bæredygtighed

Kommuner udregner CO2-aftryk

Danske og norske kommuner samarbejder med KMD om ambitiøs klimaberegner, der kan håndtere direkte og indirekte CO2-aftryk i hele leverandørkæden.

I et nyt datadrevet samarbejde vil it-virksomheden KMD hjælpe Odense, Sønderborg, Samsø og Oslo med at udvikle en digital CO2-beregner for deres samlede kommunale indkøb.

CO2-beregneren indsamler relevant information om produkterne og kategoriserer dem i en specifik CO2-profil baseret på produkternes udledning.

Det gør det lettere at sammenligne produkternes forbrug af energi, materialer og omkostninger på tværs.

”Med den nye beregner vil kommunerne få indsigt i CO2-effekten af ændret adfærd – nærmest i realtid. Netop det at man kan se, at ens handlinger gør en forskel, er helt afgørende for at ændre adfærd og rutiner”, forklarer Søren Brixen, der er rådgivningsdirektør for bæredygtighed hos KMD.

Netop det at man kan se, at ens handlinger gør en forskel, er helt afgørende for at ændre adfærd og rutiner”, forklarer
- Søren Brixen, rådgivningsdirektør for bæredygtighed i KMD

Udviklingsprojektet starter nu, og den endelige CO2-beregner forventes at være klar i løbet af 2022.

Skubber på grøn omstilling

Ifølge KMD har CO2-beregneren et stort potentiale til at skubbe den grønne omstilling fremad i kommunerne, og den tager fat et sted, hvor det normalt er vanskeligt at beregne sin klimabelastning – nemlig Scope 1, 2 og 3.

”CO2-beregneren vil automatisk give et overblik over den samlede udledning for kommunen, når den medregner kommunens eget energiforbrug, det indirekte energiforbrug forårsaget af købt energi og indirekte udledninger forårsaget af alt andet indkøb”, forklarer Søren Brixen, der er rådgivningsdirektør for bæredygtighed hos KMD.

CO2-værktøjet skal kunne levere:

•    Rapportering af et samlet overblik over CO2-udledningen i kommunen som virksomhed (Scope 1-3) opdelt på relevante underkategorier.
•    Ledelsesinformationsløsning (BI) for både afdelingsledelsen og den øverste ledelse i organisationen.
•    Løbende afrapportering af CO2-udledningen på indkøb og affald, energi mv.
•    Løbende afrapportering af Scope 1, 2 og 3, hvor det giver mening (energi, fødevarer, engangsartikler mv.).
•    Et arbejdsværktøj for indkøbskonsulenten/bæredygtighedskonsulenten, som bl.a. kan vurdere konkrete indsatser og lave simuleringer for at estimere effekten af eventuelle fremtidige handlinger.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…