Foto: Scanpix

Kina overvåger medarbejderes humør

Arbejdere på en række virksomheder i Kina bliver i stigende grad udsat for en ny form for overvågning, som scanner de ansattes hjerner og aflæser deres humør og følelser.

Ifølge avisen South China Morning Post bliver medarbejderne pålagt at bære hatte og hjelme med indbyggede letvægtssensorer, som angiveligt måler hjernebølger og kan afsløre følelser som vrede, angst, stress og depression. De oplysninger kan arbejdsgiveren bruge til at vurdere de ansattes effektivitet og dermed øge arbejdspladsens produktivitet.

Detaljerne i overvågningsprogrammet er uklare, men ifølge kinesiske medier har systemet fuld opbakning fra myndighederne, og udstyret benyttes blandt andet af virksomheder i teleindustrien og producenter af elektronisk udstyr.

Flere store virksomheder oplyser til South China Morning Post, at produktiviteten er steget markant efter indførelsen af den nye form for hjernescanning, men psykologiprofessor Qiao Zhian fra Beijing University advarer om, at det bringer medarbejdernes privatliv i alvorlig fare.

– Arbejdsgiveren har et stort incitament til at anvende teknologien for at skabe større profit, mens medarbejderne ofte står i en svag situation, hvor det er umuligt at sige nej, siger han.


Læs også...

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…

Helena Louise Pfeffer er 23 år og har læst multimediesign. Hun valgte uddannelsen, fordi hun godt kan lide at være kreativ, men i dag synes hun, at…

27-årige Malthe Bech-Larsen er netop blevet færdig som IT-teknolog. Han har altid været lidt bange for at skulle ud på arbejdsmarkedet, men nu har han…