Foto: Forsvarets Fjernundervisningselement

IT-SIKKERHED

”Jeg har lært, hvor nemt det rent faktisk er at gøre skade”

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan blive en god ambassadør for it-sikkerhed fremover.


25-årige Emil kommer fra København, og inden han startede i cyberværnepligten har han taget en bachelor i erhvervsjura.

Hvorfor valgte du cyberværnepligten?

- Jeg har altid tænkt, at jeg gerne ville i Forsvaret, og hvis jeg skulle tage værnepligten, skulle jeg gøre det mellem min bachelor og min kandidat. Jeg synes, at den almindelige værnepligt på fire måneder var en smule for lidt, men jeg tænkte, at jeg på ti måneder rent faktisk kunne nå at udvikle nogle kompetencer.

- Jeg har også altid syntes, at it var mega fedt, men jeg har aldrig gået rigtig i dybden med det. Under min bachelor havde jeg et studiejob hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, og selvom jeg primært arbejdede med it-aftaler, fandt jeg også ud af, at det ville være ret fedt at have noget mere it-baggrund og lære mere om det tekniske.

Hvad har du fået med dig fra forløbet?

- Vi har haft et cyber ops-forløb, som er sindssygt spænende, og det har været virkelig sjovt. Der får vi lov til at prøve en masse ting i praksis og skal samarbejde om en opgave med vores site (hold, red.).

- For mig har alt det praktiske – altså at sætte netværk op osv. – ikke været det mest interessante. Men jeg har fundet ud af, at det, jeg rigtig godt kan lide, er alt det omkring governance, risk og compliance.

Jeg har fundet ud af, at det, jeg rigtig godt kan lide, er alt det omkring governance, risk og compliance.

- Jeg har også lært, hvor nemt det rent faktisk er at komme ind og gøre skade, hvis man finder en sårbarhed i et system – men også hvor sindssygt mange foranstaltninger man kan sætte op for at sikre sig mod forskellige angreb.

- Der sker så mange angreb hver dag, og folk har virkelig fået åbnet øjnene omkring, at it-sikkerhed er vigtigt. Jeg håber, at jeg med den her baggrund kan være en god ambassadør for it-sikkerhed. Altså at jeg er med til at sørge for, at det sted, jeg kommer til at arbejde, får en bedre cybersikkerhed.

Hvad skal du efter cyberværnepligten?

- Min umiddelbare plan er, at jeg skal tilbage i civil og tage min kandidat. Det bliver en overbygning på min bachelor i erhvervsjura, men jeg kommer helt sikkert også til at tage nogle it-fag.

- Jeg ved ikke, om jeg kommer til at arbejde i Forsvaret, for jeg er ikke så analytisk og teknisk, men jeg kunne godt forestille mig, at jeg kommer til at arbejde med governance og compliance indenfor it-sikkerhed.


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…