Juli byder på ændringer i dagpengeregler

De største og mest fundamentale ændringer handler om selve den måde, dagpenge udregnes og udbetales på.

Månedsbaseret udbetaling

Med reformen overgår dagpengesystemet til at være månedsbaseret. Det betyder, at du skal sende dit dagpengekort, før måneden er gået, og altså gætte på, hvordan de sidste dage ser ud, når du udfylder dagpengekortet. Dagpengene udbetales fremover den sidste hverdag i måneden. Eventuelle reguleringerne vil ske i begyndelsen af næste måned.

Optjeningsret ændres

Med dagpengereformen introduceres også et nyt udgangspunkt for at optjene dagpengeret, idet dagpengeretten vil være indkomstbaseret for nyledige. Optjeningen af dagpengeret vil fortsat være baseret på, hvor mange løntimer du har haft.

Udregning i timer

Fra juli vil dagpengeperioden blive udregnet i timer i stedet for uger. Når du bliver indplaceret i en ny dagpengeperiode, får du ret til dagpenge i 3.848 timer (to år) inden for tre år.

Fælles tællere

Der indføres digitale ’tællere’. Med den nye tæller kan du selv følge med i status på din ’beskæftigelseskonto’ og se, hvor mange arbejdstimer du har optjent. Du kan også se, hvad det giver i dagpengetimer, hvis du vil veksle arbejdstimer til dagpengeret, ligesom du kan se, hvornår du har optjent ny dagpengeret.

Satsberegning og udbetaling

Også beregningsreglerne ændrer sig. Når din sats fremover regnes ud, bliver der som hovedregel taget udgangspunkt i de 12 måneder, du har haft højest indtægt fordelt over de sidste 24 måneder. Du kan højest få maksimumsatsen, men der er ingen minimumsats.

Karens hver fjerde måned

Der indføres en karens hver fjerde måned. Det betyder, at du hver fjerde måned mister en dags dagpenge. Det gælder, medmindre du har haft 148 arbejdstimer, der er indberettet til indkomstregistret, inden for de fire måneder. Det svarer til 20 dages fuldtidsbeskæftigelse.

Perioden afkortes

 

Hvis du sammenlagt har fået dagpenge i fire år inden for en periode på otte år, vil dagpengeperioden blive afkortet med en måned fra juli 2017. Det gælder for alle medlemmer - også medlemmer, der har fået dagpenge lang tid tilbage. Hvis du har mindre end en måneds dagpenge tilbage, gælder afkortningen først fra næste indplacering.

Læs mere på Min A-kasses hjemmeside: www.min-a-kasse.dk/dagpengereform-2017-hvad-betyder-det-for-dig





Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…