Kvinder i it: Det går den forkerte vej

Internationalt er it stadig en meget mandsdomineret verden. Både når det drejer sig om kvinder på it-jobmarkedet og tilgangen af kvinder til it-relaterede uddannelser er udviklingen nærmest negativ. Det viser en international undersøgelse fra analysevirksomheden Deloitte, som har undersøgt kønsfordelingen inden for it-sektoren i en række lande.

Kvinders andel af den totale it-arbejdsstyrke er 24 procent i USA, som dermed overhaler lande som Sverige, Canada og Storbritannien. De er ellers blandt de lande, som har relativt flest kvinder beskæftiget i it-sektoren. Og set over en periode på otte år, er der, på trods af forventninger om det modsatte, faktisk sket et fald i antallet kvinder i it i flere lande.

I uddannelsessektoren er der heller ikke grund til at konkludere, at fordelingen skulle ændre sig til fordel for en større andel af kvinder, der søger it-relaterede uddannelser. Tværtimod. I 2013 var blot 18 procent af dem, der færdiggjorde deres datalogiuddannelser på amerikanske universiteter, kvinder. I 1985 udgjorde kvinder til sammenligning 37 procent af de datalogiuddannede.

Samme tendens kan i varierende grader genfindes i de undersøgte lande. 2010-tal fra Sverige viser en kvindelig andel af studerende på 24 procent, hvor den tilsvarende andel i 2000 var på 30 procent.

Men ønskerne om en bedre kønsmæssig balance kan ikke blot løses i uddannelsessystemet, konkluderer rapporten. Helt generelt aflønnes kvinder lavere for tilsvarende job end mænd. En kvindelig webudvikler i USA tjener i gennemsnit 79 cent, når en mandlig får en dollar.

Ved lederstillinger svinder uligheden lidt ind, men også her må en kvindelig afdelingsleder lade sig nøje med 84 cent, når en mandlig inkasserer en dollar, og så er det ganske få kvinder, der i det hele taget får topjobbene. I Storbritannien er det 14 procent. Det bidrager formodentlig til, at sandsynligheden for, at en kvinde kvitter it-jobbet inden for det første år, er 45 procent større end for en mand, som en amerikansk undersøgelse fra 2014 dokumenterer.

Undersøgelsesresultaterne er lagt sammen med en lang række andre teknologitendenser i Deloittes årlige rapport, Technology, Media & Telecommunications Predictions 2016. Hent rapporten her: www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/dk/Documents/technology-media-telecommunications/tmt-prediction-2016-full-report.pdf




Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…