Foto: Canva

UDDANNELSE

It-uddannelser fylder mere i kvote 2-ansøgninger

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

 

Den sidste frist for at sende en kvote 2-ansøgning afsted til en videregående uddannelse udløb i fredags, og samlet har 54.279 ansøgt via kvote 2 i år, hvilket er 4 pct. flere end i fjor. 

Hvis man kigger på it-området, er der både frem- og tilbagegang i tallene. 

Samlet har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2 i år, og det er 10 pct. flere end i 2023. 

Hvis man kigger på det it-faglige område hos erhvervsakademierne, er der dog tale om et fald. Her var der 1.420 kvote 2-ansøgere i år, hvilket er 2 pct. færre end i fjor. 

Det er ikke udpenslet, hvilke specifikke uddannelser ansøgerne gerne vil ind på, men Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort en liste over de 25 mest søgte uddannelser. 

Medicin topper listen med 3.108 ansøgere – trods en tilbagegang på 33 pct. i forhold til 2023. 

Vi finder dog også en it-uddannelse på top 25. Det gælder datamatikeruddannelsen, som ligger på en 21. plads over de mest søgte uddannelser. 

Samlet søgte 647 personer ind på datamatiker via kvote 2 i år, hvilket er 15 pct. flere end i 2023. Kigger man længere tilbage, var tallet dog helt oppe på 910 kvote 2-ansøgere i 2020.

FAKTA OM KVOTE 2

  • Fristen for at søge uddannelse via kvote 2 udløb fredag den 15. marts kl. 12. 
  • Kvote 2-ansøgere vurderes på andet end karaktergennemsnittet fra en gymnasial uddannelse alene. Uddannelsesinstitutionerne tildeler pladserne efter konkret vurdering af ansøgeren og ud fra forskellige udvælgelseskriterier, der varierer fra uddannelse til uddannelse.
  • Ansøgere uden et dansk gymnasialt karaktergennemsnit skal også søge inden kvote 2-fristen.
  • Det samlede antal ansøgere til de videregående uddannelser bliver offentliggjort 5. juli 2024, hvor der er frist for at søge om optagelse i kvote 1, hvor ansøgere kun vurderes på karaktergennemsnit.
  • Alle ansøgere i både kvote 1 og kvote 2 får svar på deres ansøgning den 26. juli.
     

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…