En søgning på ChatGPT forbruger op mod ti gange mere energi end en søgning i Google. Foto: Shutterstock

KLIMA

Langt større udledning fra datacentre end de officielle tal fastslår

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret, skriver The Guardian.


De reelle CO2-udledninger fra Googles, Microsofts, Metas og Apples "interne" eller virksomhedsejede datacentre fra 2020 til 2022 er sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt rapporteret.

Det skriver The Guardian.

Amazon, som er den største enerforbruger/udleder, er ikke taget med i analysen, da virksomheden har en forretningsmodel, der gør det svært at regne ud præcist, hvad det enkelte datacenter udleder.

The Guardians analyse kommer, efter at AI har fået strømforbruget til at eksplodere.

Det sker endda, efter at Det Internationale Energiagentur allerede i 2022 fastslog, at datacentre måske allerede dengang stod for 1,5 procent af energiforbruget i verden.

Siden er forbruget eksploderet yderligere drevet af AI-udviklingen.

Dertil kommer i øvrigt et meget stort forbrug af ferskvand til at nedkøle centrene.

Således bruger en søgning på ChatGPT op mod 10 gange så meget energi som en Google-søgning.

Når udledningerne/strømforbruget i datacentrene er væsentligt højere end de officielle tal, skyldes det, at firmaer bag datacentre ofte køber såkaldte ”recs”, som også anklages for at være kreativ bogførelse.

Ifølge The Guardian er recs ”certifikater, som en virksomhed køber for at vise, at den køber elektricitet fra vedvarende energi for at matche en del af sit elforbrug – den pågældende vedvarende energi behøver ikke at blive forbrugt af en virksomheds faciliteter.”

Altså med andre ord, så påvirker det ikke datacentres reelle energiforbrug/udledning, men det trækkes alligevel fra i det samlede regnskab.

Når avisen udregner det reelle forbrug, sker det ved at se på den reelle lokale udledning/forbrug i det enkelte datacenter.


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…