Ansigtsgenkendelse

Huawei indrømmer raceprofilering

Den kinesiske techgigant Huawei har testet og patenteret overvågningsteknologi, hvor en af funktionerne er racegenkendelse.

Den kinesiske techgigant Huawei har testet og patenteret overvågningsteknologi, hvor en af funktionerne er racegenkendelse af uighurerne – det forfulgte etniske mindretal i Xinjiang-provinsen i Kina. Det bekræfter Huaweis nordiske vicepræsident, Kenneth Fredriksen, for første gang til Politiken.

”Det var aldrig vores intention at bidrage til nogen diskriminerende opførsel mod minoriteter. Vi har lært af denne sag, at vi skal være endnu mere forsigtige med, hvordan vi stiller vores teknologi til rådighed”, siger Kenneth Fredriksen.

Huaweis danske pressechef, Tommy Zwicky, sagde op, da anklagerne om raceprofilering først kom frem. Formålet med at udvikle teknologien er at identificere uighurere og advare myndighederne om deres færden. Ifølge flere menneskerettighedsorganisationer har Kina interneret over en million uighurere i arbejdslejre.

Det er den amerikanske researchgruppe IPVM, der har afsløret Huaweis patentansøgning. I første omgang afviste Huawei, at firmaets teknologier var designet til at profilere etniske grupper.