Vi ved det godt. Cybertruslen intensiveres hver eneste dag, og mere og mere alvorlige hackerangreb står nærmest i kø.
Situationen er kritisk – og det helt store spørgsmål er: Hvad skal vi gøre for at sikre os?
Der er ikke ét svar på det spørgsmål. Der skal sættes ind på mange fronter, men hvis man spørger Malene Stidsen, er der især et område, som er noget af det allermest afgørende, når det gælder vores alles cybersikkerhed.
Nemlig at vi har nok dygtige folk, der er stærke inden for it-sikkerhed.
”Den største udfordring, vi har lige nu, er, at der er så få cybersikkerhedskompetencer,” siger Malene Stidsen.
Hun er programchef for cybersikkerhedsområdet hos Industriens Fond.
Fonden har de seneste år sat omkring 25 projekter i gang og støttet forskellige initiativer indenfor it-sikkerhed med samlet 200 mio. kr.
Projekterne dækker bredt, men flere af dem zoomer især ind på, hvordan vi får flere cybersikkerhedsfolk ud på det danske arbejdsmarked.
Cyberlandsholdet booster interessen
Et af de projekter, som Industriens Fond støtter, er De Danske Cybermesterskaber og cyberlandsholdet.
I juli sendte fonden en ny bevilling afsted på 11 mio. kr., og det betyder, at cyberlandsholdet kan konkurrere videre i de næste par år og forhåbentlig klare sig godt ved EM, hvor landsholdet tidligere har vundet både guld og bronze.
Selvom landsholdet kun består af ti it-talenter, der er mellem 15 og 25 år, er mange hundrede unge med i projektet, da de er med til træningslejre, regionale mesterskaber og kæmper om en plads på landsholdet.
”Vi vil med den næste indsats komme op på omkring 7.000 unge, der har og vil blive involveret i det her, og det betyder lige pludselig, at det er en bevægelse – og dermed er der også en meget større sandsynlighed for, at der er nogle unge mennesker, der får lyst til at arbejde med cybersikkerhed fremadrettet,” siger Malene Stidsen.
Danmark kan virkelig noget på det her område. Sidste år blev vi nummer tre til EM, og forrige år blev vi nummer et.
Hun håber, at hypen omkring cyberlandsholdet kan være med til at udbrede lysten blandt unge til at interessere sig for it-sikkerhed.
”Det kan godt være, at alle ikke bliver cybersikkerhedsspecialister. Men de bliver måske jurister med forståelse for cybersikkerhed, eller de bliver elektrikere, som ved, at de skal huske nogle ting i forhold til sikkerhed, når de installerer forskellige systemer.”
Cyberlandsholdet er også med til at rykke ved historiefortællingen om it-sikkerhed, som tidligere har været, at det var noget svært, indadvendt og nørdet, men at det rent faktisk også er noget, som er helt afgørende for vores samfund, og som også er en holdsport og fyldt med sjove og spændende opgaver, påpeger Malene Stidsen.
”Danmark kan virkelig noget på det her område. Sidste år blev vi nummer tre til EM, og forrige år blev vi nummer et. Som lille land klarer vi os virkelig, virkelig godt, så vi har fat i et eller andet, når det gælder talentudvikling,” siger hun.
Og når nogen, man kan spejle sig i, er gode, bliver flere og flere nysgerrige, lyder det.
”Man kan lave parallellen til OL – lige nu vil vi sikkert se en masse strømme til taekwondo, efter vi vandt en medalje. Når man har nogle rollemodeller, og man kan se, at Danmark klarer sig godt, så er der helt klart en katalysatoreffekt, som man ikke skal undervurdere.”
"Som lille land klarer vi os virkelig, virkelig godt, så vi har fat i et eller andet, når det gælder talentudvikling,” siger Malene Stidsen, programchef i Industriens Fond, om cyberområdet. Foto: Industriens Fond.
Hvordan skaffer vi folk?
Et af de andre projekter, som Industriens Fond har sat gang i, er en fast track-ordning, som skal sætte skub i at få flere kompetencer inden for it-sikkerhed, fortæller Malene Stidsen.
”Der kommer dygtige folk ud af universiteterne, der er specialister på det her felt, men det er desværre alt for få – og vi kan ikke gå og vente i fem år på, at de bliver færdiguddannet, for vi har behovet og manglen nu og her,” siger hun.
Industriens Fond satte sig for at lave et forløb, hvor både it-professionelle og folk i andre brancher kan få efteruddannelse i cybersikkerhed. Det gælder både hardcore tech-skills, men også blødere områder af cyber-området som kommunikation og menneskelig forståelse.
Resultatet blev et fast track-forløb, som kører i fire spor, og som har forskellige samarbejdspartnere.
Første runde af de fire fast track-forløb er netop afsluttet, og samlet vil 370 folk deltage i projektet.
”Der har været meget stort efterspørgsel – faktisk mere efterspørgsel end der egentlig var pladser. Så de kommer alle sammen til at køre i hvert fald en, men måske også to runder mere,” siger Malene Stidsen.
370 folk, der får nye cyber-skills, redder formentlig ikke verden, men mange bække små kan som bekendt gøre en forskel – og håbet er også, at fast track-ordningen kan være inspiration til, hvordan efteruddannelsesforløb indenfor it-sikkerhed kan se ud, og at andre løber med bolden, når projektet er slut.