En søgning på ChatGPT forbruger op mod ti gange mere energi end en søgning i Google. Foto: Shutterstock

KLIMA

Langt større udledning fra datacentre end de officielle tal fastslår

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret, skriver The Guardian.


De reelle CO2-udledninger fra Googles, Microsofts, Metas og Apples "interne" eller virksomhedsejede datacentre fra 2020 til 2022 er sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret.

Det skriver The Guardian.

Amazon, som er den største enerforbruger/udleder, er ikke taget med i analysen, da virksomheden har en forretningsmodel, der gør det svært at regne ud præcist, hvad det enkelte datacenter udleder.

The Guardians analyse kommer, efter at AI har fået strømforbruget til at eksplodere.

Det sker endda, efter at Det Internationale Energiagentur allerede i 2022 fastslog, at datacentre måske allerede dengang stod for 1,5 procent af energiforbruget i verden.

Siden er forbruget eksploderet yderligere drevet af AI-udviklingen.

Dertil kommer i øvrigt et meget stort forbrug af ferskvand til at nedkøle centrene.

Således bruger en søgning på ChatGPT op mod 10 gange så meget energi som en Google-søgning.

Når udledningerne/strømforbruget i datacentrene er væsentligt højere end de officielle tal, skyldes det, at firmaer bag datacentre ofte køber såkaldte ”recs”, som også anklages for at være kreativ bogførelse.

Ifølge The Guardian er recs ”certifikater, som en virksomhed køber for at vise, at den køber elektricitet fra vedvarende energi for at matche en del af sit elforbrug – den pågældende vedvarende energi behøver ikke at blive forbrugt af en virksomheds faciliteter.”

Altså med andre ord, så påvirker det ikke datacentres reelle energiforbrug/udledning, men det trækkes alligevel fra i det samlede regnskab.

Når avisen udregner det reelle forbrug, sker det ved at se på den reelle lokale udledning/forbrug i det enkelte datacenter.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…