Foto: Forsvarets Fjernundervisningselement

IT-SIKKERHED

It-supporteren kedede sig – og så hoppede han i værnepligten

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her kan han lege med lidt større udstyr end i det civile, fortæller han.


Christian er 23 år og kommer fra Næstved. Efter folkeskolen tog han en it-supporteruddannelse, og inden han startede i værnepligten, arbejdede han et par år som it-supporter på en skole. 

Hvorfor valgte du cyberværnepligten?

- Da jeg havde taget min uddannelse som it-supporter, fik jeg et arbejde på VUC, og her var der ret mange kedelige opgaver. Folk kom til mig med små problemer a la ”min computer vil ikke printe” eller ”hvorfor skriver Word med stort hele tiden?”. Det var selvfølgelig it-problemer, men det var ikke rigtig den der drengefantasi om it, hvor man sidder og arbejder med nogle Matrix-lignende skærme.

- Alt det, jeg havde lært, begyndte at sive hen bagerst i hovedet, da jeg arbejdede med it på en skole. Jeg havde også altid planlagt, at jeg ville tage en værnepligt, så da jeg fandt ud af, at jeg kunne blive værnepligtig og samtidig få opsummeret min it-viden, søgte jeg ind.

- Jeg har også arbejdet sammen med en, der havde været i Forsvaret. Han fortalte, at det var super spændende, men at han ikke måtte snakke om det – og det gjorde det jo bare endnu mere interessant.

Hvad har du fået med dig fra forløbet?

- I de første uger, hvor alle skulle lære det basale, var det lidt steneren, for det var bare en masse repetition for mig. Det var lidt ligesom at lære alfabetet igen, men jeg ventede bare på, at vi skulle komme ægte i gang. Nu har vi fået udstyr i hænderne, og det er virkelig sjovt, for så er det hele ikke teori.

Når jeg sammenligner med min civile it-uddannelse, så har Forsvaret håndteret fagene meget bedre.

- Jeg synes især, at netværkssikkerhed er spændende, og så er vi også gået i gang med red team vs. blue team – altså hacker vs. forsvarer – og det er også virkelig sjovt. Vi begynder at lære, hvordan man hacker, og det er jo virkelig vigtigt, for du kan ikke beskytte noget, hvis du ikke ved, hvordan man angriber.

- Når jeg sammenligner med min civile it-uddannelse, så har Forsvaret håndteret fagene meget bedre. Vi lærer alting på meget kortere tid, og det er fedt at blive tvunget til at lære alt meget hurtigere.

Hvad skal du efter cyberværnepligten?

- Jeg vil rigtig gerne arbejde med it og sikkerhed hos Forsvaret. I det civile er man typisk bange for, at man bliver ramt af et eller andet hack – og det er selvfølgelig det samme hos Forsvaret, men der kommer ligesom et ekstra seriøsitetsniveau på.

- Det betyder, at hele spørgsmålet om, hvad noget må koste, er lidt lige meget. Tilgangen i Forsvaret er, at ”vi skal have styr på det her – koste hvad det vil”.  Så derfor får man en større spillebane at spille på, og man kommer til at lege med større udstyr. Man kan måske sige, at man i Forsvaret får lov til at bruge en gravko i stedet for en skovl i det civile.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…