Freelancearbejdets karakter bestemmer retten til dagpenge

Du kan være freelance både som selvstændig og som lønmodtager. Hvert enkelt beskæftigelsesforhold skal vurderes. Det skal vi for at vurdere din ret til dagpenge. Er du for eksempel ansat på almindelige løn- og ansættelsesvilkår, eller ejer du en virksomhed og driver virksomheden for egen regning og risiko?

Generelt kan følgende elementer indgå i vurderingen af, om du er lønmodtager:

•    Hvis du betaler A-skat
•    Hvis du er omfattet af funktionærloven
•    Hvis skat indeholdes af arbejdsgiver
•    Hvis du betaler arbejdsmarkedsbidrag
•    Hvis du betaler ATP
•    Hvis du modtager lønsedler
•    Hvis du modtager løn under sygdom
•    Hvis du modtager løn under ferie/feriepenge
•    Hvis du har pligt til at udføre arbejdet personligt
•    Hvis dine arbejdstimer og lønindtægt er indberettet til SKAT's indkomstregister

Ingen af de nævnte elementer kan vægtes særskilt. Det vil altid afhænge af din konkrete situation. Det vil sige, at hvis du for eksempel får honorarløn, der er B-indkomst, kan det være enten lønarbejde eller drift af selvstændig virksomhed, afhængigt af dit beskæftigelsesforhold.

Du kan søge om supplerende dagpenge, hvis du er lønmodtager. Læs mere om supplerende dagpenge på vores hjemmeside.

Dit arbejde anses for selvstændig virksomhed, hvis du driver virksomheden for egen eller din ægtefælles regning og risiko og med det formål at opnå økonomisk udbytte. Beskæftigelsen vil som udgangspunkt også blive anset for selvstændig virksomhed, hvis du for eksempel er momsregistreret, overfører beløb til beskatning som medarbejdende ægtefælle eller har ansat arbejdskraft. Det vil også her afhænge af din konkrete situation.

Hvis dit arbejde er selvstændig virksomhed, skal vi altid vurdere, om dit arbejde betragtes som hovedbeskæftigelse eller bibeskæftigelse. Vi skal også vurdere, om du har ret til dagpenge. Det gælder, uanset om du i den nuværende situation oplyser, at du kan placere opgaverne uden for ’normal arbejdstid’ eller oplyser ikke at være aktiv endnu. Læs mere om selvstændig virksomhed på vores hjemmeside.


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…