GOTO 2016: Robotindustrien er også for softwareudviklere

Gregory Pelcha, Senior Software Engineer and Technical Lead hos Universal Robots i Odense, fortæller med et smil, at han ikke selv havde valgt titlen til sit oplæg ”How to Survive in the Robotics Industry as a Software Developer”. Han mener egentlig ikke, det er et spørgsmål om overlevelse, men nærmere om forskelle i tilgangen til udviklingsprocessen.

– Som softwareudvikler i en hardwareorienteret virksomhed har man meget at byde ind med i forhold til selve udviklingsprocessen. Hvis man er vant til at arbejde ud fra de agile principper, har man et mindset, som er anderledes end det, man typisk finder i en robotvirksomhed som Universal Robots, siger han.

Nytænkning af processer

Iterative forløb, teamarbejde, forbedring af testprocedurerne og løbende udvikling af deployment-processen er noget af det, Gregory Pelcha har været med til at indføre, siden han kom til Universal Robots i 2013. Det er et skifte fra en situation, hvor projekterne typisk blev tildelt én person ud fra dennes kompetencer, og hvor der blev planlagt på meget langt sigt. 

– På mange måder ligner udviklingsprocessen i hardwareorienterede virksomheder det, vi gjorde i softwareindustrien for år tilbage. Man prioriterer stabilitet meget højt, og der er traditionelt en tøven over for hyppige ændringer og updates – også fra kundernes side, fortæller han. Han har ikke et klart bud på, hvorfor det forholder sig sådan, men en del af forklaringen kan være, at man arbejder med fysiske enheder, hvor fejl kan have drastiske konsekvenser.

Skepsis i starten

Som softwareudvikler i Universal Robots er man omgivet af kolleger med en ingeniørmæssig baggrund inden for hardware. Det giver helt naturligt nogle udfordringer.

– I starten blev jeg nok set på med en vis skepsis, når jeg sad til møderne og udbredte mig om de ændringer, der efter min mening skulle indføres. Mit indtryk er, at de nu har vænnet sig til mig, siger Gregory Pelcha med et smil.

Gregory Pelcha havde absolut ingen erfaringer inden for robotindustrien, da han kom til Universal Robots. Virksomheden søgte en udvikler med Java-erfaring til at arbejde med UI’en på de tablets, der anvendes til at styre robotterne. 

– Selvom jeg ikke arbejder direkte med embedded software til robotterne, er der en grundlæggende fascination ved at arbejde med noget, der har en direkte effekt i den fysiske verden, fortæller Gregory Pelcha.

Gode fremtidsmuligheder

Han ser rigtigt gode fremtidsmuligheder for softwareudviklere i brancher, der traditionelt har ansat folk med hardwarebaggrund. Lige nu er der måske ikke så mange virksomheder, som har fået øjnene op for værdien ved at ansætte rene softwareudviklere, men det vil efter Gregory Pelchas mening komme – og ikke kun fordi softwareudviklere kan tilføre nyt på det procesmæssige område.

– De fysiske enheder skal efterhånden som en helt naturlig ting kunne tilgås via cloud-løsninger, og dataopsamling bliver stadig mere centralt. På de områder har softwareudviklere rigtigt meget at tilbyde, siger han. Hans opfordring lyder derfor, at man som softwareudvikler endelig ikke skal holde sig tilbage for at søge job inden for eksempelvis robotindustrien.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…