Juli byder på ændringer i dagpengeregler

De største og mest fundamentale ændringer handler om selve den måde, dagpenge udregnes og udbetales på.

Månedsbaseret udbetaling

Med reformen overgår dagpengesystemet til at være månedsbaseret. Det betyder, at du skal sende dit dagpengekort, før måneden er gået, og altså gætte på, hvordan de sidste dage ser ud, når du udfylder dagpengekortet. Dagpengene udbetales fremover den sidste hverdag i måneden. Eventuelle reguleringerne vil ske i begyndelsen af næste måned.

Optjeningsret ændres

Med dagpengereformen introduceres også et nyt udgangspunkt for at optjene dagpengeret, idet dagpengeretten vil være indkomstbaseret for nyledige. Optjeningen af dagpengeret vil fortsat være baseret på, hvor mange løntimer du har haft.

Udregning i timer

Fra juli vil dagpengeperioden blive udregnet i timer i stedet for uger. Når du bliver indplaceret i en ny dagpengeperiode, får du ret til dagpenge i 3.848 timer (to år) inden for tre år.

Fælles tællere

Der indføres digitale ’tællere’. Med den nye tæller kan du selv følge med i status på din ’beskæftigelseskonto’ og se, hvor mange arbejdstimer du har optjent. Du kan også se, hvad det giver i dagpengetimer, hvis du vil veksle arbejdstimer til dagpengeret, ligesom du kan se, hvornår du har optjent ny dagpengeret.

Satsberegning og udbetaling

Også beregningsreglerne ændrer sig. Når din sats fremover regnes ud, bliver der som hovedregel taget udgangspunkt i de 12 måneder, du har haft højest indtægt fordelt over de sidste 24 måneder. Du kan højest få maksimumsatsen, men der er ingen minimumsats.

Karens hver fjerde måned

Der indføres en karens hver fjerde måned. Det betyder, at du hver fjerde måned mister en dags dagpenge. Det gælder, medmindre du har haft 148 arbejdstimer, der er indberettet til indkomstregistret, inden for de fire måneder. Det svarer til 20 dages fuldtidsbeskæftigelse.

Perioden afkortes

 

Hvis du sammenlagt har fået dagpenge i fire år inden for en periode på otte år, vil dagpengeperioden blive afkortet med en måned fra juli 2017. Det gælder for alle medlemmer - også medlemmer, der har fået dagpenge lang tid tilbage. Hvis du har mindre end en måneds dagpenge tilbage, gælder afkortningen først fra næste indplacering.

Læs mere på Min A-kasses hjemmeside: www.min-a-kasse.dk/dagpengereform-2017-hvad-betyder-det-for-dig





Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…