Foto: IT-Universitetet

Linux-fejl skal findes automatisk

Forskere fra IT-Universitetet går nu i gang med at bygge en teknologi, der automatisk finder og diagnosticerer bagvedliggende softwarefejl i open source-styresystemet Linux. Fejl i Linux viser sig eksempelvis ved, at et program går i sort, og selv om der findes værktøjer, der hjælper programmører med at finde ud af, hvor i koden fejlen er sket, så peger de ofte kun på symptomet og ikke på årsagerne til fejlen.

Det nye forskningsprojekt skal gøre det lettere for programmører at finde frem til, hvad der rent faktisk forårsager fejl i Linux-baseret software.

– Når software bryder sammen, er det et tegn på, at der er en fejl et sted i koden. Men det interessante er, at årsagen til fejlen ofte skal findes et helt andet sted end der, hvor den manifesterer sig. Derfor er vores tilgang at flytte fokus fra symptomerne til årsagerne ved at skabe et fejlfindingsværktøj, der viser programmørerne, hvordan de kan fikse problemet, forklarer professor og projektleder Andrzej Wąsowski i en pressemeddelelse.

Projektet inddrager også Carnegie Mellon University i USA, Linux Foundation samt udviklere fra Linux-leverandøren Red Hat, og Danmarks Frie Forskningsfond støtter projektet med 6 millioner kroner.

ohl


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…