Hacking går under jorden

I Berlins centrum gemmer undergrunden på vraget af en 4,5 milliarder år gammel rumstation. De første rester blev fundet nær Alexanderplatz i 1995, og en almennyttig forening, c-base e.V., blev grundlagt med det erklærede formål at udforske og muligvis rekonstruere dette unikke arvestykke fra en fjern fortid. Eller rettere … en fjern fremtid!

Der er gået over 20 år, siden rumstationen blev fundet, og siden dengang har en gruppe af frivillige fra kunstens, videnskabens og teknologiens verden arbejdet ufortrødent på at vriste hemmeligheder ud af det utal af vragdele, som ligger begravet under byen. Navnet “c-base” stammer fra et af de allerførste artefakter, der blev fundet tilbage i 1995. Herpå stod skrevet med tydeligt læsbare bogstaver fra vores eget alfabet: “c-base project - be future compatible”.

Tilbage til fortiden

Yderligere studier af de logbøger, som blev fundet i den først opdagede vragdel, afslørede mere information, og dermed tegnedes der sig langsomt, men sikkert et billede af rumstationens historie og skæbne. C-base bliver bygget på Jorden af en avanceret menneskerace knap 4,5 milliarder år ude i fremtiden, og rumstationens formål er terraforming af andre planeter. Men idet den gigantiske konstruktion skal af sted på sin lange rejse mellem stjernerne for at finde et nyt hjem til menneske-heden, sker der en fejl. Den rumtidsreaktion, som skal sende c-base langt væk fra Jorden, folder tiden i stedet for at folde rummet, hvilket sender det enorme fartøj 4,5 milliarder år tilbage i tiden til en forhistorisk version af jordkloden. c-base forlader altså aldrig sit kredsløb om Jorden, men ender i stedet med - for et par hundrede tusinde år før vor tid - at styrte ned på overfladen og senere blive begravet i muldjorden det sted, hvor Tysklands hovedstad, Berlin, står i dag.

Antennen står på Alexanderplatz

Kun få elementer af c-base-rumstationen kan i dag ses med det blotte øje - herunder den store antenne, som de fleste mennesker fejlagtigt kender som fjernsynstårnet på Berlin Alexanderplatz. I virkeligheden er antennens formål modtagelse og filtrering af beskeder fra den transgalaktiske baggrundsstøj!

En anden del af rumstationen, som er i brug i dag, er den såkaldte multimodulstation, der befinder sig i Berlin Mitte omtrent en kilometer fra Alexanderplatz og huser c-base-foreningens mødested. Modulstationen er kamufleret som lokaler i to etager (stueplan og kælder), hvoraf en del af tilgæn-gelige for alle, mens et område i kælderen er reserveret til foreningens medlemmer.

Mytologi eller fakta?

Om du tror på ovenstående, er overladt til dig selv, men ud over mytologien om den begravede rumstation er der nogle kendsgerninger om c-base, som ingen bestrider:

- C-base e.V. er en almennyttig forening med 700 kvadratmeter lokaler i Rungestrasse 20, Berlin Mitte.

- Foreningens lokaler består af et barområde, undervisningslokaler, et lydstudie og så en del kun for foreningens medlemmer med blandt andet værksteder og opholdsrum. Men alle kan komme forbi og hænge ud med en øl og et spil bordtennis i de offentligt tilgængelige områder

- Og alle kan blive medlem af c-base e.V.. Blandt medlemsfordelene er adgang til alle foreningens faciliteter og områder samt rabat på øl i baren! P.t. har c-base cirka 450 medlemmer.

- C-base er internationalt et af de mest kendte såkaldte hackerspaces - et mødested for hackere og aktivister - og blev grundlagt den 12. august 1995. Foreningens lokaler har haft til huse flere forskellige steder i Berlin. Lokalerne er fast mødested for blandt andre den tyske Wikipedia-gruppe, og det tyske Piratparti blev grundlagt i c-base-lokalerne i 2006.

På rundtur i c-base

Formanden for foreningen c-base e.V. hedder Wulf Cuolmann. Han var så venlig at give en guidet tur i c-base-lokalerne til Prosabladets udsendte.

Slusen er en slags tunnel af metallisk materiale. Belysningen er blålig og kommer både fra oven og fra neden. I højre væg er indbygget en terminal, hvor man kan registrere sig, når man ankommer til basen.

– Når du kommer ind, kan du lægge din hånd her på scanneren. Så bliver du gennemanalyseret, og afhængig af, om computeren allerede kender dig, bliver du registreret som ankommet i alle basens systemer, fortæller Wulf Cuolmann.

Baren i c-base ligner mest af alt noget fra en en højskole eller en studentercafé med en lille bar, et bordtennisbord og bløde stole i hjørnerne. Opsigt vækker dog en stor automat, hvor man kan købe øl, når der ikke er personale i baren, samt en række gamle arkademaskiner med klassiske computerspil, som man kan spille gratis.

– Her har vi replikatoren. Den kender du, hvis du har set Star Trek. Her kan man trække mad, hvis man er sulten, og medlemmerne kan udnytte deres medlemsfordel, nemlig billigere øl, ved at taste deres brugerkode her på panelet. Og vi har rekonstrueret disse gamle spillemaskiner, som man kan bruge uden at betale for det. Penge er overvurderet, synes vi, fortæller Wulf Cuolmann.

Herretoilettet er et helt almindeligt offentligt toilet med båse og pissoir. Og dog … en grøn og slangelignende alien breder sig under loftet.

– Her er den eneste levende enhed i stationen. Det er den såkaldte symbiont, der ernærer sig af menneskelige affaldsprodukter, som den omdanner til energi. Således forsyner den hele rumstationen med strøm, fortæller Wulf Cuolmann.

Soundlab er et klassisk lydstudie, som både bruges som øvelokale og til optagelse af internetradioudsendelser.

– Man kan lugte, at rummet her tidligere var meget fugtigt. Det har vi måttet tørlægge. Nu bruger vi det som lydlaboratorium for alt, som har med akustik at gøre, fortæller Wulf Cuolmann.

Members only

Indgangen til det område, som kun er for medlemmer, er endnu en sluselignende gang, og før vi går igennem, trykker Wulf Cuolmann på en knap, som får en alarm til at lyde med ordene “Alien Alarm, Alien Alarm, Alien Alarm”.

– Alle er hjerteligt velkommen, men vi har ikke så meget lyst til, at vildt fremmede render rundt hernede alene. I den offentlige del af basen har vi ikke så meget følsom infrastruktur, og mange medlemmer har også deres computere stående hernede, siger formanden.

Medlemsområdet byder blandt andet på et robotlaboratorium, et helt almindeligt værksted, bestyrelsens kontor og så en slags stue, hvor medlemmerne sidder med deres computere, mens der bliver programmeret og gamet på livet løs.

Ud over de omtalte lokationer byder c-base også på et bibliotek fyldt med analoge bøger og en bogscanner, som aktive medlemmer langsomt, men sikkert bruger til at digitalisere samlingen. Derudover kan man også leje sig ind i et seminarrum med plads til 25 mennesker.


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…