De reelle CO2-udledninger fra Googles, Microsofts, Metas og Apples "interne" eller virksomhedsejede datacentre fra 2020 til 2022 er sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret.
Det skriver The Guardian.
Amazon, som er den største enerforbruger/udleder, er ikke taget med i analysen, da virksomheden har en forretningsmodel, der gør det svært at regne ud præcist, hvad det enkelte datacenter udleder.
The Guardians analyse kommer, efter at AI har fået strømforbruget til at eksplodere.
Det sker endda, efter at Det Internationale Energiagentur allerede i 2022 fastslog, at datacentre måske allerede dengang stod for 1,5 procent af energiforbruget i verden.
Siden er forbruget eksploderet yderligere drevet af AI-udviklingen.
Dertil kommer i øvrigt et meget stort forbrug af ferskvand til at nedkøle centrene.
Således bruger en søgning på ChatGPT op mod 10 gange så meget energi som en Google-søgning.
Når udledningerne/strømforbruget i datacentrene er væsentligt højere end de officielle tal, skyldes det, at firmaer bag datacentre ofte køber såkaldte ”recs”, som også anklages for at være kreativ bogførelse.
Ifølge The Guardian er recs ”certifikater, som en virksomhed køber for at vise, at den køber elektricitet fra vedvarende energi for at matche en del af sit elforbrug – den pågældende vedvarende energi behøver ikke at blive forbrugt af en virksomheds faciliteter.”
Altså med andre ord, så påvirker det ikke datacentres reelle energiforbrug/udledning, men det trækkes alligevel fra i det samlede regnskab.
Når avisen udregner det reelle forbrug, sker det ved at se på den reelle lokale udledning/forbrug i det enkelte datacenter.