Flere og flere af os ligger inde med en gammel laptop, som virker udmærket, men som bare ikke helt kan leve op til, hvad vi kræver af en laptop i dag. Tag den ud af skabet, og kom ind med den i PROSA. Så sørger vi for, at harddisken bliver slettet, og en ny ejermand bliver fundet.
Idéen er opstået på en af mine ferier. De seneste år har jeg tilbragt mine ferier blandt fattige på Filippinerne. Her har jeg blandt andet mødt Tallia, som er blevet min guide. Sidste år gav jeg hende min gamle laptop, og i år spurgte jeg så, om hun havde brugt den. Det havde hun i den grad. Hun bruger den både til kommunikation og underholdning, til undervisningsvideoer og til at lave præsentationer. To af hendes brødre og tre af søstrene bruger også laptoppen til skoleprojekter og til underholdning.
Ligesom i Danmark kan man få internet de fleste steder på Filippinerne. Man kan endda gratis benytte tekstversionen af Facebook og Facebook Messenger, og det er en mulighed, Tallias fattige familie sætter pris på. Ægte, ufortyndet internet betaler man for. En trådløs forbindelse via en 3G-wi-fi-router koster 50 kroner om måneden, og så mange penge har familien sjældent. Derfor har de ikke internet hver måned, og når de har internet, så er det vigtigt at kunne downloade videoer og andet indhold til senere brug.
Miljøgevinst
Tallias laptop har 3 GB ram og en 500 GB disk. Den må ikke være meget mindre, hvis den i praksis skal være brugbar. Men ofte kan man få en brugbar laptop ved at samle dele fra to-tre ældre laptops. Inden hun fik den, slettede jeg laptoppens harddisk og nyinstallerede Lubuntu, der er en GNU/Linux-version, som ikke kræver store ressourcer.
Der er også en miljøgevinst ved at forlænge levetiden på laptops frem for at købe nyt. En undersøgelse, ”Life Cycle Assessment of a Laptop Computer and its Contribution to Greenhouse Gas Emissions”, kommer frem til, at strømforbruget er nogenlunde det samme for en laptop uanset alder, mens CO2-udledningen fra produktionen af nye laptops er stigende. CO2-udledningen ved produktion er fem til otte gange større end CO2-udledningen af strømforbruget i hele laptoppens levetid, og den CO2-besparelse, man kan opnå ved korrekt genindvindelse af materialerne, er heller ikke ret stor i forhold til produktionen.
Vær med
Der er mange, der ligesom Tallia ikke har mulighed for at købe deres egen laptop. Det vil vi i PROSA gerne gøre noget ved, så har du en aflagt laptop, så kom ind med den. Så får vi den reinstalleret og givet den et nyt hjem.
Hvis du gerne vil hjælpe med at fragte laptops til fattige, så tag fat i mig på ota@prosa.dk, før du tager på ferie til et land med fattigdom. At give en laptop til en fattig familie kan nemt blive feriens højdepunkt – specielt hvis man kan tale med familien og hjælpe dem i gang med brugen.
Brug FAIRDanmark.dk hvis du har mange (tilføjet 2017-10-06)
Hvis du overbeviser din virksomhed om at donere alle deres gamle maskiner (laptop såvel som desktops), så benyt jer af FAIR Danmark. De modtager helst hele klassesæt af ens maskiner, for de laver computerlokaler på skoler.