Seneste AI-aha-oplevelse havde Ole Tange i denne uge, hvor han legede med Udio.com og på et splitsekund komponerede en sang ud fra en prompt.

TANGES TECH-TANKER

Endnu et AI-værktøj som vil udfordre en faggruppe

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er lynhurtigt, og det er godt nok til mange formål. Derfor er det også endnu et eksempel på, at vi står med en verden og et arbejdsmarked, som vil forandre sig markant," fortæller PROSAs it-politiske rådgiver og technørd, Ole Tange.


Når noget teknologi er godt nok, så bliver det også brugt og vinder markedsandele, bare det er billigt og effektivt.

- Vi så det med kameraet i mobiltelefoner. Det var ikke spejlrefleks, men det var godt nok og udviklede sig lynhurtigt. Derfor udraderede det, det meste andet. Sådan tror jeg også, at det er og bliver med en række af de AI-værktøjer, der vælter ud inden for alle genrer og typer, siger Ole Tange, it-nørd og rådgiver i PROSA.

- Jeg har  haft mange oplevelser det seneste halvandet år, hvor teknologi har leveret noget godt nok til at blive en gamechanger, og dermed også skabe forandringer, der vil brede sig som ringe i vandet, og udfordre en lang række jobs, som varetages af det, man lidt groft sagt kan kalde "de middelmådige", fortsætter han.

Det er ikke supergodt, men det er godt nok, og det er dæleme nemt.


Det vil ske, så vær forberedt
Seneste oplevelse havde Ole Tange i denne uge, hvor han legede med Udio.com og på kort tid komponerede en sang ud fra en prompt. Teksten havde han inden bedt ChatGPT om at skrive.

Du kan høre eksemplet her: Oles PROSA hymne
Eller som en blues-sang om prisen for at arbejde hårdt i it-branchen.

Den it-politiske rådgiver er ikke i tvivl om, at det vil have konsekvenser for mange.

- Det er endnu et i rækken af nye AI-værktøjer, som udfordrer et område, der er manges levebrød. Det er ikke supergodt, men det er godt nok, og det er dæleme nemt. Lidt som Midjourney, ChatGPT og sikkert også den Voice Generator, som OpenAi  pt.holder tilbage, men som i følge virksomhedens egne udsagn kan klone stemmer næsten perfekt, på basis af blot 15 sekunders lydinput.

- Tænk på musikere, komponister, fotografer, grafikere, speakere, skuespillere, sangere og mange, mange flere, som nu er udsat for konkurrence. Vi kan sige nej, men vi ved godt at det vil ske i et udbredt omfang, fordi det er billigt og godt nok, siger Ole Tange.
 

Vi vil tage dem til os, så snart de er gode nok til, at vi kan slippe afsted med det.

Konkurrenceudsat over alt
- Og hvad med journalister, tekstskribenter, sproglærere og mange flere. Det er ikke langt væk, at vi kan tale alle sprog blot via app, eller AI, som aflæser muskelbevægelser og konverterer på splitsekunder? Der er bare mange forandringer, som vil forandre, fordi vi vil tage dem til os, så snart de er gode nok til, at vi kan slippe afsted med det.

- Jeg tænker også, at det kan gælde revisorer, jurister, psykologer, terapeuter, assistenter og mange, mange andre. Det pibler frem AI-værktøjer og apps, og er noget godt nok, så bliver de "middelmådige" konkurrenceudsat, fortsætter han.

Allerede i dag kan vi digitalt signere værker, som er ægte


Mærk verden - den ægte
Ole Tange betragter det mere som uundgåeligt, og som noget vi kan forberede os på og uddanne os til. Også forberede os, så vi kommer misbrug og ondsindede kriminelle i forkøbet.

- AI kommer til at blive brugt til at skabe indhold, der foregiver at være ægte, men ikke er det. Vi kommer aldrig til at kunne lave en robot, der kan lave den skelnen, men allerede i dag kan vi digitalt signere værker, som er ægte, f.eks. med initiativer som https://contentcredentials.org/ . Det tror jeg, vi skal skubbe mere på at få udbredt og gøre naturligt at bruge, opfordrer han.


Måske en AI-boble, men anyways
Den politiske rådgiver er med på, at AI i øjeblikket er ramt af en så voldsom hype, og skyller ind i debatten på en bølgfe af begejstring og frygt, som gør det er svært at navigere i - eller spå om.

- Skal vi være bange for AI? Næppe. Men vi skal være forberedt, uddanne os, sikre kompetencer og have den regulering og de værktøjer, som skal til. Vi skal kunne bruge det, og kunne gennemskue det. Det vil blive brugt og er en gamechanger.

- Og ja, måske er det en boble som vil briste ligesom ".com-boblen". Måske på grund af det kolossale klimaaftryk. Men boble eller ej, så vil den forandre meget, ligesom it-boblen.  it-boblen ændrede hele vores måde at arbejde på, være sammen på, navigere på og se verden på via internet, apps, sociale medier og søgemaskiner. Det vil også ske med AI i alle de former, som vælter frem, fastslår Ole Tange.
 

1. maj snak?
I følge Ole Tange er det en vigtig debat, og noget som påvirker arbejdsmarkedet i markant omfang, at det også burde være et tema på 1. maj.
- I PROSA har vi længe efterspurgt, at vi tager hul på snakken om, hvordan vores samfund skal se ud, hvis ingen middelmådige kan få job nogetsteds, fordi AI er godt nok. Kom til PROSAs 1. maj og lad os tage snakken over en øl, siger han.

Tilmelding 1. maj: 
https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/koebenhavn-1-maj-2024
https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/odense-1-maj-2024
https://www.prosa.dk/kurser/arrangementer/1-maj-i-aarhus


Læs også...

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…