Arbejdsmarked

Stor mangel på IT-specialister i hele EU

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af virksomhederne. Afgørende med fokus på at skabe en bredt udbud af it-uddannelser er afgørende, lyder det fra de it-ansattes fagforening.


Ifølge data fra Eurostat fra 2024 kan 57,5 procent af EU's virksomheder ikke rekruttere alle de nødvendige IT-specialister.

Forskellen mellem efterspørgslen efter arbejdskraft og den faktiske beskæftigelse er vokset med 20 procent i de seneste ti år.

Store virksomheder står over for de største udfordringer.

Det skriver Euronews.com

Tyskland topper listen med efterspørgsel på it-specialister. Her har omkring 72 procent af virksomhederne svært ved at skaffe de nødvendige it-kompetencer.

I Danmark gælder det ifølge Eurostat (EU's statistiske kontor) for ca. 50 procent – altså halvdelen af virksomhederne. Nogenlunde ligesom Norge og Sverige.

Mindst efterspørgsel oplever spanske virksomheder, hvor kun 30 procent siger, at de har svært ved at få IT-specialister.

Afgørende infrastruktur for samfundet

I de IT-ansattes fagforening PROSA, opfordrer formand Niels Bertelsen til at læse tallene med forbehold:

”Vi har haft kronisk mangel på IT-kompetencer overalt gennem de seneste 30 år, så i den forstand er det ikke nyt. Alligevel har IT-branchen og virksomhederne jo som bekendt klaret sig meget godt. Så det er mere komplekst, og kan bero på forventninger og ikke fakta,” siger formanden.

"Når det er sagt, så er IT en altafgørende infrastruktur og kilde til vækst i samfundet, og efterspørgslen på kompetencer er derfor i stigning. Af samme grund skal vi have fokus på at uddanne flest muligt. Men vi skal også have fokus på, at det er de rette uddannelser, og uddannelsestyper, så de modsvarer behov og krav fremover. Her er det enormt afgørende at, der bliver lyttet til eksperterne og fleksibelt udviklet og udbudt uddannelser inden for it og tech,” fastslår han.

Lønninger stiger mere for IT-folk

Niels Bertelsen henviser blandt andet til den accelererende udvikling inden for kunstig intelligens, sundhedstech og grøn IT.

”Her skal vi være up front med den bedste palette af uddannelsestilbud, investeringer og også i at få børn og unge til at interessere for og arbejde med teknologi i en tidlig alder”, fastslår Niels Bertelsen.

Ifølge artiklen i EuroNews steg lønnen i it-branchen mere end den gennemsnitlige lønudvikling i EU.

Blandt de bedst betalte IT-jobs er:

  • Informations- og teknologichef med typiske lønninger på over 180.000 Euro om året, hvilket er mere end 1,3 millioner kroner.
  • En IT Program Manager ligger typisk mellem 100.000 og 150.000 Euro i løn eller 750.000 til 1.115.000 kroner.
  • Dataingeniører får typisk mellem 750.000 og 1.000.000 kroner

Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…