En søgning på ChatGPT forbruger op mod ti gange mere energi end en søgning i Google. Foto: Shutterstock

KLIMA

Langt større udledning fra datacentre end de officielle tal fastslår

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret, skriver The Guardian.


De reelle CO2-udledninger fra Googles, Microsofts, Metas og Apples "interne" eller virksomhedsejede datacentre fra 2020 til 2022 er sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret.

Det skriver The Guardian.

Amazon, som er den største enerforbruger/udleder, er ikke taget med i analysen, da virksomheden har en forretningsmodel, der gør det svært at regne ud præcist, hvad det enkelte datacenter udleder.

The Guardians analyse kommer, efter at AI har fået strømforbruget til at eksplodere.

Det sker endda, efter at Det Internationale Energiagentur allerede i 2022 fastslog, at datacentre måske allerede dengang stod for 1,5 procent af energiforbruget i verden.

Siden er forbruget eksploderet yderligere drevet af AI-udviklingen.

Dertil kommer i øvrigt et meget stort forbrug af ferskvand til at nedkøle centrene.

Således bruger en søgning på ChatGPT op mod 10 gange så meget energi som en Google-søgning.

Når udledningerne/strømforbruget i datacentrene er væsentligt højere end de officielle tal, skyldes det, at firmaer bag datacentre ofte køber såkaldte ”recs”, som også anklages for at være kreativ bogførelse.

Ifølge The Guardian er recs ”certifikater, som en virksomhed køber for at vise, at den køber elektricitet fra vedvarende energi for at matche en del af sit elforbrug – den pågældende vedvarende energi behøver ikke at blive forbrugt af en virksomheds faciliteter.”

Altså med andre ord, så påvirker det ikke datacentres reelle energiforbrug/udledning, men det trækkes alligevel fra i det samlede regnskab.

Når avisen udregner det reelle forbrug, sker det ved at se på den reelle lokale udledning/forbrug i det enkelte datacenter.


Læs også...

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…

Ifølge mediet The Independent steg antallet af internetbrug og skærmtiden i 2024. Mediet har sammen med Datareportal.com samlet en oversigt over…