Juli byder på ændringer i dagpengeregler

De største og mest fundamentale ændringer handler om selve den måde, dagpenge udregnes og udbetales på.

Månedsbaseret udbetaling

Med reformen overgår dagpengesystemet til at være månedsbaseret. Det betyder, at du skal sende dit dagpengekort, før måneden er gået, og altså gætte på, hvordan de sidste dage ser ud, når du udfylder dagpengekortet. Dagpengene udbetales fremover den sidste hverdag i måneden. Eventuelle reguleringerne vil ske i begyndelsen af næste måned.

Optjeningsret ændres

Med dagpengereformen introduceres også et nyt udgangspunkt for at optjene dagpengeret, idet dagpengeretten vil være indkomstbaseret for nyledige. Optjeningen af dagpengeret vil fortsat være baseret på, hvor mange løntimer du har haft.

Udregning i timer

Fra juli vil dagpengeperioden blive udregnet i timer i stedet for uger. Når du bliver indplaceret i en ny dagpengeperiode, får du ret til dagpenge i 3.848 timer (to år) inden for tre år.

Fælles tællere

Der indføres digitale ’tællere’. Med den nye tæller kan du selv følge med i status på din ’beskæftigelseskonto’ og se, hvor mange arbejdstimer du har optjent. Du kan også se, hvad det giver i dagpengetimer, hvis du vil veksle arbejdstimer til dagpengeret, ligesom du kan se, hvornår du har optjent ny dagpengeret.

Satsberegning og udbetaling

Også beregningsreglerne ændrer sig. Når din sats fremover regnes ud, bliver der som hovedregel taget udgangspunkt i de 12 måneder, du har haft højest indtægt fordelt over de sidste 24 måneder. Du kan højest få maksimumsatsen, men der er ingen minimumsats.

Karens hver fjerde måned

Der indføres en karens hver fjerde måned. Det betyder, at du hver fjerde måned mister en dags dagpenge. Det gælder, medmindre du har haft 148 arbejdstimer, der er indberettet til indkomstregistret, inden for de fire måneder. Det svarer til 20 dages fuldtidsbeskæftigelse.

Perioden afkortes

 

Hvis du sammenlagt har fået dagpenge i fire år inden for en periode på otte år, vil dagpengeperioden blive afkortet med en måned fra juli 2017. Det gælder for alle medlemmer - også medlemmer, der har fået dagpenge lang tid tilbage. Hvis du har mindre end en måneds dagpenge tilbage, gælder afkortningen først fra næste indplacering.

Læs mere på Min A-kasses hjemmeside: www.min-a-kasse.dk/dagpengereform-2017-hvad-betyder-det-for-dig





Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…