Foto: Forsvarets Fjernundervisningselement

IT-SIKKERHED

It-supporteren kedede sig – og så hoppede han i værnepligten

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her kan han lege med lidt større udstyr end i det civile, fortæller han.


Christian er 23 år og kommer fra Næstved. Efter folkeskolen tog han en it-supporteruddannelse, og inden han startede i værnepligten, arbejdede han et par år som it-supporter på en skole. 

Hvorfor valgte du cyberværnepligten?

- Da jeg havde taget min uddannelse som it-supporter, fik jeg et arbejde på VUC, og her var der ret mange kedelige opgaver. Folk kom til mig med små problemer a la ”min computer vil ikke printe” eller ”hvorfor skriver Word med stort hele tiden?”. Det var selvfølgelig it-problemer, men det var ikke rigtig den der drengefantasi om it, hvor man sidder og arbejder med nogle Matrix-lignende skærme.

- Alt det, jeg havde lært, begyndte at sive hen bagerst i hovedet, da jeg arbejdede med it på en skole. Jeg havde også altid planlagt, at jeg ville tage en værnepligt, så da jeg fandt ud af, at jeg kunne blive værnepligtig og samtidig få opsummeret min it-viden, søgte jeg ind.

- Jeg har også arbejdet sammen med en, der havde været i Forsvaret. Han fortalte, at det var super spændende, men at han ikke måtte snakke om det – og det gjorde det jo bare endnu mere interessant.

Hvad har du fået med dig fra forløbet?

- I de første uger, hvor alle skulle lære det basale, var det lidt steneren, for det var bare en masse repetition for mig. Det var lidt ligesom at lære alfabetet igen, men jeg ventede bare på, at vi skulle komme ægte i gang. Nu har vi fået udstyr i hænderne, og det er virkelig sjovt, for så er det hele ikke teori.

Når jeg sammenligner med min civile it-uddannelse, så har Forsvaret håndteret fagene meget bedre.

- Jeg synes især, at netværkssikkerhed er spændende, og så er vi også gået i gang med red team vs. blue team – altså hacker vs. forsvarer – og det er også virkelig sjovt. Vi begynder at lære, hvordan man hacker, og det er jo virkelig vigtigt, for du kan ikke beskytte noget, hvis du ikke ved, hvordan man angriber.

- Når jeg sammenligner med min civile it-uddannelse, så har Forsvaret håndteret fagene meget bedre. Vi lærer alting på meget kortere tid, og det er fedt at blive tvunget til at lære alt meget hurtigere.

Hvad skal du efter cyberværnepligten?

- Jeg vil rigtig gerne arbejde med it og sikkerhed hos Forsvaret. I det civile er man typisk bange for, at man bliver ramt af et eller andet hack – og det er selvfølgelig det samme hos Forsvaret, men der kommer ligesom et ekstra seriøsitetsniveau på.

- Det betyder, at hele spørgsmålet om, hvad noget må koste, er lidt lige meget. Tilgangen i Forsvaret er, at ”vi skal have styr på det her – koste hvad det vil”.  Så derfor får man en større spillebane at spille på, og man kommer til at lege med større udstyr. Man kan måske sige, at man i Forsvaret får lov til at bruge en gravko i stedet for en skovl i det civile.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…