi for at vurdere din ret til dagpenge. Er du for eksempel ansat på almindelige løn- og ansættelsesvilkår, eller ejer du en virksomhed og driver virksomheden for egen regning og risiko?

Generelt kan følgende elementer indgå i vurderingen af, om du er lønmodtager:

•    Hvis du betaler A-skat
•    Hvis du er omfattet af funktionærloven
•    Hvis skat indeholdes af arbejdsgiver
•    Hvis du betaler arbejdsmarkedsbidrag
•    Hvis du betaler ATP
•    Hvis du modtager lønsedler
•    Hvis du modtager løn under sygdom
•    Hvis du modtager løn under ferie/feriepenge
•    Hvis du har pligt til at udføre arbejdet personligt
•    Hvis dine arbejdstimer og lønindtægt er indberettet til SKAT's indkomstregister

Ingen af de nævnte elementer kan vægtes særskilt. Det vil altid afhænge af din konkrete situation. Det vil sige, at hvis du for eksempel får honorarløn, der er B-indkomst, kan det være enten lønarbejde eller drift af selvstændig virksomhed, afhængigt af dit beskæftigelsesforhold.

Du kan søge om supplerende dagpenge, hvis du er lønmodtager. Læs mere om supplerende dagpenge på vores hjemmeside.

Dit arbejde anses for selvstændig virksomhed, hvis du driver virksomheden for egen eller din ægtefælles regning og risiko og med det formål at opnå økonomisk udbytte. Beskæftigelsen vil som udgangspunkt også blive anset for selvstændig virksomhed, hvis du for eksempel er momsregistreret, overfører beløb til beskatning som medarbejdende ægtefælle eller har ansat arbejdskraft. Det vil også her afhænge af din konkrete situation.

Hvis dit arbejde er selvstændig virksomhed, skal vi altid vurdere, om dit arbejde betragtes som hovedbeskæftigelse eller bibeskæftigelse. Vi skal også vurdere, om du har ret til dagpenge. Det gælder, uanset om du i den nuværende situation oplyser, at du kan placere opgaverne uden for ’normal arbejdstid’ eller oplyser ikke at være aktiv endnu. Læs mere om selvstændig virksomhed på vores hjemmeside.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…